Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Dags för sverige att joina nato

Skapad av vintologi, 2022-02-24 19:08 i Politik

8 522
18 inlägg
-1 poäng
vintologi
Visningsbild
Legend 81 inlägg
0
Vi ser nu i Ukraina att NATO inte kommer ge nämnvärt militärt stöd ifall man blir invaderad och inte är med i den militäralliansen.

Just nu är USA den enda starka kärnvapenmakten som kan stå emot Ryssland.

På längre sikt behöver vi ett mer pålitligt samarbete (ex Europeisk federation med 10000 kärnvapen) men just nu har frankrike bara 300 atombomber vilket troligtvis inte är tillräckligt för att på ett ordentligt vis avsträcka putin.

Det enda språk putin förstår är ett trovärdigt hot om militär invasion, ex att Moskva får 10 svamp-moln om Putin skulle invadera Sverige.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg
0

Svar till vintologi [Gå till post]:
Tidigare idag gick Ryska myndigheter ut och sa klart och tydligt att om Sverige eller Finland går med NATO kommer det bemötas militärt.
Är det verkligen värt att peta på björnen istället för att vänta på att den självdör?

Jag menar vi riskerar krig och död i vilket fall, men risken är åtminstone mindre på kort sikt.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

vintologi
Visningsbild
Legend 81 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Guud [Gå till post]:
Om Ryssland hotar så bör vi definitivt gå med NATO med omedelbar verkan


Ryssland har hittils undvikit att attackera NATO-länder vilket är en bra indikation på att det har en avskräckande effekt. Brutalt våld är det enda språk putin förstår och ifall han attackerar ett NATO land så är det just det han riskerar.
Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg
0

Svar till vintologi [Gå till post]:
Men om du har fel och Ryssland svarar militärt så har du ju i princip skrivit en dödsdom på mängder med svenskar.
Vore inte det oansvarigt?

Jag förstår verkligen inte den logiken att hota mer är bästa lösningen... Så länge inte Ryssland har en anledning till att ta Sverige så varför skulle vi utmana dem mer. Det är rätt IQ-befriat.

Sverige har aldrig varit en del av Ryssland så risken att de vill ta över här är rätt liten, med eller utan NATO.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

vintologi
Visningsbild
Legend 81 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Guud [Gå till post]:
Att Sverige aldrig tillhört Ryssland spelar mindre roll. Rysslands nuvarande project är att invadera nato-vänliga länder som inte är fulla medlemmar och hoppas att ingen ingriper


Hot om allvarliga konsekvenser är och förblir ett effektivt sätt att flörhindra krig. Nu fler atombomber som vi kan svara med desto mindre är risken för invasion.

Putin har ingen lust att få sin kropp söndersprängd av en atombomb.
Senpai
Visningsbild
P Veteran 30 inlägg
0
Det bästa vore om varje medborgare i världen gavs en miniatyratombomb som den bar runt 24/ och som var kopplad till en AI som registrerar om innehavaren attackeras och då utlöser atombomben! Då skulle ingen våga attackera någon annan, så det så!

Ingen status

Kul1
Visningsbild
Veteran 52 inlägg
0

Svar till Senpai [Gå till post]:


Ja det vore ju drömmen för alla terrorister.

Blir man attackerad så blir man sprängd, låter ju logiskt.
Senpai
Visningsbild
P Veteran 30 inlägg
0

Svar till Kul1 [Gå till post]:
Tack för ditt stöd!

Ingen status

Kul1
Visningsbild
Veteran 52 inlägg
0

Svar till Senpai [Gå till post]:


Stöd? Det var nog den dummaste iden jag hört på väldigt länge.

Du kan med andra ord gå in på en hockeymatch och skjuta folk.
Om någon skjuter på dig då sprängs du varav massor av oskyldiga människor dör.
Senpai
Visningsbild
P Veteran 30 inlägg
0
Svar till Kul1 [Gå till post]:
Det funkar ju på internationell nivå så varför inte på individnivå?

Ingen status

Kul1
Visningsbild
Veteran 52 inlägg
0

Svar till Senpai [Gå till post]:


Tror du det hade funkat på internationell nivå om någon IS terrorist haft ansvaret eller pundar Lasse?

Att ge folk som skiter i eller inte fattar själva att de dör, kärnvapen som exploderar om de är dumma är ju idioti.

Senpai
Visningsbild
P Veteran 30 inlägg
0

Svar till Kul1 [Gå till post]:
Sluta vara så negativ. Kärnvapen är kärlek!

Ingen status

SkalmanOnDrugs
Visningsbild
P 34 Göteborg Hjälte 2 758 inlägg
0
Ryssland hotar Sverige konstant genom att utföra militärövningar vid våra gränser och kränka svenskt luftrum med ryska jaktplan. Detta är aggressivt beteende och de har hållit på i flera år. Med tanke på att Sverige har dumt nog monterat ner sitt eget försvar så behöver vi en plan B och den heter NATO-medlemskap.

Du måste konstruera ytterligare pyloner

tankaren
Visningsbild
P 31 Hjälte 237 inlägg
0

Svar till Guud [Gå till post]:
Kan också vara att Ryssland vill ha oss utanför Nato för att lättare kunna ockupera Sverige med så lite konsekvenser som möjligt.
Tar han Finland och Sverige så kommer han längre västerut än ryssland någonsin varit.
Putin kanske räknar med att sverige och finland skulle få samma "stöd" som Ukraina nu får.
eldmannen
Visningsbild
P Stammis 4 inlägg
-1

Svar till vintologi [Gå till post]:
Sverige joinar NATO och får USAs skydd, som när en gängmedlem får uppbackning av sina hoodies. Vi är alla gemenskapens tappra anda. Norden står fast, vi är beredda och tappra.

Jo, eller Sverige och Finland joinar NATO och blir bombade av Ryssland som i Ukraina. USA struntar helt i Sverige för att inte riskera kärnvapenkrig. Det finns dock ingen hot-bild mot Sverige eftersom Ryssen gick in i Ukraina pga. deras oljereserver som upptäcktes 2014. Samma år bestämde de sig för att gå med i NATO. Att Sverige bestämmer sig att gå med i NATO nu, under pågående konflikter än inte bara korkat, det är en provokation mot ryssen, som inte har intresse här över huvudtaget. Ryssen går in bara för att visa var skåpet ska stå. Ryssen vill inte köras över av ett gäng kvinnor, då skulle Putin se svag ut. Skulle man kunna säga som lågintelligent.

Allt är en scharad som styrs bakom kulisserna.

Putin, Biden, Trump och Sverige Finland är alla frimurare.

Kriget är som ett parti monopol för dem. Just nu känner de för att döda lite människor pga. anti-corona protester i stora delar av Europa samt att människor uppmärksammat pedofil-ringar i deras ledning. Att därmed utestänga folk från internet pga "rysshot" eller annat gör det alltså lättare att få bort oönskad information.

Antingen det ovan. Eller så kan man bara vara ärlig. I det ännu större perspektivet så är allt bara en illusion projicerad av Satan/Gud som är en idiot som borde förintas genom självmord.

Finns alltså flera stadium av medvetande man kan skifta emellan.

Vilken väljs?

Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg
0

Svar till vintologi [Gå till post]:
Absolut, det har testats tidigare under kalla kriget. Är det verkligen något vi vill tillbaka till? Det är trots allt pengar från samhället det handlar om till sist.


Svar till tankaren [Gå till post]:
Jo men självklart vill Putin inte att vi går med i Nato, det är uppenbart eftersom han ser Nato som ett hot (vilket är märkligt med tanke på att det är en försvarsallians, men det är en annan fråga).

Visst att nu när Putin visat sig vara helt galen så ökar risken för ett angrepp, men hur stor är den egentliga risken? Kriget i Ukraina måste ju ha visat på hur otroligt svårt det är att ta över att land i Sveriges storlek.
Det enda Sverige har har förutom läget i Östersjön är sin järnmalm i norr.
Så min analys är att vi inte har behov och bör riskera att gå med i Nato så som läget är nu. Men det kan såklart ändras.


I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0
Svar till Guud [Gå till post]:
Kriget i Ukraina måste ju ha visat på hur otroligt svårt det är att ta över att land i Sveriges storlek.

Givet att man har ett ordentligt upprustat försvar, samt tid att förbereda sig. Det är en jäkla skillnad på dagens försvar mot hur det såg ut under kalla kriget, då lilla landet lagom hade världens fjärde största flygvapen. Ukraina har ju ca en 200 000 aktiva soldarer och en 250 000 reservtrupper. Jämför detta med våra 23 000 stående styrkor, och 31 000 reserver.

Ukraina har väl aktivt rustat, tränat, 'grävt ned/fortifierat sig' och fått hjälp med träning och liknande sen åtminstone 2014, då det rördes till en del i Donbas. Det var ju en jäkla skillnad på hur Ukraina presterat i konflikten då och konflikten nu, så whatever de gjort verkar onekerligen ha hjälpt.

Även om Sveriges försvar förmodligen teknologiskt står sig relativt okej så har vi inte ett jättestort försvar sett till faktiska antal, vare sig det gäller flygplan, stridsvagnar eller soldater. Även om man kan föra någon form av argument för kvalitet över kvantitet måste man ju ha någon form av kvantitet också. Förluster sker i krig, och mycket av det vi har är jättesvårt att ersätta vid förlust av dem, vare sig det handlar om produtionstid, kostnad och träning - eller mer realistiskt, en kombination av alla tre. Jag har svårt att se hur vi idag skulle kunna 'hålla ut' själva en längre tid utan direkt ingripande från tredje part, något Ukraina inte fått.

Det har vi ju också delvis sett i konflikten med Ukraina, där andra länder inte vågar gå in, för att det vore en väldigt eskalerande, aktiv krigshandling. Det går heller inte så enkelt att skicka över nya flygplan, SAM systems eller snarlika avancerade system hur som helst, för att piloterna eller operatörerna inte tränats i dessa västerländska system, även om de deltagit i träningar bredvid dem, där de används av andra länder. Om vi bortser från att sätta upp helt nya supply lines och att börja använda saker man aldrig själv ordentligt indoktronerat i sitt eget försvar så är träningstiden lång, och andra länder verkar heller inte vilja tumma allt för mycket på sitt eget försvar, eller fånga blicken och vreden av Putte, osv.

Mycket av vad man gjort här verkar vara att man istället då letat efter äldre sovjetiska grejer att skicka över istället, typ som Polen som ville skicka över sina MiG-29 och byta upp sig till modernare plan själva. Nu verkar dock även detta förslag ha slagits ned, för att det riskerar att eskalera saker och dra fler blickar mot NATO.

Så ja, visst kan man dra paralleller till kalla kriget, men Sveriges försvar idag verkar ligga långt efter hur det låg till då. Det blir då ett väldigt annorlunda försvarspolitiskt läge. Det känns rent spontant som att man nedrustat saker i en lite naiv tro att krig är en sak från det förflutna, och att man tyckt att det kostat onödiga pengar som då hellre kan läggas på annat. Jag vet helt ärligt inte hur jag ställer mig till NATO-frågan, jag är helt enkelt inte påläst nog. Rent allmänt känns det dock som att vi inte riktigt räknat med att behöva ha ett eget försvar, och att många nu känner sig ertappade med byxorna i knävecken, även om det inte är vi som står i den direkta skottlinjen. När man står i en orolig sits, med ett någorlunda nedrustat försvar, ett försvar som skulle ta årtionden att rusta upp, och förmodligen kräva mer än de 2% av GDP som NATO kräver, då förstår jag hur NATO kan kännas som en snabb och enkel utväg. Det kan också ses som ett sätt att försäkra sig om att vi inte sätter oss i samma sits igen, då vi skulle ha allierade enligt artikel 5, och faktiskt behöva spendera en viss mängd pengar på vårt försvar.

Sen är det en helt annan fråga huruvida det är 'värt' det. Om vi ska riskera att destabilisera genom att reta upp Putte, eller om det är värt att stå upp för denna globala kärnvapenmobbing.

Even boys have something to say if you listen long enough


Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » Dags för sverige att joina nato

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons