Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Självmord - fegt eller modigt?

Skapad av Moongirl, 2014-01-13 08:53 i Livsåskådningar

10 331
49 inlägg
20 poäng
Moongirl
Visningsbild
F 27 Uppsala Hjälte 1 150 inlägg
0

Poll

196 röster - Direktlänk

Begås självmord av mod eller av feghet?

Är man modig eller feg om man begår självmord?

Begås självmord av mod eller av feghet?


Diskutera.

Never leave a man behind.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

wigra
Visningsbild
P 25 Gnesta Hjälte 790 inlägg
0

Svar till Moongirl [Gå till post]:
Man är något enormt egoistisk.

there is no spoon...

WhiteWidow
Visningsbild
P Hjälte 2 423 inlägg
0
Skulle nog säga en schysst blandning utav båda.
envelope91
Visningsbild
P 30 Lilla Edet Hjälte 4 429 inlägg
5
Tycker man ska ha rätt att ta sitt eget liv ända tills man skaffar barn.

Lard is the poor man's butter.

Echorren
Visningsbild
P 31 Tyresö Kändis 518 inlägg
-3

Svar till Moongirl [Gå till post]:
intressant frågeställning! jag röstade vet inte.

För vilka är vi att döma, detta är etik/moral fråga.. trollens paradis.

...eller tänker du dig något som kan tyckas vara en generell anledning av mängden går till handling så må jag tro att de flesta som går är psykiskt sjuka.

livet i sig är ett paradis för de som kan leva och de som har svårt med det väljer sin egna stig utifrån sin egna erfarenhet av livet... Att vi ska se dem som modiga(att gå till handling), fega(för livet) eller något mitt imellan.. tja.. det är nog inte upp till oss att bedömma för vi har ett helt annat sätt att se situationen..

förövrigt är självmord inte olagligt i sverige ännu så jag må tycka att alla som har chansen kan ju försöka innan det blir det.

människor - ett allas krig mot alla

Drumbuddy
Visningsbild
P 32 Sundbyberg Hjälte 1 251 inlägg
4

Svar till Moongirl [Gå till post]:
Jag anser att frågan är formulerad helt fel.
Frågan antyder att det skulle kunna finnas något positivt i självmord (då att vara modig är en positiv egenskap) eller att du skulle vara någon form av sämre människa om du inte klarar av livet/inte klarar av att ta ditt liv. Det här är åsikter jag inte vill blanda ihop med människor som mår fruktansvärt dåligt.

Jag är väldigt lyckligt lottad, visst är det upp och ner i livet med förhållanden som går åt helvete, kärlek till människor som inte ger dig kärlek tillbaka och dumma saker man själv gör, ekonomiska problem av och till osv. Men jag vet att det alltid kommer lösa sig! Jag kan inte tänka mig att jag heller skulle vilja slippa det, det är ju kontrasterna mellan det bra och dåliga som är livet?
Att faktiskt ta livet av sig, tänk er. Avsluta det enda du kan kalla ditt för att aldrig mer uppleva något. Att det finns människor som överväger, misslyckas när dem försöker och faktiskt lyckas avsluta sina liv får mig att känna massa obehagliga känslor. Helt förgäves önskar jag att ingen någonsin behövde känna så.

Du mår dåligt och tänker enligt mig fel om du tar självmord, låter du bli att det självmord är det bra. Det finns inget mod eller fegt med det. Punkt.

Ingen status

Paradox
Visningsbild
P 29 Göteborg Hjälte 3 850 inlägg
1

Svar till wigra [Gå till post]:
Varför?


Svar till Moongirl [Gå till post]:
Jag har absolut ingen aning om hur det känns att må så dåligt att jag faktiskt vill avsluta den enda liv jag kan vara säker på att jag någonsin kommer få. Det är lätt att stå utanför och försöka bedöma vilka självmord som varit "befogade", och vilka som inte varit det, men jag tror att det är alldeles för svårt att bedöma sådana här saker, om man inte vet hur det är att stå i dennes skor.

Snutte.

Ecstasy
Visningsbild
P 32 Hjälte 1 327 inlägg
9
Ganska löjlig frågeställning egentligen. Det är ingetdera. Det handlar bara om att drivas till en gräns där det ses som den enda utvägen ur en outhärdlig situation.

Men jag tycker det är extremt trångsynt och fördömande synsätt att säga att självmord är fegt, framförallt utan att ens veta hur livssituation ser ut för personen i fråga. Att säga att det är fegt pga "alla har motgångar då och då och att ta självmord löser inget" är inget annat än ett stort hån mot folk som haft riktiga depressioner.

Vad som däremot är fegt är att tvinga en annan person att leva i lidande bara för att man själv kan bli sårad och ledsen. Hur kan man rättfärdiga att en människa ska leva i plågor, ångest och elände med argumentet att "jag mår dåligt om han/hon tar livet av sig"?

Ens liv tillhör ingen annan än en själv och man lever inte för någon annan heller, så det är en självklarhet att man själv ska få välja om man vill dö eller ej. Visst är det tråkigt om det finns personer som blir kvar, men det är väl ändå personen som begick självmord som det är mest synd om.

Nej, självmord är inte fegt. Det är tragiskt.

MDMA

Tvillingen
Visningsbild
P 28 Örebro Hjälte 3 117 inlägg
6
Skulle nog säga att självmord är varken eller, för det finns såpass många olika anledningar till att göra det så att det vore dumt att säga att allt är si eller så.

Dödshjälp kan jag däremot tycka borde vara lagligt. Problem finns dock där, om personer skulle börja använda det för att inte vara till last för sina anhöriga. Man gör det för någon annan än sig själv. Staten skulle också kunna använda det för att spara pengar, så det skulle säkert kunna bli att missbrukas, men även vara till fördel om det inte missbrukades. Fördelarna med dödshjälp är hur mycket man verkligen har att leva för vissa gånger i slutet av sitt liv, att det kanske bara är lidande man har kvar.

Jag som anhörig skulle inte ha någonting emot om någon använde sig av dödshjälp, för då kanske man kunde ta ett ordentligt avslut precis innan och veta att personen fick det bättre. Svår fråga är det ändå.

Svar till Echorren [Gå till post]:
Hur skulle det hjälpa om självmord var olagligt? Misslyckas man med att ta sitt liv har man heller inte tagit sitt liv. Lyckas man med det, hur ska man då bli dömd?

Att göra självmordsförsök olagligt skulle också vara onödigt, det man skulle behöva då är väl att läggas in på akutpsyk. Sitta i fängelse eller betala böter lär inte göra personens situation bättre.

Jag är ond!

Echorren
Visningsbild
P 31 Tyresö Kändis 518 inlägg
-7

Svar till Tvillingen [Gå till post]:
ptja, det är väl upp till en jurist att bedöma vad som är rätt och fel om det är den inställningen du har?

ett konkret exempel, du tar och går till konsum och köper 10gram saffran och misslyckas, du vaknar upp på ett sjukhus, "hur fan jag kom hit" att frakta din kropp, pumpa ur allt, sätta dig under bevakning tills du vaknar upp, arrangera att barnen är tvungen att gå till ungpsyket för att lätta på trycket efter vad de sett.
- Det kostar oss ofantliga summor på resurser och finns säkert anledningar att kunna stifta en lag emot det.

Låt säga att du tar en båt och hoppar och drunknar, du lyckas, hurra! Men den där båten som står ankrad mitt ute i sjön kan inte stå där. (vem vet vad den innehåller? gift?) - det i sig är en kostnad att få bort den i sig, sätt priset på familjen.

om det är en myt eller inte, vid dagens avrättningar i kina fakturerar man familjen för kulan man sätter i huvudet på deras barn. Det i sig är rimligt ifall den döde inte kan betala... jag ser inget hinder att införa en lag som får statskassan att växa.

och om man nu är brydd över själva människan, då kan man ju implantera tvångsintagning på psyk eller sätta dem i tvångsarbete, göra allt emot deras vilja att komma in på samma tankesätt.

människor - ett allas krig mot alla

Tvillingen
Visningsbild
P 28 Örebro Hjälte 3 117 inlägg
3

Svar till Echorren [Gå till post]:
Nej i Sverige ärver man inte skulder, så då skulle den lagen behövas att ändras. Enda sättet att ärva skulder är om man misskött dödsboet har jag för mig, men det går även att sätta det i konkurs, så det är inte till någon hjälp.

Jag tror att vi har lite olika syner på välfärden, ska sjukvård vara gratis ska det även gälla om man har dragit på sig skadan själv. Tycker jag. I annat fall borde personer som håller på med väldigt riskfyllda aktiviteter betala sin sjukvård själva för det som uppstår när man utfört någon sådan aktivitet. Man vet om riskerna och borde väl då betala för dem?

Annars ser jag inte vad lagen skulle hjälpa till, för ärva skulder gör man inte såvitt jag vet, så då vet man att man inte lastar anhöriga med mer än vad man gjorde innan lagen. Då är man tillbaka till som det var innan, vill man ta sitt liv kommer lika många som innan att göra det, så lagen fyller inget syfte.

En till fråga är hur det hjälper de anhöriga att få betala för någon anhörig. Troligtvis blir det bara mer påfrestande för de anhöriga och tar ännu längre tid för dem att komma tillbaka till arbetslivet, så där blir det ännu mer förlust i skattepengar.

Skuldsätta anhöriga är jag nästan säker på att man inte kommer att göra i framtiden här i Sverige.

Jag är ond!

wigra
Visningsbild
P 25 Gnesta Hjälte 790 inlägg
-5

Svar till Paradox [Gå till post]:
För att man kommer orsaka enormt mycket mer skada för sina vänner och anhöriga. Då blir ens egna problem "avsmittade" på andra närstående.

there is no spoon...

Zar
Visningsbild
P 29 Uppsala Hjälte 189 inlägg
1
Jag anser att även om det i viss mån kan anses vara "modigt" att våga ta sitt eget liv och svika/lämna allt man har stått för. Så beundrar jag personligen de människor som har tagit beslutet att leva trots livets egenheter. Speciellt om personen mår så dåligt att man seriöst har övervägt att begå självmord.

Man kan bara vara så modig som sin rädsla är stor.

Anser jag.

Kvasischizoid A modern faerie tale

Echorren
Visningsbild
P 31 Tyresö Kändis 518 inlägg
-18

Svar till Tvillingen [Gå till post]:
att man ärver skulder togs bort rätt nyligen måjag också minnas och visserligen är det sant att man blir skuldsatt ifall det skulle kosta en del av välfärdsystemet att inte ta tummen ur röven och sedan göra konkurs och se om någon vill sanera det och ...nej det blir aldrig av... fast den diskusen hör inte hit.


och ja, vi har olika sätt att se på välfärdssystemets olika storlekar av små och stora kugghjul.

Jag lägger skulden på omgivningen att en människa är självmordsbenägen och en lösning skulle vara att stifta en lag emot det som tvingar omgivningen att förbättra dennes livsssituation, iochmed alla går under samma lagbok i sverige skulle utloppet möjligtvis bli något bättre.

det i sig skulle vara att tvångsflytta individen till en annan omgivning där personen kan tros må bättre.

exempel att 21åringe sonen mår inte bra och vill inte leva, då är det upp först till familjen att lösa problemet så välfärdssystemet inte tar skada, familjen ska veta att ifall denna son(arbetare) inte mår bra ska först familjen göra det de kan.

En individ som har social, varierad kontakt är mindre benägen att begå självmord. Att vara socialt utfrysen eller bortglömd borde enligt mig vara ett straff för familjen och sådant ska bekostas av familjen men vilken utstäckning kan diskuteras i annan tråd(?).

Vissa religioner rättar till tankar med misshandel och vissa skjuter dem i huvudet. Inget fel med det.

I sverige, borde vi ta dessa självmordsbenägna och kidnappa dem till en ort långt borta, misshandla dem svårt, förnedra dem... är det något vi inte uppskattar här är det vi har inga egentliga problem i sverige och man måste först uppskatta ett problem innan man kan se de andra sidorna av det.

människor - ett allas krig mot alla

Paradox
Visningsbild
P 29 Göteborg Hjälte 3 850 inlägg
2

Svar till wigra [Gå till post]:
Vet du hur det känns att inte vilja leva längre? Vem är du att bedöma att skadan som åsamkas nära anhöriga är större än den smärta som personen måste stå ut med dagligen? Ska personen tvingas fortsätta leva bara för att du vill det? Är det inte du som är egoistisk här?

Snutte.

Peppar
Visningsbild
P 29 Community Manager 7 462 inlägg Online
4

Svar till wigra [Gå till post]:
Det är, i mitt tycke, ännu mer egoistiskt att säga att det är egoistiskt att ta livet av sig.
För den personen som inte vet hur det är att vara självmordsbenägen är det enkelt att säga. Men att säga att man vill att den andre ska fortsätta leva för ens egen skull - DET är egoistiskt.

Ah you think Hamsterpaj is your ally? You merely adopted the Hamsterpaj. I was born in it, molded by it.

Paradox
Visningsbild
P 29 Göteborg Hjälte 3 850 inlägg
6

Svar till Echorren [Gå till post]:
Är du sjuk i huvudet?
Om en person tar livet av sig för att dennes sociala nätverk är för litet; är det familjens skuld att ta på sig då? Vad är det för jävla världsbild egentligen? Är det deras fel menar du?
Ännu värre; misshandla och förnedra självmordsbenägna. Låter riktigt jävla bra. Alla kommer bli helt proppfulla av livslust.

Äckligaste jag någonsin läst.

Snutte.

Peppar
Visningsbild
P 29 Community Manager 7 462 inlägg Online
2
Svar till Echorren [Gå till post]:
"Vissa religioner rättar till tankar med misshandel och vissa skjuter dem i huvudet. Inget fel med det.

I sverige, borde vi ta dessa självmordsbenägna och kidnappa dem till en ort långt borta, misshandla dem svårt, förnedra dem... är det något vi inte uppskattar här är det vi har inga egentliga problem i sverige och man måste först uppskatta ett problem innan man kan se de andra sidorna av det."

Holy shit - du kan nog vara en av de mest trångsynta människorna jag har stött på.

Inget fel med att skjuta dem? Snacka om elitistisk syn på livet.

Ah you think Hamsterpaj is your ally? You merely adopted the Hamsterpaj. I was born in it, molded by it.

Jokk
Visningsbild
28 Hjälte 9 867 inlägg
1

Svar till Moongirl [Gå till post]:
Varken fegt eller modigt, däremot väldigt, väldigt tragiskt.

flizan

Zupduck
Visningsbild
P 29 Hjälte 149 inlägg
1

Svar till Moongirl [Gå till post]:
Svarade vet inte, då varje människa har sin anledning till saker och ting. Det är sorgligt nog att det ska gå så pass långt att folk ens kommer till den övervägningen.

Lev farligt, dö ung och bli ett vackert lik.

Echorren
Visningsbild
P 31 Tyresö Kändis 518 inlägg
-3

Svar till Paradox [Gå till post]:
varför frågar du mig ifall jag är sjuk i huvudet?
- det är ju ett bra sätt att starta en subkonversation i en tråd.

Det är bra med en frågeställning som du ställer men jag är inte den som ska besvara den för jag bara känner inte för det.

ZzzZzzz...Svar till Peppar [Gå till post]:
kan medge att det är elitist syn på det men samtidigt är det din tanke, inte min.

..trångsynt tja, till viss del, beror på vem man frågar, var man växt upp, vad man har för erfarenheter och kunskaper. Generellt tycker jag vi i sverige har svårt att förstå andra människor från andra kulturer och erfarenheter, gör inte det oss trångsynta?

jag har inget problem att avrätta människor och jag kan erkänna att det kanske har med tankesättet "en mage mindre mätta" "din eller min förlust?" - väldigt egocentrist tänkande ja, men det fungerar utan problem ifall man nu inte är rädd för sin egna död.

att vara självmordsbenägen över egentligen ingenting, dessa borde inte existera. Dessa i sig är inget problem i samhället om man utsätter dem för kontroversiella metoder och jag gav bara exempel, tanken, inget fel för den som är vidsynt och visst kan man diskutera om det är rätt eller fel.

Att utnjyttja ett svagt sinne kan man också diskuteras, jag skulle väl skicka dem till armen och sätta vapen i handen på dem och vem de skjuter på spelar mig ingen roll. Den enda fienden man har är den man har inom sig och blir man inte av med den kanske man har bättre motiv att mörda någon utan dåligt samvete.


förövrigt har jag besvarat och nu ska jag råda respekt till ts.

människor - ett allas krig mot alla

PotatismosarN
Visningsbild
P 25 Smålandsstenar Hjälte 1 761 inlägg
-5

Svar till Moongirl [Gå till post]:
Fegt för man flyr undan sina problem.
Modigt för man klarar av att mentalt skada personer i sin omgivning.

"I want our kids in Mercedes' and BMWs, not those little commie mobiles." ~Peter Schiff om Trabant

Alster
Visningsbild
P 26 Uppsala Hjälte 2 292 inlägg
2

Svar till Moongirl [Gå till post]:
Jag tryckte "vet inte" eftersom jag anser att det inte går att generalisera. I vissa situationer är det fegt, men det krävs nog en hel del mod i samtliga.

tänk på ett pålägg

Peppar
Visningsbild
P 29 Community Manager 7 462 inlägg Online
2

Svar till Echorren [Gå till post]:
Hur vet du hur många som är självmordsbenägna över "ingenting"? egentligen?
Ja, depression är en "lyxsjudkom" som nästan bara i-länder har. Det gör det inte till ett mindre problem.

Ah you think Hamsterpaj is your ally? You merely adopted the Hamsterpaj. I was born in it, molded by it.

Zupduck
Visningsbild
P 29 Hjälte 149 inlägg
0

Svar till PotatismosarN [Gå till post]:
När man väl har kommit in i de tankarna så tror jag inte att tankarna kring de man har nära sig alltid kan hjälpa en, i vissa fall kanske det får en att avstå. Beror väl kanske lite på hur djupt man har hamnat.
Må säga att det nog krävs mod att ta det steget, jag själv har aldrig varit där men om jag känner mig själv rätt så skulle jag inte klara av det.

Lev farligt, dö ung och bli ett vackert lik.

Tvillingen
Visningsbild
P 28 Örebro Hjälte 3 117 inlägg
4

Svar till Echorren [Gå till post]:
Så familjen eller personer i närheten ska ta tag i det? Självklart är det så att det är bra om de försöker få personen på fötter igen, men misshandel och liknande kommer bara att förvärra situationen.

"Du ser lite deprimerad ut, men jag ska bara spöa skiten ur dig så att du förstår att du inte behöver ta livet av dig.".

Lär även ha i åtanke att alla kanske inte vill ha en visst umgänge, vissa mår bättre att vara mer isolerade. Anledningen till att någon mår dåligt är mer komplex än att en misshandel eller byta ort skulle lösa allt. Tur är det väl att det finns professionella yrkesmän som har bättre koll, som inte ens skulle tänka tanken på ditt förslag.

Att förespråka frihetsberövande och misshandel skulle skapa större problem och är helt idiotiskt. Både för individen som blir utsatt för det och för den som utsätter. Var någonstans ska man dra gränsen eller tycker du att en jurist ska avgöra det också? Du vet väl att det här bryter mot x antal lagar och hur mycket det inskränker på mänskliga rättigheter.

Det här börjar bli riktigt mycket off topic, så vidare diskussion får tas i gästboken om du vill eller kan du starta en ny forumstråd.

För att knyta an till frågeställningen med feghet och mod angående det här. Var finns modet i att misshandla eller till och med avsluta någons liv för att den är deprimerad? Är det inte fegt att lägga den ekonomiska bördan på familjen som redan förlorat någon nära för att staten ska spara pengar?


För att ta diskussionen vidare, är det verkligen fel med självmord alla gånger? Tycker ni inte att det beror på vilket tillstånd personer är i. Tänker på om man har en obotlig sjukdom, där man inte kommer att leva mycket längre eller om resten är lidande. Skulle nog tycka det var skönt många gånger att veta att någon slapp lida istället. Vissa gånger känns det som en del av sin frihet att få göra det valet.

Jag är ond!

Echorren
Visningsbild
P 31 Tyresö Kändis 518 inlägg
-2

Svar till Peppar [Gå till post]:
ja, det finns alltid en tanke bakom ens motiv eller handling.

om man vill se det som ett stort eller litet problem är upp till var och en att tolka, för mig är det så litet problem att jag inte kan se det och ändå är människor man träffar på så nedstämda, konstigt.

tankar i sig är ju då kontroversiellt här.

människor - ett allas krig mot alla

bonbon
Visningsbild
P 23 Kändis 1 054 inlägg
-1
Man flyr från problemet en sista gång och ger upp, men det krävs en del mod att göra det, alla vågar inte.

En vis man sa en gång ingenting, ty han var vis

pr0n
Visningsbild
P Hjälte 5 588 inlägg
0
Problemet här är att folk försöker leta efter något svar som skulle vara "rätt".
Jag har full förståelse för de personer som tar beslutet att ta sitt liv, men samtidigt kommer det förändra livet för personens vänner och familj; i vissa fall förstöra andras liv totalt.

Det är lätt att säga saker som "personen tog beslutet själv" eller "han/hon är lyckligare nu", men det är långt ifrån lätt att faktiskt komma över det på riktigt.

Saker som att gå in i en lägenhet och hitta en familjemedlem som skjutit sig själv i huvudet går inte bara att acceptera, det är något som påverka och vara med dig hela livet.

Så ja, det är upp till var och en att ta sitt liv, men tro inte att det är lätt att bara acceptera det för att det var personens eget val.

Tillägg av pr0n 2014-01-13 18:42

En annan tanke som är lite intressant: Ifall någon lider utav en svår sjukdom som t.ex cancer, när den personen dör så tröstar sig ofta folk med att det känns bättre eftersom personen slipper lida.

Varför tycker folk att det är så stor skillnad mellan att vara svårt sjukt och att vilja ta livet av sig?

Ingen status

PsykelTjuv
Visningsbild
P 29 Hjälte 3 487 inlägg
-1
Jag kan tycka det är modigt att leva och ta tag i sina problem - vilket då i sin motsats gör självmord till något fegt, absolut.

Ingen status


Forum » Samhälle & vetenskap » Livsåskådningar » Självmord - fegt eller modigt?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons