Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Socbidrag

Skapad av Toolbox, 2014-06-24 14:53 i Skola & Jobb

3 519
20 inlägg
4 poäng
Toolbox
Visningsbild
P 30 Kändis 7 inlägg
0
Jag har 8000+2700kr. 8000 är det min mamma samlat ihop under hela min uppväxt (är 20). Hon var tvungen att använda det men jag fick tillbaka det nu när hon fick tillbaka på skatten. Det är pengar hon sparat till mitt körkort som jag ska satsa på att ta i höst när jag har en att övningsköra med (mamma har inget körkort).
Det andra är 2700 som jag lyckats samla ihop själv under hela skolåret. Jag har hjälpt andra och fått en slant för min mamma har fått alla mina studiebidrag och underhållspengar. Jag samlar till en dator som jag kommer behöva i höst.

Sen i mars/april har jag sökt alla jobb jag kvalificerar för men inte fått något. Irriterar mig lite att man inte ens får ett nej.

Nu har min mamma och en av hennes systrar sagt att jag ska söka socialbidrag för i sommar(jag ska gå i skolan i höst och ta fullt studielån och bo borta i veckorna.) Först fick jag med på det först. Och att jag skulle avsluta mina sparkonton och pengarna fick läggas över på min mosters konto tills i höst.
Men sen har jag läst lite på nätet och folk kallar personer i min situation för idioter och parasiter som vill ha pengar när dom har sparpengar. Och nu känner jag att det kanske är fel? Det kändes konstigt redan när vi flyttade mina pengar och så. Så nu har jag sagt till mamma att det är fel och att vi inte borde. Hon svarar bara att det visst är rätt, att hon betalat skatt hela sitt liv osv. Hon blir nästan tårögd och säger att hon har kämpat för att spara dom där 8000.

Min mamma har blivit arbetslös och mår dåligt så nu är hon sjukskriven också så hon får inte så mycket pengar. Den här månaden får hon 8000 och jag får mitt sista underhållsbidrag som hon måste få.

Jag vill bara höra vad andra här tycker jag ska göra... Är det fel om jag söker och eventuellt tar emot bidrag under sommaren? Jag känner mig ganska vilsen.

Ingen status

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Karlsson
Visningsbild
P 29 Arvika Hjälte 499 inlägg
1
Svar till Toolbox [Gå till post]:
Klart att du med gott samvete kan få ekonomiskt bistånd i sommar om du inte har jobb eller studielån!

Tänk på att ditt socialkontor kommer vilja ha bankhistorik för flera månader tillbaka. Så om du nyligen fört bort en stor summa får du komma med en bra anledning.

Toolbox
Visningsbild
P 30 Kändis 7 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Karlsson [Gå till post]:
Jag vet, men det är tydligen fixat enligt min moster som jobbar på min bank. Sparkontot är avslutat. Antar att jag bara ska lämna kontohistorik på mitt "riktiga" konto och där är de största transaktionerna mina studie/underhållsbidrag.

Ingen status

Karlsson
Visningsbild
P 29 Arvika Hjälte 499 inlägg
0
Svar till Toolbox [Gå till post]:
Okej. Det är säkert lugnt då!

Vidare bör du inte känna att du snyltar på samhället bara för att du får lite bistånd. Båda dina föräldrar och andra i din släkt, och du under hela uppväxten via moms (mervärdesskatt) på bl.a. godis, har betalat in massor med skatt för bland annat sådana här ändamål.

MikeHardy
Visningsbild
P 35 Nyköping Hjälte 739 inlägg
1
Som skattebetalare skulle jag ju vilja säga att det är okej att få ekonomiskt bistånd, så länge du iaf aktivt gör något för att ta dig ur den situationen. dvs jobb/sommarjobb etc. :) Men ibland skiter det sig ekonomiskt och då är det skönt att kunna få lite hjälp!
samsnake
Visningsbild
P 30 Nässjö Hjälte 896 inlägg
3

Svar till Toolbox [Gå till post]:
Går mina skattepengar till dig och din mor så blir bara glad, kör hårt!

JAG VET!.... Ditt jävla troll

Limpa_n
Visningsbild
F Hjälte 158 inlägg
0

Svar till Toolbox [Gå till post]:
Är i samma situation, eller nästan. Studerar på högskolan och är ledig på sommaren=ingen inkomst om man inte lyckas få sommarjobb. Tycker du kan prova att ansöka men du bör veta att socialbidrag lämnas för väääääldigt grundläggande behov, typ mat, hygien och boende. Nu bor du hemma och antar att din mamma försörjer dig men det bör inte socialen kunna invända med. Den dagen du gick ut gymnasiet upphörde hennes underhållsskyldighet mot dig. Däremot kan soc tvinga dig jobba eller delta i utbildning för att få jobb för att du ska klara dig själv på lång sikt. Som någon annan sa, se till att sopa bort spåren från sparkontot om du söker. Det skadar inte att prova.

Ingen status

Toolbox
Visningsbild
P 30 Kändis 7 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Limpa_n [Gå till post]:
Jag är inte klar med gymnasiet än. Det är väl en av sakerna som gör att jag inte får jobb.
Mamma behöver just hjälp med hyran och mat.
Ingen behöver tvinga mig att jobba eftersom jag vill inget annat än att göra rätt för mig.

Ingen status

Limpa_n
Visningsbild
F Hjälte 158 inlägg
0
Svar till Toolbox [Gå till post]:
Går du på gymnasiet har hon fortfarande underhållsplikt för dig och då åvilar det henne att försörja dig och få dina behov tillgodosedda. Inte samhället. Däremot kan hon söka socialbidrag, men du har ingen anledning att göra det. Dina behov kan tillgodoses på annat sätt , det är ett krav att det inte går att tillgodose behov på annat sätt för att få ekonomiskt bistånd.

Ingen status

Toolbox
Visningsbild
P 30 Kändis 7 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Limpa_n [Gå till post]:
Det är hon som ska ringa socialkontoret och berätta situationen så då får de avgöra om och i så fall vem som ska ansöka.

Jag vet inte om mamma får "för mycket" pengar för att få socialbidrag. Hursomhelst så röker hon upp en massa...

Ingen status

jonity
Visningsbild
P Hjälte 77 inlägg
-1
Svar till Toolbox [Gå till post]:
Som någon tidigare nämnt så har din mamma fortfarande underhållsskyldighet om du går i gymnasiet. Utöver det så har du för mycket pengar sparade och som du kan använda för att kunna få ut socialbidrag.Tillägg av jonity 2014-06-26 01:16

Jag läste inte tidigare inlägg speciellt noggrant, och du har tydligen fuskat undan pengarna.

Personligen så tycker jag att det är vidrigt att ansöka om socialbidrag när du har pengar att ta av. Jag förstår att du vill ha en dator, men skattepengarna ska gå till de som behöver dem, och kommunerna har det ofta svårt nog som det är att få ekonomin att gå ihop. Om alla tänkte som dig skulle systemet kollapsa. Skärp dig!

Ingen status

Toolbox
Visningsbild
P 30 Kändis 7 inlägg
Trådskapare
0
Svar till jonity [Gå till post]:
Allt om mina pengar stod i mitt första inlägg.

Hur som helst så fattar jag ju vilket håll du kommer i från med din åsikt och jag håller med på ett visst sätt. Det är därför jag tvekar så mycket. Men det känns skit att behöva ge de enda sparpengarna jag lyckats samla ihop på, nästan ett år just till en dator som jag är mer i behov av än vill ha, till mamma för hyra/mat när det är hon som är försörjningsskyldig över mig och inte tvärtom. Men ja det känns i gråzonen.

Inget system skulle kollapsa om alla tänkte som mig. Det är bara tankar än så länge och det skadar inte.

Ingen status

Cartman
Visningsbild
P 33 Västervik Hjälte 2 301 inlägg
0

Svar till jonity [Gå till post]:
Skulle systemet kollapsa om folk som har rätt och behov till socbidrag fick det fastän de skulle kunna överleva på totalminimal? Kommunerna kanske ska kolla mer på trädet i ögat än stickan i fingret.

Finns områden som dränerar miljoner efter miljoner där dem testar att kasta fler miljoner på och hoppas det ordnar sig. Skulle några tusen i månaden gå till någon som har en plan för att inte behöva stödet inom en snar framtid så säger jag fantastiskt, jag hjälper till.

Jag var i en liknande sits 2012 där jag var i behov av soc-stöd då jag var för sjuk för att jobba men för frisk för att få sjukbidrag så jag är jävligt tacksam att systemet är konstruerat för att hjälpa när man är i behov, men jag tycker då också att man själv ska ha en plan så det inte är en långsiktig lösning utan en temporär. Idag har jag en yrkesutbildning och ett jobb och hade jag inte fått hjälp av soc så hade jag inte klarat mig hit.

Inaktiv

propell
Visningsbild
P 35 Göteborg Hjälte 3 156 inlägg
0
Soc kräver bankhistorik på ALLA dina konton 3 månader tillbaka.
Så du får inte har några sparpengar på några av DINA personliga konton.
Har du inga pengar så är det väldigt lätt att få soc sålänge som du är inskriven på arbetsförmedlingen.

I TOOK A SIP FROM A CUP OF MERCURY

jonity
Visningsbild
P Hjälte 77 inlägg
0

Svar till Toolbox [Gå till post]:
Du missförstår mig, och det är inte så konstigt. Som jag skrev i mitt inlägg så är din mamma skyldig att underhålla dig, och du SKA inte behöva ta av dina egna pengar, din mamma ska kunna få tillräckligt med penagr för er båda från soc. När det gäller att inte använda de pengar du har för att överleva så är det fel, både rent juridiskt och(enligt min etik) moraliskt fel.
Sedan har jag ytterst svårt att tro att du verkligen behöver en dator för 8000. Om du har ett sådant behov så kan du få ekonomiskt stöd för det också skulle jag tro, men du får svårt att övertala socialsekreteraren att en dator för 2000 inte skulle fungera likabra.


Kollapsa var kanske att ta i. Men om alla skulle fuska och ljuga om sin ekonomi så skulle du ta pengar från kommunen som du egentligen inte behöver ännu, och då saknas pengar någon annan stans.

Sedan vet du INGENTING om min ideologiska åskådning såvida du inte läst något av mina andra inlägg här på hamsterpaj eller råkar känna mig personligen(vilket jag starkt tvivlar på att du gör). Jag är vänster och ultragrön, inte blå, vilket du verkar tro.
Nu inser även jag att ca 11000 kr inte är mycket och att du trots allt skulle behöva stöd igen om en månad om du hade bott själv, men konsekvenserna blir enligt min tro för dåliga för samhället i stort om man hela tiden försöker fuska sig fram.Svar till Cartman [Gå till post]:
Kollapsa är kanske att ta i. Men om alla tänkte som han gör, nämligen att man tar pengar från staten för att inte behöva utnyttja sina egna så skulle pengar som behövs någon annanstans(skolor tex) saknas.

I detta fallet så behöver dock ts inte pengarna då han faktiskt har tillgångar själv som han kan leva på i 1 eller två månader. Sedan behöver han stöd när pengarna är slut, men innan dess kan han gott ta av sina egna, om alla fuskar så tror jag att konsekvenserna skulle bli väldigt allvarliga för samhället i stort.

Jag är också för ett system som hjälper till mycket, men då ska också medborgarna respektera systemet och inte försöka fuska och ta pengar som de egentligen inte behöver för tillfället.

Ingen status

Toolbox
Visningsbild
P 30 Kändis 7 inlägg
Trådskapare
0
Svar till jonity [Gå till post]:
Och du har missförstått mig. Slarvläst också.

Med 'vilket håll du kommer i från' menade jag inte rent politiskt som du verkade tolka. Ta det lite lugnt och sluta vara lättstött. Jag vill göra rätt och vill samla alla sorters åsikter och får inte för mig att hoppa på folk som inte tänker som jag. Det är 2700 jag har sparat till en dator. 8000 är det mamma sparat till körkort som jag ska ta i höst när jag kan övningsköra. Skulle aldrig i hela mitt liv lägga 8000 på en dator.

Läs hela mitt första inlägg innan du tänker svara. Du har missat det två ggr nu.

Ingen status

jonity
Visningsbild
P Hjälte 77 inlägg
0

Svar till Toolbox [Gå till post]:
Hur skulle jag annars ha tolkat det? Och jag är inte lättstött på det sättet, jag menar bara att man inte ska dra förhastade slutsatser, personligen så bryr jag mig inte om vilken ideologi jag följer.

Du har rätt, jag har uppenbarligen slarvläst. Datorn förstår jag att du behöver, men om det är penagr du samlar ihop till en speldator så tycker jag inte det är rätt att begära pengar från soc. Många människor samlar pengar till det man vill ha, men det betyder inte att man har rätt att utnyttja systemet samtidigt som man själv samlar på sig pengar. Samma princip gäller enligt mig för körkort, då jag fortfarande tror att det långsiktigt sätt blir mycket bättre att aldrig lura systemet istället för att när man har råd på nytt samla ihop pengar till ett körkort. Nu är denna frågan dock onödig egentligen eftersom du inte ska behöva söka socialbidrag när du fortfarande går på gymnasiet(och eller är under 23 i samband med gymnasiet tror jag det är).

Ingen status

Toolbox
Visningsbild
P 30 Kändis 7 inlägg
Trådskapare
0
Svar till jonity [Gå till post]:
Nu när du misstolkade det förstod jag så klart varför men när jag skrev det hade jag inte en tanke på politik iaf.

Jag ska flytta i höst och behöver en bärbar dator som jag kan ta med mig om jag ska hem till mamma ibland och till klassrummen. Nu delar jag med mamma så den kan jag inte ta sen.
Jag hade lätt klarat mig på 8000 under sommaren men när mamma står och blir tårögd så känns det inte rätt att 'slösa' upp dom på annat än hennes ändamål med dom. Sen vet jag ju att på i princip alla jobb jag har sökt så står det körkort som krav och då måste jag erkänna att rent själviskt känns det svårt att släppa dom pengarna på mat och hyra.
Där är vi olika. Sånt får man ta.Tillägg av Toolbox 2014-06-26 23:26

Jag har en tanke att få möte med soc i person. Sen tänker jag säga som det är för jag vill inte ljuga , , kan inte ens fuska i kortspel. Har alltid gått med 'rätt ska vara rätt' i skallen. Jag tror inte jag har störra chans till några pengar, men det blir mer personligt och förhoppningsvis ett mer förklarande nej än över telefon.

Ingen status

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Toolbox [Gå till post]:

Jag säger nej. Använd dina 2700 nu i sommar och så köper du en dator på avbetalning i höst istället. Det är vanligt att studenter gör det så det är inget konstigt med det. På så sätt får du lite pengar i sommar och slipper lura systemet. Tror för övrigt inte att du får något socialbidrag i vilket fall eftersom kostnaden för dig redan ska vara inkluderad i din mors socialbidrag.Forum » Livet » Skola & Jobb » Socbidrag

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons