Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Amfetamin

Skapad av Droginfo, 2021-09-24 02:07 i Alkohol, tobak & droger

6 364
8 inlägg
2 poäng
Sex och blandat
Droginfo
Visningsbild
P Veteran 2 inlägg
1
Amfetamin och kokain är båda centralstimulerande medel som påverkar det centrala nervsystemet. Amfetamin framställs på kemisk väg och förekommer vanligen i form av gulaktiga kristaller.

Amfetamin kan intas som tabletter eller kapslar, genom sniffning eller genom injicering i venerna.
Genom interaktion med bl a monoamintransportörer höjs nivåerna av främst dopamin vid intag av amfetamin med hela 1000% och noradrenalin extracellulärt, både genom ökad utsöndring och minskat återupptag till det presynaptiska neuronet. Detta ger brukaren ett kraftig euforisk kick och ett (falskt) lyckorus vilket gör att man redan efter några timmar ofta vill ha mer. Detta gör amfetaminet till en ganska så framförallt (Psykiskt) beroendeframkallande drog eftersom de påverkar belöningssystemet och (Dopaminnivåerna) såpass kraftigt.

Intag av amfetamin ger brukaren även upphov till känslor av ett ökat självförtroende, vakenhet och energi. Många kan fastna vid specifika sysselsättningar och haka upp sig på vissa saker som kan vara flera timmar. Hunger och sömnbegären försvinner helt och hållet vid intag av amfetamin och effekterna varar mellan 2-4 timmar vid enstaka intag. Vid upprepat intag kan ruset pågå i flera dagar. Detta kallas ofta för ett tjack eller ”amfetaminrace”. Ett sådant race slutar ofta för vana brukare i övergående paranoida och ibland mycket obehagliga negativa tankegångar om att folk felaktigt vill skada dom, är ute efter dom osv. Minsta lilla ljud kan uppfattas som mycket stötande och obehagligt, vissa brukare kan också då ofta uppleva att polisen är ute efter dom. Många känner sig också jagade, rädda, iakttagna och hotade. Man blir paranoid helt enkelt.

Vissa kan även drabbas av en mycket plötslig yrsel som kommer snabbt och slutar i att man strax därefter ofta kollapsar eller helt enkelt svimmar av på grund av sömn och näringsbrist. Detta kan ske när man är ute och promenerar, ute på stan, alltså var som helst vilket också kan resultera till att man också blir utnyttjad, bestulen, rånad osv. Ofta hinner man inte ens reagera. När detta sker kan man falla i djup sömn som kan vara i flera dagar.

När man sedan vaknar upp så upplever många en obehaglig avtändning som kan vara i en till flera dagar och upp till en vecka. Under en avtändning på amfetaminet kan man bli väldigt aggressiv, misstänksam och deprimerad och känna ett starkt drogsug. Aptiten kan sedan även öka kraftigt under en period.

Amfetamin sliter mycket på kroppen. Ofta kan man se ganska tydligt på vilka som är använder amfetamin. Tydliga kroppsliga tecken kan vara stora pupiller, att man saknar tänder och ser väldigt sliten ut, sprickor i ansikte och ryckningar i kropp, händer, armar och ansikte är också vanligt. Vissa kan även upplevas som lite ”Speedade”.

Amfetamin är narkotikaklassat och även klassad som en tung drog i Sverige. Det är olagligt att använda, köpa, eller överhuvudtaget inneha narkotika, att sälja, byta, låna ut, eller ge bort narkotika som gåva. Det är också olagligt att odla eller framställa narkotika på något annat sätt. Narkotika får inte förpackas, transporteras eller förvaras. Man får inte heller förmedla kontakt mellan köpare och säljare eller hjälpa till att föra över betalning mellan köpare och säljare.

Tillägg av Guud 2021-09-24 03:11

Jag gjorde inlägget läsbart genom att strukturerar upp det.Tillägg av Droginfo 2021-09-24 06:21

Amfetamin (Centralstimulerande)Tillägg av Droginfo 2021-09-24 06:41

Amfetamin används även som medicin vid behandling av ADHD och ADD diagnoser. Exempel på i mediciner som används emot detta går under läkemedelsnamn som, Elvanse, Ritalin,Concerta, Attentin. Equasym, Medikinet med flera. Att ha ett sidomissbruk av amfetamin i kombination med en ADD eller ADHD diagnos är väldigt svårt, eftersom du då ofta slutar med att man blir av med medicinerna och då får hålla sig helt ren ifrån alla amfetaminliknande substanser i minst tre månader för att få tillbaka medicinerna igen. ”För att få ner suget igen”. Och hamnar man där slutar de ofta att man tar återfall och köper amfetamin illegalt istället eftersom de väldigt svårt att klara och hantera vardagen för patienter med framförallt den här problematiken och dom här diagnoserna utan att samtidigt få behandling. Man hamnar i en ond cirkel.

Ingen status

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Droginfo
Visningsbild
P Veteran 2 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Droginfo [Gå till post]:
Tack

Ingen status

PsykelTjuv
Visningsbild
P 32 Hjälte 3 487 inlägg
0
Kan va rätt skoj med.

Ingen status

DreamEvil
Visningsbild
P Kode Veteran 11 inlägg
1
Trevligt men du har helt fel om läkemedelsnamnen som innehåller amfetamin, de klassiska drogerna Ritalin/concerta har den aktiva substansen metylfenidat.
Amfetamin har effekten att gå in i synapsen och öka utsöndringen av dopamine i synapsen medans cocaine har effekten att blockera återupptaget av dopamine från synapsen.
Metylfeindat har båda funktionerna, dvs den både blockerar upptaget och ökar utsöndringen.

Amfetamin är sällsynt som behandling av adhd / add men i ovanliga fall så används det, det är mycket potent som du skriver, men effekten är kortvarig och det sliter väldig på kroppen i längden.

Det jag ville få sagt är att metylfenidat och amfetamin eller för den delen kokain är helt olika saker, det går inte att jämföra mer än att de ökar koncentrationen av dopamin i synapserna i hjärnan, de har dessutom helt andra sekundära effekter, kokainet som exempel går utmärkt att använda som lokalbedövning samt att det är en vasoconstriktor, detta leder till ökat blodtryck eller lokalt att kapillärer drar ihop sig så att det blir blodtomt. I praktiken skulle man kunna använda kokain som lokalbedövning av tandköttet hos tandläkaren (idag använder man xylocaine som är en blandning av carbocaine och adrenalin, adrenalinets syfte är att agera som vasokonstriktor och se till att inte lokalbedövningen sprider ut sig mer än nödvändigt)
Maersta
Visningsbild
P -7975 Kändis 9 inlägg
0

Svar till DreamEvil [Gå till post]:
Dock kan antideppresiva ge utslag som amfetamin på drogtester. Bra grej att veta bara.

.<<<<

DreamEvil
Visningsbild
P Kode Veteran 11 inlägg
0

Svar till Maersta [Gå till post]:
det finns rätt många andra läkemedel som kan ge utslag på amfetamin vid drogtester, bland annat antibiotika av viss typ, du kan googla runt lite så ser du. Ofta när man tar drogtester måste man ta i beaktan om vad personen i fråga har förskrivet sedan tidigare


Forum » Samhälle & vetenskap » Alkohol, tobak & droger » Amfetamin

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons