Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Använda 100% av hjärnan = undergång?

Skapad av Borttagen, 2015-08-28 19:26 i Naturvetenskap

8 679
8 inlägg
12 poäng
pannkakssmet
Visningsbild
P Hjälte 114 inlägg
0
Idag i skolan sa min lärare att vi människor endast använder 20% utav vår hjärna. Stämmer det? Och isf, vad händer om vi utvecklas så att vi kan använda ännu mer utav hjärnan? Kommer det leda till vår undergång, eller kommer det leda till något bättre?

Något catchy

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

imnotree
Visningsbild
P 32 Kändis 267 inlägg
9
Den klassiska versionen av denna myt är 10%, men varken 10 eller 20 stämmer, utan hela hjärnan är aktiv. Hela hjärnan är inte lika aktiv på en gång förstås, men det är inte så att 90% eller 80% av den är avstängd.

Lite längre läsning:
http://www.cuyamaca.edu/people/jr-jones/intro-psych/10_Percent_Myth_Articles.pdf

Tillägg av imnotree 2015-08-28 21:50

Lite sådär hobbyvetenskapligt så skulle jag tro att kopplingarna (synapserna) i hjärnan är mer intressanta än hur stor del av hjärnan som är aktiv på en gång och hur pass aktiv den är. Dessa kan skapa annorlunda tankemönster, vilket väl är vad man vill åt när man tänker att man ska använda "mer" av hjärnan.

But we missed the point the whole way along. It was a musical thing and you were supposed to sing and dance while the music was being played.

Tjingsallad
Visningsbild
P 30 Lund Hjälte 10 405 inlägg
0
Svar till pannkakssmet [Gå till post]:
Har inte tid/ork/nykterhet nog att gå in på detaljer, men visst, vi använder aldrig hela vår hjärnkapacitet. Det kommer inte leda till något speciellt då det alltid har varit så.

<--- Pro // Did i ask you what you thought you maggot?!

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
1

Svar till imnotree [Gå till post]:
Amfetamin FTW!!!

The leetest herperderper

TrumBeroende
Visningsbild
P 31 Gustavsberg Hjälte 557 inlägg
0
används hjärna också inte undermedvetet till viss del

anti rasista, antifascista!

pannkakssmet
Visningsbild
P Hjälte 114 inlägg
Trådskapare
0
Det undermedvetna då? Tänk om vi skulle kunna lära oss att kontrollera det? Då skulle vi väl kunna kontrollera våra känslor osv, och ha ännu mer kontroll över oss själva.

Något catchy

mittacc
Visningsbild
Hjälte 394 inlägg
1
Tror att din lärare grovt har misstolkat det där. Klart att hela hjärnan används, annars skulle den bli mindre pga evolution, men vi använder inte hela samtidigt(alla delar fyller olika funktioner). Hur knasigt skulle det inte vara om din GPU i datorn helt plötsligt skulle få för sig att leka hårddisk?

Ingen status

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
1

Svar till pannkakssmet [Gå till post]:
Hjärnans stora kapacitet ligger, hör och häpna, just i att enbart en mycket liten del av alla neuron avfyrar samtidigt (förmodligen betydligt mindre än både 20 och 10 %), eftersom det är vad som möjliggör en gradvis och precis anpassning till yttre stimuli. Synapser som sällan används försvinner, och längs banor som används ofta bildas nya. Skulle vi använda 100% av hjärnan skulle det, mycket riktigt, innebära undergång eftersom vi inte skulle kunna skilja mellan olika intryck. Det går alltså inte att skilja mellan processkapacitet och potential eftersom varje allt processande leder till en förändring av "hårdvaran".

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag


Forum » Samhälle & vetenskap » Naturvetenskap » Använda 100% av hjärnan = undergång?

Ansvariga ordningsvakter: Toast

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons