Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Politiskt kompass

Skapad av Cheeseburger, 2017-09-06 12:34 i Politik

14 161
5 inlägg
1 poäng
Cheeseburger
Visningsbild
F 24 Kändis 226 inlägg
0
Ris eller ros?

Val om ett år och jag som snart 18-åring undrar var jag ligger någonstans.
Jag vet vilket parti jag kommer rösta på, men jag var nyfiken var jag låg på kompassen (oberoende av svenska partier).

Testet känns vinklat på något sätt, jag svarade att jag bl.a vill ha hårdare straff mot brottslingar och att skolan ska vara tuffare. Ändå hamnade jag på den gröna rutan (vänster-frihetlig).

Känns lite fishy om ni frågar mig...

Don't ever fart on someone's balls.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg Online
1

Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Jag funderar på om du inte är uppfostrad i ett socialisthem och bär med dig det i dina grundvärderingar. Det är också mer vanligt att unga hamnar på vänstersidan då man kanske vill ha högre barnbidrag till exempel, eller enklare sätt att komma in på arbetsmarknaden/ersättning som arbetslös.

Sedan nämner du vissa profilfrågor som kanske associeras mer till liberaler, moderater och SD. Dessa frågor kanske har högt nyhetsvärde i media (typ politiska "modetrender") och är grundbulten för vissa partiers program men som helhet speglar det inte din syn i testet eftersom det finns så många andra frågor som partierna har med i valmanifesten.

Det är svårt som 18åring att komma fram till vad man ska rösta på, det är enkelt att lyssna på vänner och falla för grupptryck, eller för vinklade medier som försöker anspela på dina känslor och rädslor. Själv så kommer jag inte rösta på samma parti nästa år som när jag var 18, även om förändringen sker inom samma block, men även av förändrade ideologiska tankegångar, för vi alla utvecklas som människor!


Vill du gå (extremt grundligt) till botten med hur du vill rösta utan kan jag rekommendera att läsa på om ideologier i första hand istället för att läsa på om partier.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ideologi
Sedan i andra hand när du väl hittat en ideologi som du känner passar dig hitta ett parti som förknippas med detta så gott det går. Det ska även sägas att ideologier kan vara lite flummiga i jämförelse med rätt trist och "förenklad" och framkompromissad parti/blockpolitik. Du kanske till och med kommer fram till att det inte finns partier för dig bland de 9 stora och det är också okej!


Det jag vill komma fram till är att ett litet test som kompassen är förenklande av något mycket mer komplext. Ta den inte på för stort allvar!


I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
1

Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
"Jag vet vilket parti jag kommer rösta på, men jag var nyfiken var jag låg på kompassen"

Kanske inte så mycket en svar på din ursprungliga fråga, men försök att utmana dig själv och våga ifrågasätta vad det är du planerar att rösta på. Man ska försöka gå in i debatten så öppen som möjligt och att titta på alla frågor med ett förutbestämt antagande att man kommer rösta på parti X eller Y är att sätta skygglappar på sig själv och det kommer vinkla hela diskussionen utifrån det partiets synvinkel.

En politisk kompass kan vara ett verktyg för att se ungefär hur man ligger till, men precis som Guud säger, ta det inte för seriöst. Lyssna på debatten, lyssna på partierna och se vad de vill.
Visa spoiler
eller ännu bättre, istället för att bara lyssna på vad de lovar, kolla på hur de har följt tidigare löften och hur de styrt tidigare - fina, lovande ord väger inte lika tungt som faktisk handling, åtminstone inte i min bok. Det är lätt att lova högt och stort speciellt inför val


Hitta någonting du känner matchar vad du har för vision av hur Sverige ska styras de kommande åren och rösta därefter.

Even boys have something to say if you listen long enough

Withz
Visningsbild
Legend 264 inlägg
-1

Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Klart det är fishy, biased som fan. Finns inget i denna värld som är opartiskt.

Ingen status

Thomasthedank
Visningsbild
Legend 2 inlägg
0

Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Vilket test gjorde du? Länka det så ska jag kolla upp det. Har bra koll på min uppfattning och kan därför se om det är vinklat


Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » Politiskt kompass

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons