Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Lek och allvar

Skapad av Mattekillen123, 2019-03-17 13:27 i Skola & Jobb

12 201
10 inlägg
1 poäng
Mattekillen123
Visningsbild
Legend 6 inlägg
0
Hej!

Går svenska som andra språk 1 och ska ha nationella prov snart där vi ska skriva ett talmanus om temat lek och allvar. Jag har lyckats bli klar med den men det känns som den inte riktigt håller sig till temat eller kan det också vara att jag överanalyserar därför undrar jag om någon hade kunnat läsa igenom den och kommentera vad ni tycker hade det då uppskattats.

Vad gör en vinnarskalle?

Inledning: Hur många här inne har varit med om en person som gör allt för att vinna? Jag skulle personligen tro att ni alla har varit med om en sådan person. Man brukar oftast identifiera dessa typer av personer som vinnarskallar. Jag är själv en vinnarskalle och jag anser att det är inte många personer som vet vad som utgör en vinnarskalle. Många brukar oftast förknippa dem som väldigt tävlingsinriktade men de är mer än bara det. Det är på grund av detta jag har valt att prata om vad gör en vinnarskalle och hur skiljer de sig från dem som leker

Huvuddel: Ur mina egna erfarenheter av att vara en vinnarskalle handlar det om att aldrig ge upp och att alltid kämpa vilket gör att man alltid vill vinna. Detta kan skapa problem. Ett exempel från mitt liv där en situation är både en lek och ett allvar är på idrottslektionerna. De finns några personer som är väldigt tävlingsinriktade inom idrotten där jag är en av dem. Jag som vinnarskalle tar idrottslektionerna på ett stort allvar där jag kämpar hårt för att vinna t ex på spökboll. Vi vinnarskallar kan också bli arga om vi förlorar eller om vi ser någon fuska, medans andra ser det som en lek och lägger inte mycket energi kring att bry sig om man vinner eller om någon fuskar. Vilket leder till att de inte heller kämpar och försöker göra sitt bästa på lektionerna. Detta kan leda till friktion mellan oss vinnarskallar och de som leker om de hamnar inom samma lag. Det kan göra att leken eller spelet blir tråkigt om en vinnarskalle hamnar med andra som inte bryr sig eftersom de känner att dem är enda som kämpar. De som leker tycker de blir tråkigt eftersom vi vinnarskallar klagar för mycket.

Genom hela livet märker vi hur olika saker splittras mellan lek och allvar t ex vår skolgång. I en tidig ålder handlar det bara om att leka och socialisera sig med andra barn. Men desto äldre och bättre vi blir desto mer allvar blir det och mindre lek. Grundskolan började mest som en lek men blir progressivt mer allvar tills den slut i nian blir en jämn mix mellan allvar och lek. Det är här som vinnarskallar kommer in. Vinnarskallarna separerar leken från allvaret. Vinnarskallar vill alltid utvecklas och söker konstant utmaningar till skillnad från de som leker. Efter gymnasiet ökar skillnaden mellan lek och allvar exponentiellt där vinnarskallarna kommer att välja den linje där allvaret blir större medan de som fortfarande vill “leka” väljer den linje där allvaret är mindre.

En vinnarskalle som jag nämnt kämpar alltid och de vill alltid utvecklas. Men bara för detta innebär de inte att dem alltid kommer att lyckas. För de kommer misslyckas, jag själv har misslyckats och det kommer ske flera gånger. Men frågan är kommer du ge upp direkt eller kommer du omvandla ditt misslyckande till bränsle och lärdom för att kämpa ännu hårdare nästa gång. Gör du det andra är du en vinnarskalle och det innebär att du tar tag i allvaret. De som leker kommer inte spendera mycket tid åt att förbättras när de misslyckas på grund av att de har andra prioriteringar i livet som att leva och ha kul, ett liv utan allvar

Avslutning: Avslutningsvis skulle jag vilja sammanfatta att en vinnarskalle är en person som reser sig vid motgångar och försöker igen, en person som alltid kämpar och en person med viljan att alltid utvecklas. Jag själv har varit en vinnarskalle under en längre tid och de har gett mig många av de fram gång som jag har fått och kommer fortsätta att få. Det är därför som jag även tror att för er som har höga mål i livet är en lösning att bli en vinnarskalle för jag tror att de kan ha samma positiva effekter för er som de har haft för mig. Men slutet av dan är det viktigaste att man är sig själv och kör sitt eget race även om du skulle vinna eller förlora.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Amanda0043
Visningsbild
F 23 Entertainansvarig Administratör 253 inlägg
0
Om jag förstått det rätt så är tesen "Detta är definitionen av en vinnarskalle". Vet inte riktigt om det är ett argumenterande tal eller inte men om det är det så hade jag nog istället haft ett tydligt budskap för att övertyga de som lyssnar om någonting, snarare än att förklara vad en vinnarskalle är. Exempelvis, "Vinnarskallar lyckas bättre i livet", för där kan man plocka fram argument både för och emot vilket gör det till ett mer argumenterande tal. Om det inte är ett argumenterande tal så bortse från det jag skrev :D

Av egen erfarenhet så spelar kroppsspråk och konstpauser in minst lika mycket som själva innehållet. Lycka till!

Det är inte lätt när det är svårt

Mattekillen123
Visningsbild
Legend 6 inlägg
Trådskapare
0

[svar:Amanda0043:4417936]

[Hej! Nej det är inget argumenterade tal men tack för svaret]
Hneyn123
Visningsbild
22 Legend 2 inlägg
0
hej!
behöver hjälp, inom svenskan har vi nationella prov inom temat lek och allvar. Vi ska skriva ett informerade tal.
Jag valde temat inre och yttre motivation vilket jag nu har svårt att förknippa med lek och allvar, men villl gärna fortsätta ha temat då min lärare tyckte det var ett bra tema.
- Kan jag skriva om att för mycket motivation i tex skolan skulle leda till någor allvarligt alltså försämrade hälsa.
-Eller att jag pratar om vad vi i själva verket är motiverade för och vad vi strävar efter som anses lek och allvar. Ex om min motivation är att bli maffia boss (allvar) eller att min motivation är att få höga betyg.
SKulle ni kunna hjälpa mig om jag är på rätt spår, eller hur ni tänker att inre och yttre motivation förknippas med lek och allvar.
Mattekillen123
Visningsbild
Legend 6 inlägg
Trådskapare
0

[svar:Hneyn123:4417943]

[Du kan se att det sättet som jag gjorde det på var att jag berättade hur vinnarskallar hanterar allvar till skillnad från de som leker. Du hade kunnat göra samma sak och berätta om hur visa personer blir bra på saker eftersom de är motiverade till att göra/bli det och ser det som ett allvar till skilland från andra som är där eller gör något bara för "lekens " skull och lägger inte mycket energi på att bry sig om de lyckas eller inte. ]
Hneyn123
Visningsbild
22 Legend 2 inlägg
0

Svar till Mattekillen123 [Gå till post]:
Ja smart! tack så hemskt mycket för hjälpen.

danyaalmeesawi99
Visningsbild
Legend 1 inlägg
0
Hej
Jag vill fråga dig, presenterade du detta ämne och vad fick du?
Mattekillen123
Visningsbild
Legend 6 inlägg
Trådskapare
0

[svar:danyaalmeesawi99:4418297]

[Ja jag presenterade detta och fick ett A vrf?]

Forum » Livet » Skola & Jobb » Lek och allvar 

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons