Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons
Visningsbild
STIG kille 32 Senast 2018-08-29 13:33
Kista

Jag tycker inte att du är tillräckligt seriös! Man ska vara seriös!

Medlem sedanSpecialstatusFödelsedag
2007-06-27Hjälte1991-07-05
ForuminläggGästboksinläggAntal vänner
2 977591 16
Vuxen Studerande CS-nörd Socialist
Du vill ligga med mig, men det går inte


Visa spoiler

Man har aktivt valt att inte fokusera på etnicitetsrelaterade variabler i framställandet av brottsstatistik då det skulle tjäna ett oerhört desinformativt syfte. Det är nämligen så att alla som inte vet vad en regressionsanalys är och hur den utförs skulle misstolka datan, dra felaktiga slutsatser och forma politik efter skensamband.
För här är grejen, det finns ett samband mellan invandrarstatus och kriminalitet - eller rättare sagt, det BÖR finnas ett - något annat vore ytterst märkligt och skulle rättfärdigt leda till spekulationer om den ariska rasen som underlägsen, jag utvecklar det senare.

Ett skensamband är ett precis vad det låter som, ett fall där ett visst samband tycks finnas men det egentligen inte gör det. Det har med bakomliggande/mellankommande variabler att göra och ett gott exempel är detta:
För ett par årtionden sen kom det rapporter som hävdade att Man blir tjock av att titta på TV. Dvs, att det skulle finnas ett kausalt samband mellan TV-tittande och viktuppgång.
Sanningen ligger kanske som du kan klura ut i man generellt (vid den tiden kan tilläggas) satt still och inte heller sällan åt snacks samtidigt som man tittade på TV.
Att äta fett och sitta still leder som bekant till viktuppgång för människor med normal metabolism, men TV-tittandet gör det inte. Det är helt fel och fullständigt inkompetent att påstå att TV-tittande alena skulle leda till viktuppgång.
Personligen brukar jag titta på TV på gymmet när jag löper på band exempelvis, vilket isf vore högst oklokt.

Nu när du vet vad skensamband är kan du tänka så att det knakar över följande:
Vad har invandrare gemensamt förutom just etnicitet (hudfärg, språk, religion)framför allt gruppen asylinvandrare?
Jo, det har precis som beteckningen föreslår sökt asyl i Sverige vilket innebär att de flytt från krig/förföljelse från en region som vi erkänner berättigar asyl. Detta leder mig på nästa punkt:

Grundkurs i sociologi
Vi kan tänka oss att det finns tre typer av Kapital en individ kan inneha, och ju mer av detta kapital en individ sammanlagt har, desto bättre livschanser kommer denna att ha:

Ekonomiskt kapital - Precis vad det låter som, pengar. Ju mer pengar man har desto fler möjligheter öppnas för en. Dels kan du äta dig mätt och köpa den lycka du önskar.

Socialt kapital - Beskrivs lättast som nätverk. Dvs, de personer en individ känner och de möjligheter dessa relationer öppnar. Exempel; Min pappa är arkitekt och var med och ritade Digital Illusions CEs (DICE, de som gör battlefield-spelen) nya stockholmskontor för några år sedan. Detta ledde till att han kunde ordna en praktikplats åt mig där.
Jag var 14 och hade inte haft en chans att få den platsen om jag inte hade känt min pappa, som i sin tur hade känt höjdare inom DICE genom jobbet.
Det var mitt sociala kapital som gav mig praktikplatsen.

Kulturellt kapital - Kan beskrivas som förförståelsen av sociala normer i en social kontext vilket öppnar dörrar. Det vill säga, förmågan att passa in och bete sig lämpligt, att veta vilka relationer som råder mellan olika embeten i en subkultur. Exempelvis, vetskapen om hur den sociala kontexten "universitetet" fungerar gör att jag kan nytta de tjänster som universitetet erbjuder. Om jag vet att jag har rätt till gratis utbildning, om jag vet hur min roll som elev bör utspelas i föreläsningssalen så kommer jag att få tillgång till universitets kunskaper och diplom, till skillnad från någon som inte vet att universitetet finns, var det är, hur man ansöker och beter sig.

[Googla Max Webers teori om samhällspositioner (jättelätt koncept), börjar bli sent orkar inte redogöra det nu]

Såååååå, efter 7,5hp sociala relationer komprimerat och fragment av en 7,5hp metodkurs så kan jag nu förklara för dig, och du bör faktiskt kunna förstå, varför invandrarstatus är irrelevant för brottsstatistik:
I alla kända samhällen, i alla tider på alla kontinenter kan man påvisa en oerhört stark relation mellan fattigdom och brottsbenägenhet.
Kriminaliteten är utan tvekan som mest utbredd i de lägsta socioekonomiska skiten i samtliga samhällen, oavsett religion eller etnisk homogenitet.

Kommer det då till ett samhälle en grupp människor som har flytt från sin hem och lämnat allt de byggt bakom sig (saknar ekonomiskt kapital), till ett främmande land där de inte känner någon (saknar socialt kapital) och inte känner dess kultur/seder (saknar kulturellt kapital) så blir otvivelaktigt så denna grupp hamnar på det nya samhällets botten.
Om en hel etnisk grupp befinner sig i det lägsta samhällsskiktet, parallellt i samhället med en ursprungsbefolkning som är representerad i samtliga samhällsskikt blir det självfallet så, att de i relation till ursprungsbefolkningen kan förväntas (inte som att det är okej eller uppmanas, utan som rent objektivt, vetenskaplig observation) att de är överrepresenterade i brottsstatistik. Något annat skulle tyda på
a) denna grupp är en av naturen icke-kriminell grupp
b) ursprungsbefolkningen är så inkompetent att den inte kan konkurrera med den nya gruppen om arbeten ens när den senare fullständigt saknar kapital i samtliga former.

Båda av dessa alternativ är löjeväckande.


Men vi ser något intressant här. Den nya gruppen hamnar naturligen på samhällets botten då deras verktyg att fungera i samhället inte kan mätas med ursprungsbefolkningens.
Har man då ett underutbildad folk i detta samhälle som aldrig har fått lära sig grundläggande teorier om samhällets stratifiering (klassamhället), samtidigt som systemet oavsiktligt har rasifierat under/arbetarklassen, leder det till ett skensamband mellan etnicitet och kriminalitet (det faktiska sambanden är etnicitet-fattigdom samt fattigdom-kriminalitet)
ja då kommer resonemang som dina egna, och det faktum att de är baserade på inkompetens, även om du faktiskt menar gott, leda till samhällets sönderfall.

Visa spoiler
fak u


Mina grupper

Mina favoriter

STIG har inte favoriserat några spel, filmer eller bilder än.

Min forumaktivitet

Annons
Annons
Annons
Annons