Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dreadlocks - Din Guide

Skapad av Afskum, 2009-01-18 13:33 i Kläder & utseende

75 005
237 inlägg
29 poäng
Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
28
Efter att ha sett 4 trådar om dreads på samma sida, och efter att ha svarat på väldigt många av trådarna genom tiderna, har jag bestämt mig för att göra en guide. Är det något jag saknar i denna som du behöver få svar på, skriv bara skriv!

1. Att tänka på innan man gör dreads:

- Hårlängden: Dreads blir inte så fasligt mycket kortare än innan, i alla fall inte när man gör dem själv. Mitt hår blev bara 2-3 cm kortare, vilket är knappt någonting. Själva längden på ditt egna hår spelar ingen roll, bara du har tillräckligt med hår att göra dreadsen i. Det är en smaksak om det är snyggt med korta eller långa dreads, men mitt hår var ungefär en tredjedel än det är på bilden när mina var nygjorda. Ifall dom blir för korta - Ta det lugnt, håret växer med tiden. Men normalt är att det brukar bli 20% kortare.

- Fixa de rätta verktygen ifall du gör dem själv. Vilket är: Stålkam, Väldigt små gummiband, liten virknål (själv använder jag USA 3, men en i någon storlek mindre är också bra att ha). Läs i "Att göra dreadsen för att se hur du får användning av dessa verktyg.

- Gör ditt hår strävare genom att tvätta det med tvål ett antal gånger innan dreaddning.

- Din hårtyp. Ifall du är tunnhårig, kan STORA mellanrum uppstå mellan dreadsen. Ifall man har platt och rakt hår, kan hela dreaddningsprocessen vara jobbigare, och svårare. Har du som jag, stort och lockigt hår, kommer det hela vara lättare. Stort hår medför litet mellanrum mellan dreadsen. Lockigt hår hjälper till själva dreaddningsprocessen, då det i princip tovar sig självt.

2. Hitta någon som kan göra dreadlocksen åt dig. Du kan göra dom själv, men när det kommer till nacken kommer det säkerligen bli mycket mer problematiskt.

- Salong: I salong kommer ditt hår med ens se ut som helt perfekta dreads, men kostar samtidigt skjortan. 4000 till det dubbla brukar vara normalpriset. Detta är oftast inte ett alternativ för många. Är inte ditt hår tillräckligt långt på dessa ställen brukar dom oftast köra in extensions på en.

- Låt en kompis göra dom: Mina dreads gjordes av en kompis. Dem blev skitsnygga i början, men det tog också tid. En helg tog det för honom att göra allt, dvs. ca 7 timmar per dag, 3 dagar. Det var lätt värt det, eftersom jag fick det gratis. Visade dock min uppskattning genom att ge honom något i alla fall.

3. Att göra dreadsen:

3.1: Gör hela situationen mer behaglig. Ha saker som gör att timmarna flyter förbi. Jag gjorde mina en sommar, så vi satte ut en stol på en gräsmatta, och tog också ut musik, sen satt vi där i strålande solsken med bra musik och pratade mycket. Ett bra tips är att göra just så. Du kan ju även spela tv-spel, kolla på film, allt möjligt, men det är bra ifall du väljer en sak som även kompisen som dreaddar kan åtnjuta.

3.2: Har du bestämt dig för att låta en kompis, eller dig själv göra dina dreads, råder jag dig att först sektionera upp håret i kvadrater, som ska vara så stora som du vill att dina dreads ungefär ska vara tjocka. Gör detta med väldigt små gummiband, går att hitta lite överallt. Och glöm inte att ta bort dom några dagar efter dreaddningen är klar.

3.3: Bered dig för smärta, särskilt i nacke och vid öronen, och du bör inte vara väldigt ömhårad. Det gör ont, men det är värt det.

3.4: Tag stålkammen kamma håret mothårs, och börja från botten för att långsamt arbeta dig ut till toppen. Det är också detta som kallas för att "tova", vilket dreads egentligen är: Stora tovor. Tid på varje dread kan variera, men ju mer man arbetar på en, ju mer tajtare blir dom i början, vilket man alltid strävar efter.

3.5: Nu borde dreadsen likna mest stora rävsvansar, dvs. stora och fluffiga. Detta arbetar man emot med en virknål. Arbeta på samma sätt som med stålkammen, fast kör igenom hela virknålen, fånga upp lite "lösa" hårstrån på andra sidan, och dra igenom dem. Repetera, tills hela dreaden inte är fluffig längre.

3.6: Nu är du säkerligen ganska nöjd med dreadsen, ifall din kompis nu varit duktig, men dina toppar ser ut att vara väldigt fransiga. Detta kan också virknålen åtgärda, och kan göras på ett flertal sätt, men går helt enkelt ut på att virka in den fransiga toppen i dreaden. På detta sätt får du fina runda toppar. Att tänka på med topparna är att om du har fransiga toppar så sliter det mer på håret, vilket menas med att det tar längre tid för håret att växa.

3.7: Nu är du i princip klar. Vad man kan göra för att stärka sammanhållningen i dreadsen från början är att ta någon form av vax som inte är för bra, rekommenderar verkligen inte dreadwax då det är fruktansvärt kletigt och inte alls trevligt. Min kompis hade vanligt daxwax, som hjälpte bra och inte var alltför kletigt i håret. Ifall du fortsätter med vax även efter dom bara precis varit nya kommer vax bara att kleta, och vara obehagligt, och i värsta fall mögla.
Det är INTE rekommenderat att vaxa efter processen.

4. Efter processen kan du uppleva att ditt hår kliar ovanligt mycket, och att det kanske letar sig ut hårtestar ur dreadsen. Kliandet kommer att sluta, blir det för jobbigt kan du helt enkelt duscha, vilket man inte bör göra så mycket efter man precis dreaddat sig. När hår letar sig ut kan du göra dig själv en tjänst, genom att lära sig virka in just sådant hår. Det är en av de saker du bör göra regelbundet ifall du vill ha salongsfina dreads.

5. Hur man sköter sitt hår efter processen:

- Det finns tre olika metoder man bör använda sig regelbundet av: Palmrolla, Rootrubba och virka. Palmrolla använder du för att göra dina dreads mer cylinderformade, och för att undvika mattor. Du rullar helt enkelt dina dreads mellan handflatorna. Rootrubba gör man när man får utväxt. Såklart växer håret inte ut dreaddat, utan man gör det efterhand. När du fått lite vanligt hår i hårbottnen, tar du den valda dreadden mellan långfinger och pekfinger, och gnider den mot hårbottnen antingen motsols eller medsols (variera inte). På så sätt tovar du även bottnen. Virkningen har ni nu säkert förstått innebörden av, att virka in löst hår.

- Virkning KAN medföra att hår faller av. Det sliter en hel del på håret, och kan medföra förtunning av håret, och är därför rekommenderat att man inte gör alltför ofta. BraSma här på hamsterpaj har sagt att han sett fall där dreadsen faller av eftersom de bara varit nystan gjroda av små små hårtestar.

- Duschning är något många frågar om, och det spelar inte så stor roll faktiskt. Dreads tar enormt lång tid att torka, en hel dag, kanske mer ifall man inte befinner sig utomhus eller i solen. Man kan duscha hur ofta man vill, men visst, det förhindrar att dreadsen blir tajtare. Själv duschar jag en gång i veckan. När vi kommer till schampo ska man tänka på att inte använda ett schampo som lämnar rester i håret. Jag kan inte på rak arm säga ett sådant schampo, men själv använder jag barnängen som fungerar hur bra som helst. TÄNK DOCK PÅ: det är inte dreadsen du tvättar, det är hårbottnen! Det är endast där håret känns, om du känner dig smutsig eller om det kliar. Jag rekommenderar att schamponera hårbottnen, eftersom det motverkar kryp och löss, vilket jag tror är döden för varje människa med dreads.

- Dreads tenderar till att växa ihop. Detta kan man utnyttja, eller förhindra. Med att utnyttja menar jag att man kan fläta ihop en tre dreads för att sedan låta dem växa ihop. Detta medför en fetingdread, vilket kan vara ganska kul att ha i håret. Olika storlekar på dreadsen tycker i alla fall jag är roligt. Man ska också passa sig för att de växer ihop utan att man vet om det, vilket är speciellt i hårbottnen. Detta åtgärdar man genom att helt enkelt slita isär bottnarna från varandra. Gör så att dom är helt separerade, rootrubba sen var och en av bottnarna. Att växer ihop beror oftast på att löst hår gnuggas samman med en redan dreaddad del.

- Saltvatten ska fungera för att tajta ihop dreadsen, eftersom det ökar friktionen. Så, bada ofta i havet, eller helt enkelt blanda ihop en lagom mättad blandning av salt och vatten för att sedan spraya på i håret. Har själv testat detta, men har inte funkat för mig.

Själv har jag, efter 2-3 år slutat bry mig om dessa metoder, för att det blir för jobbigt. Gör man allt detta regelbundet blir det ett otroligt jobb, men det är såklart upp till var och en.

Så, där har du ditt hår! Slit det med hälsan!

Om det är något ni saknar - Ställ frågor!

Tillägg av Afskum 2009-06-05 12:33

[b]Vad man kan göra om man får löss[b]

[b]Gör så här:[b]
[b]1.[b] Doppa dina dreadlocks i högprocentig alkohol och massera in.
[b]2.[b] Efter dina dreads är ordentligt indränkta, trä en plastpåse över dina dreadlocks. Det spelar ingen roll vilken typ av plastpåse det är bara alla dina dreadlocks får plats och att den sluter tätt.
[b]3.[b] Fäst plastpåsen runt huvudet med en tjock gummisnodd eller eltejp så att ångorna stannar kvar i påsen. Låt påsen sitta över huvudet i ca 30 minuter.
[b]4.[b] Skölj ur håret ordentligt och upprepa proceduren tre dagar i rad.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

TheStrange
Visningsbild
P 29 Häljarp Hjälte 1 628 inlägg
0

Svar till Afskum [Gå till post]:

Om man nu har dreads och ska ta bort dem hur gör man då? :P

Pankie
Visningsbild
P 32 Nödinge Hjälte 4 192 inlägg
1

Svar till martinii [Gå till post]:

Du får raka av hela håret har jag hört.. om det har stelnat

Din mamma behandlar fler förfrågningar än HTTP

TheStrange
Visningsbild
P 29 Häljarp Hjälte 1 628 inlägg
0

Svar till Yamjenova [Gå till post]:

Okej, jag trodde det fanns typ andra alternativ också.

iPhail
Visningsbild
30 Forshaga Hjälte 3 107 inlägg
0
Usch, nu blev jag sugen på att skaffa dreads:(
Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0

Svar till martinii [Gå till post]:

Du får i princip raka skallen. Det är inte så mycket att göra åt det. Har du haft dom i flera år kommer dom vara så tajta att en utkammning kommer vara värre än döden. Vad du kan göra är att låta bli att dreadda bottnen på ett par månader, på så sätt har du iaf lite hår när du klippt av dreadsen, om du inte vill vara helt snaggad.

Är dom nygjorda kan det gå att kamma ut.


Granbarr
Visningsbild
P Varberg Hjälte 163 inlägg
0
vill sjukt gärna skaffa dreads men problemet är att jag inte har så långt hår :P kolla min v-bild...

Livet är som en tärning, de bästa man kan få är sex

osmidig
Visningsbild
F 31 Lund Hjälte 976 inlägg
0

Svar till Afskum [Gå till post]:

tack <3

Hon ska va klädsamt anorektisk och med rösten ställd på mute Och se ut som Natalie Portman i Garden State – ni ska på pärlplattedate

Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Granbarr [Gå till post]:

Tror inte jag heller, vänta ett halvår/år så ska du nog se att du har hår nog!
Som sagt, du kanske har tillräckligt med hår för att det ska gå, men isåfall kommer du få nöja dig med korta korvar i början. :)
Svar till osmidig [Gå till post]:

Varsågod. :)Xanthy
Visningsbild
P 33 Solna Hjälte 620 inlägg
0

Svar till martinii [Gå till post]:

Jag har faktiskt en klasskamrat som otroligt nog lyckats kamma ut sina dreads. Åandrasidan tog det ungefär dubbelt så lång tid som det tog att göra dem.

Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Xanthy [Gå till post]:

Hur gamla var dessa?


Xanthy
Visningsbild
P 33 Solna Hjälte 620 inlägg
0

Svar till Afskum [Gå till post]:

Jag skulle tippa på strax under två år. De såg för övrigt väldigt hemmagjorda ut.

Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Xanthy [Gå till post]:

Okej. Hursom, man förtunnar håret otroligt mycket + att det är sju resor värre än när man gjorde dom. Oftast ser håret... väldigt fult ut efteråt.


Xanthy
Visningsbild
P 33 Solna Hjälte 620 inlägg
0

Svar till Afskum [Gå till post]:

Det enda jag sett på det är väl att det är rätt matt. :)

shebeast
Visningsbild
Uddevalla Hjälte 1 151 inlägg
0

Svar till Afskum [Gå till post]:
Ja, håret är ju inte direkt i bästa skick om du kammar ut dem, bättre att raka. Nackdel för tjejer då kanske.

Min syrra har dreads för att hon har så tunt hår annars att det nästan ser löjligt ut + att det är snyggt som fan. Hon tar ibland en hel helg och bara tar hand om sina dreads som du beskrev i tråden.
Jag har hört att man ska tvätta håret med diskmedel, vad säger du om det?

Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Xanthy [Gå till post]:

Tja... Olika från person till person, så är dreads. :) Isåfall kan jag tycka att han har haft en jävla tur, men man borde överväga att inte ta risken överhuvudtaget.
Svar till stingrockamamma [Gå till post]:

Man kan ju göra så som jag skrev att man låter håret växa lite och inte dreadda bottnarna, sedan klippa när man fått tillräckligt långt i bottnen. Tar nån månad, men man slipper gå skallig.

Jag har aldrig sagt att det är fult, bara att det kan bli väldigt tunt. Allt är beror ju på vad man gillar! Jag tvivlar inte på att det ser snyggt ut.

Diskmedel tycker jag inte alls låter bra, det måste slita rejält på håret. Men jag vet inte. Det finns folk som tvättar sitt hår med clearasil.
Men jag skulle tro att diskmedel sliter en hel del.


Xanthy
Visningsbild
P 33 Solna Hjälte 620 inlägg
0
Svar till Afskum [Gå till post]:

Fast om alternativet är att dra fram hårtrimmern är det värsta som kan hända att man har lite ont i onödan och dödar lite tid. :)

shebeast
Visningsbild
Uddevalla Hjälte 1 151 inlägg
0

Svar till Afskum [Gå till post]:
Wuut? Du har nog missförstått mig lite.
Jag bara informerade om att min syrra orkar ta hand om sina dreads. Jag klagade inte eller något^^

Jo, jag tänkte väl det. När jag hörde det så lät det lite konstigt.

Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Xanthy [Gå till post]:

Nu förstod jag inte riktigt. xD
Men ja, om man inte nu absolut måste ha hela håret tillbaka, tycker jag man klipper av dom direkt. Min bror klippte av sig sina så att det bara var en liten del kvar av dreadsen att kamma ut. Men halvvägs genom processen kved han om att vi skulle ta fram trimmern ^^Svar till stingrockamamma [Gå till post]:

Försvarade mig inte heller. Men det verkade som om du kommenterade den här biten om tunnhårighet. :)
Självklart finns det folk som tar hand om sina dreads, men personligen är jag väldigt slarvig med det!


Pajan
Visningsbild
F Hjälte 1 308 inlägg
0

Svar till martinii [Gå till post]:

Rakar av sig håret? :S

sgdgs

shebeast
Visningsbild
Uddevalla Hjälte 1 151 inlägg
0

Svar till Afskum [Gå till post]:
Jaha, nej. Jag menade mer att dreadlocks var ett bra alternativ för min syster för att hon var tunnhårig. ^^

Jag skulle nog varit noga, men det är för att jag hört massa skräckhistorier om löss och skit i ihopväxta dreads.

Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0

Svar till stingrockamamma [Gå till post]:

Myter, men visst, tvättar man sig inte så blir det så.


snyft
Visningsbild
F 32 Stockholm Hjälte 192 inlägg
0

Svar till Granbarr [Gå till post]:

Köp "Silica Forte" på närmaste naturapotek, det stärker hud, hår och naglar. Håret och naglarna växer också fortare, så då blir det iofs att du får kolla nagellängden lite oftare än du brukade innan.

PsykelTjuv
Visningsbild
P 31 Hjälte 3 487 inlägg
0
Det var fan på tiden, nu fungerade knapphelvetet. Tråden klistrad.

Ingen status

Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0

Svar till BraSma [Gå till post]:

Skönt. :)


Reemix
Visningsbild
Hjälte 2 inlägg
0

Svar till Afskum [Gå till post]:
Jag vill jätte gärnba ha riktiga dreads men vet ej vart man kan göra i skåne och vill inte lägga ut för mkt på det men dom ska endå va snygga . vet du någon hör av dig :)
Reemix
Visningsbild
Hjälte 2 inlägg
0
jag vill ha dreads . vart kan mangöra billigt i skåne ?
Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Reemix [Gå till post]:

Har svarat i din gästbok :)


Awry
Visningsbild
F 30 Hjälte 565 inlägg
0

Svar till Afskum [Gå till post]:Såpa fungerar iallafall fint!
Grumme är det bästa!

The man is the perfect woman.

Afskum
Visningsbild
P 31 Trelleborg Hjälte 418 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Awry [Gå till post]:

Såpa? Vad är bra med det? :)Forum » Livet » Kläder & utseende » Dreadlocks - Din Guide

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons