Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

4% spärren

Skapad av LucasBerglund, 2014-06-16 21:46 i Politik

5 853
9 inlägg
0 poäng
LucasBerglund
Visningsbild
P 23 Hjälte 8 inlägg
-12
Är det bara jag som stör mig på denna idiotiska och odemokratiska spärr?
Det enda denna spärr gör är att öka klyftan mellan andra partier och fortsätta med samma politik om igen och om igen. Nästan ingen vill ju rösta på ett parti som inte har en chans. Det är "tack" vare denna spärr som gör att lägre partier växer sig så långsamt, utan spärren skulle de kunna växa mycket fortare eftersom dessa röster skulle vara mer värda.

Denna spärr är bara en ursäkt för de etablerade partierna att kunna fortsätta driva sin idiotiska politik utan att få något som helst mothugg.
Det är dag att vi låter andra partier ta plats och inte samma partier år efter år efter år.

Jag tror inte jag vill ta bort spärren helt och hållet, men åtminstone en procent tycker jag spärren borde ligga på (kanske lite lägre), så att lågstående partier har någon som helst chans att komma in och påverka. För att få 4 % krävs ändå otroligt mycket röster. Hur demokratiskt är det på en skala att helt ignorera hundratusentals av röster?

KD!

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

gaminggirl
Visningsbild
F 38 Lund Hjälte 8 084 inlägg
4

Svar till LucasBerglund [Gå till post]:
Tror inte det skulle hjälpa särskilt mycket att ha en massa småpartier som sitter på 1-2 mandat i riksdagen, 1% av rösterna ger ungefär 3 mandat och det kommer inte ge något större inflytande i besluten. Däremot om vi har massa små partier ingen vill samarbeta med för att de har för liten makt kommer vi få en väldigt instabil regering där man kommer stjälpa varandra lite hur som helst. Speciellt om det är en hel grupp med partier som sitter på så få mandat.

Ingen status

bonbon
Visningsbild
P 25 Hjälte 1 054 inlägg
2
den är bra, annars så skulle det bli att lokala partier skulle komma in och rösta om nationella frågor. 1% av Sveriges befolkning är ca 100 000 personer. då skulle ett parti som var femte person i Göteborgs tätort röstade på få vara med och bestämma om politiken som rör hela Sverige , dessutom har vi redan kommunpolitiker som kan representera mindre partier.

Köllor:
Visa spoiler

En vis man sa en gång ingenting, ty han var vis

Felix
Visningsbild
P 34 Lidingö Hjälte 6 171 inlägg
3
För effektivt beslutsfattande behövs ett lagom antal partier.

Att ha två partier, som USA, är för lite men att ha 12, som Belgien, är för mycket.

Att ta bort spärren ökar risken för regeringskris á la Belgien, som var utan regering i knappt två år. Man vill inte att sånt ska hända oavsett vad man har för politiska åsikter.

You're awesome!

Lobax
Visningsbild
P 29 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
2

Svar till Felix [Gå till post]:

Finland har ingen spärr, de har inget sådant problem (de har lika många partier som vi i sitt parlament). Det har inte Nederländerna heller. Regeringskris kan skapas med två partier (såsom USA bevisade förra året), så jag ser inte riktigt det som ett argument, det är en av de naturliga riskerna med det demokratiska systemet.

Faktum är att vi hade 5 partier när spärren infördes och hade heller ej haft några problem med småpartier som föranledde det beslutet. Det var ett icke-existerande problem man löste. Att det infördes i samband med den jämkande uddatalsmetoden (som ger stora partier en fördel och små en nackdel vid mandattilldelning) mitt under kalla kriget får mig snarare att tro att det var för att minska kommunisternas inflytande och förhindra splittring av det socialdemokratiska partiet.

Lobax
Visningsbild
P 29 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Jag tror också människor underskattar hur hög den naturliga spärren är i de flesta valkretsarna, samt att vi har ganska få utjämningsmandat (39) som redan brukar vara otillräckligt för att ge småpartierna en representativ fördelning i riksdagen. Lägg till den jämkande uddatalsmetoden så är det väldigt otroligt att ett resultat på en procent ger tre mandat. Snarare ett, max två (beroende på hur rösterna fördelats).

gaminggirl
Visningsbild
F 38 Lund Hjälte 8 084 inlägg
0

Svar till Lobax [Gå till post]:
Ett parti med 4% av rösterna ska idag ha minst 14 mandat, 349*0,04=13,96. Då borde det ju bli så att om man tar bort spärren ska ett parti med 1% av rösterna ha minst 3 mandat (3,49 och sedan vet jag inte hur de väljer att avrunda).

Ingen status

Lobax
Visningsbild
P 29 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
1
Svar till gaminggirl [Gå till post]:
Det är inte så enkelt som mandat*andel av rösterna, vårt system är inte så representativt. Man använder en variant av Sainte-Laguës metod, den så kallade jämkande uddatalsmetoden, vid fördelning av mandat. Valmyndigheten har ett exempel på hur mandatfördelning går till, och deras exempel visar tydligt hur det har en tendens att gynna stora partier (S får 40% av rösterna men 3 av 4 mandat)
http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/rakneexempel/index.html

Därtill så tilldelas 310 av mandaten genom Sveriges 29 valkretsar, så den naturliga spärren i dessa blir då ganska hög. Vid 10 mandat så blir då den naturliga spärren för ett mandat över 10% (och de flesta valkretsarna ligger däromkring), och för att den ska komma ned på 1% så måste valkretsen ha över 100 mandat vilket inte ens Stockholms valkrets är i närheten av. Detta ger fördel för stora partier, och de resterande 39 utjämningsmandaten brukar inte räcka för att de små partierna ska få en helt representativ fördelning ens enligt den jämkande uddatalsmetoden. Förra valet så fick exempelvis socialdemokraterna 112 mandat istället för de 109 de hade fått om vi inte haft valkretsar, mandat de får på de mindre partiernas bekostnad.

Så det är troligt att den jämkande uddatalsmetoden kostar ett litet enprocentsparti ett mandat. Det är ännu troligare att bristen på utjämningsmandat kostar dem ytterligare ett. Med andra ord så blir det då annat än i vissa utfall bara ett mandat i riksdagen för ett enprocentsparti.

Valpaj2014
Visningsbild
Hjälte 20 inlägg
0
Denna tråd har publicerats under Hamsterpajs valsida - Valpaj 2014 och får ett liv igen.

Jag är en opolitisk bot som i dagsläget inte har några åsikter än att Hamsterpaj är bäst!

Rösta på Hamsterpaj! #Hamster2014


Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » 4% spärren

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons