Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Lvu

Skapad av help, 2017-02-19 17:07 i Juridik & Ekonomi

6 195
10 inlägg
2 poäng
help
Visningsbild
Hjälte 103 inlägg
0
Hejsan alla hamsterpajare! Jag har lite frågor angående LVU och socialtjänsten..

Det är så att jag har bott på behandlingshem sedan jag var 13 av olika anledningar, har nu fyllt 18 år och är myndig och inte LVU:ad eller liknande, är alltså på ett hem frivilligt.

Har inte hållt på med droger eller liknande, eller ja. Har varit ren i 1½ år, har inte rymt eller gjort något fel på dom senaste 1½ åren.
Jag har nu tänkt mig att skriva ut mig, flytta till en kompis och skriva in mig på arbetsförmedlingen och leta jobb och försöka klara mig själv, så fort som möjligt.

Jag undrar om socialtjänsten har någon rätt att dra ett LVU på mig, har frågat dom själv & dom sa att dom inte skulle försöka göra ett LVU, men har mycket historia om att dom har ljugit för mig.. Så vet inte om jag kan lita på det. Kanske finns någon här på hamsterpaj som är insatt i lagarna i sverige osv, och vet om dom har någon rätt att lägga ett LVU.

Jag har alltså inget missbruk, ingen självskada eller något liknande.. Kommer inte vara i ett hem med misshandel eller något sådant, så kan dom då hålla mig kvar emot min vilja, fast jag är 18? Kan dom dra ett LVU för att jag inte följer deras planering och går efter det jag själv vill?

Ingen status

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0
Svar till help [Gå till post]:
"Vård med stöd av 3 § får även beredas den som har fyllt 18 men inte 20 år, om sådan vård med hänsyn till den unges behov och personliga förhållanden i övrigt är lämpligare än någon annan vård och det kan antas att behövlig vård inte kan ges med den unges samtycke."


"3 § Vård skall också beslutas om den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende.

Vård skall också beslutas om den som dömts till sluten ungdomsvård enligt 32 kap. 5 § brottsbalken vid verkställighetens slut bedöms vara i uppenbart behov av fortsatt vård för att inte löpa sådan risk som avses i första stycket. Lag (2006:896). "


Sammanfattningsvis kan man alltså bli LVU:ad fram tills man fyllt 20 år.

Här finns hela lagen om du är mer intresserad:
https://lagen.nu/1990:52

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg
0

Svar till help [Gå till post]:
Vad är deras planering och hur skiljer den sig ifrån vad du vill?

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

Sameriksson
Visningsbild
P 25 Hjälte 780 inlägg
0
Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:
Ja, man kan bli LVUAD frågan är om dom har grund till LVU.

Veronica Maggio. <3

help
Visningsbild
Hjälte 103 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Guud [Gå till post]:
Ja jag tänker ju flytta till en kompis, söka jobb & förhoppningsvis leva mitt liv själv..

Dom vill att jag ska bo kvar där jag bor och gå gymnaiet. (Vilket jag har tänkt göra, men gå komvux om något år.)

Men jag har alltså inte gjort något olagligt, eller uppvisat destruktiva beteenden.

Ingen status

help
Visningsbild
Hjälte 103 inlägg
Trådskapare
0

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:
Ja, man kan bli dömd till LVU tills man är 18, men vad räknas som det?

utsätter jag mig själv för destruktiva beteenden om jag inte gör som dom vill, och söker jobb och level själv istället?

Har alltså inte gjort någit som sagt, inte missbrukat eller liknande, inte taigt olagliga preparat på snart 2 år, eller så.

Ingen status

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0


Svar till help [Gå till post]:
Med tanke på hur lagen är formulerad finns det ingen här som kan uttala sig om det. Begår du brott eller gör något annat de bedömer kan vara en fara för din utveckling så kan de det. Om du inte har några problem och bara gör saker som folk i allmänhet gör finns det nog ingen risk, men bedömningen görs av socialnämnden, så i slutändan måste du lita på vad din kontakt på soc säger.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg
2
Svar till help [Gå till post]:
Dom vill alltså att du ska bo "gratis" kvar och plugga så du får en bra framtid eftersom nästan alla jobb kräver en gymnasieutbildning.

Du vill behöva försörja dig med jobb helt utan färdig utbildning och troligen med en låg standard över lång tid med STOR risk att bli buttfuckad av oseriösa arbetsgivare.

Behöver jag ens säga vilket som verkar som det självklara valet för en bra framtid?

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

help
Visningsbild
Hjälte 103 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Guud [Gå till post]:
Du vet inte hur det ser ut på hemmet jag bor på, eller hur personalen behandlar mig och andra, även fast det är en "lägenhet" jag bor i, så är det väldigt korrupt personal. Så tycker inte att du ska utrycka dig om det, innan du vet något om det.

Ingen status

-Mattias
Visningsbild
P 31 Arboga Hjälte 3 066 inlägg
0

Svar till help [Gå till post]:
Ja, du kan bli LVUad trots att du är över 18 år. Men de måste ha bra grund för att göra det. Men de flesta socialförvaltningar tycker det är bra om du skriver in dig på Arbetsförmedlingen för då slussas du vidare och blir en annan myndighets "problem". Fast tänk på att det tar 3 månader efter inskrivning innan du blir berättigad ersättning via Arbetsförmedlingen så du kan behöva söka bistånd från socialen.
Det optimala hade varit att du skrev in dig på Arbetsförmedlingen för 3 månader sen så att du hade varit berättigad ersättning redan nu, för att slippa ha kontakt med Socialtjänsten.

Om du har tänkt plugga så kan du inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen samtidigt, de kommer säga nej. Men då är du berättigad studiemedel från CSN. Tänk på att man inte får CSN under sommaren och om du inte visar resultat får du inget studiemedel förrän du har fått betyg i de ämnena som enligt tidsplanen ska vara klara. (Det vill säga går du 100% studietakt och inte fått betyg i ämnet efter en/två terminer beroende på hur lång kursen är får du inga pengar).

Jag skulle tipsa dig att söka dig till en Folkhögskola, de lämpar sig speciellt till skoltrötta och andra som har hamnat snett i livet. Anledningen till det är fortfarande skola, du får högskolebehörighet men det är en helt annan form som gör att man ser på studier på ett helt annat sätt. Det är mycket individuellt och mycket samhörighet i fokus. Inga prov och ingen dömer dig då i stort sett alla som går där har liknande upplevelser av skolan, kanske hamnat snett, missbrukat, kriminell bakgrund eller haft andra svåra perioder i livet som bråkat med en och gjort att den tidspress och den resultatberoende gymnasiekursen gjort en sjukt omotiverad. Jag går själv en folkhögskola för tillfället.

Det gör att du får en utbildning, en sysselsättning och samtidigt får en riktigt bra personlig utveckling. Där jag går kommer massor av föreläsare som varit tunga missbrukare och före detta grovt kriminella som berättar hur de tog sig ur verkligen botten, men också chefer, arbetsgivare osv så man får en klar bild från båda sidor av samhället.

Ingen status


Forum » Samhälle & vetenskap » Juridik & Ekonomi » Lvu

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons