Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Valpaj 2014: Folkpartiet

Skrivet 2014-09-11 av Valpaj2014

3 643
Det är ett supervalår i år. Vilka parti ska få makten? Får vi en ny statsminister? Vi har mejlat alla riksdagspartier samt Feministiskt initiativ och Piratparitet om att få nå ut till er Hamsterpajare om vad deras parti står för och varför det är så viktigt att rösta. Folkpartiet gav oss Ebba Tornérhielm som är förbundssekreterare på Liberala ungdomsförbundet.

För oss liberaler står alltid den enskilda människans frihet i centrum. För att alla, oavsett bakgrund, ska ges möjlighet att forma sitt eget liv krävs en bra skola, en liberal jämställdhetspolitik och en arbetsmarknad som inte stänger ute ungdomar.

Allas rätt till utbildning har alltid varit viktig för oss i Folkpartiet. Vi var med och drev igenom allmän folkskola på 1800-talet. I dag är Folkpartiets partiordförande Jan Björklund utbildningsminister och har under de senaste åtta åren genomfört en rad reformer. Tidigare präglades utbildningspolitiken av en inställning att alla elever klarar sig bäst på egen hand och att betyg och kunskap inte var viktigt. Det har vi ändrat på.

Vi har infört tidigare betyg eftersom de svagaste eleverna missgynnas när man inte vet vad man behöver jobba med. Vi vill också ha lugn och ro i klassrummet, eftersom stök och bråk gör det svårare för eleverna att fokusera på skolarbetet. Dessutom tycker vi att alla elever som behöver ska få rätt till läxhjälp efter skolan. Vi vet att läraren är viktigast. Därför har vi infört en ny lärarutbildning. Nu söker sig fler studenter till lärarhögskolorna. För att ge lärarna tid med eleverna vill vi att nationella prov ska rättas externt. Vi slår också vakt om rätten att själv välja skola.

Feministiska frågor har alltid varit viktig för oss liberaler – så även i detta val. Vi säger nej till vänsterns prat om sex timmars arbetsdag. För att skapa jämställdhet måste kvinnors ekonomiska situation förbättras. Vi vill skapa karriärvägar i kvinnodominerade yrken i offentliga sektorern som skolan och sjukvården och införa en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen.
Tyvärr är Sveriges arbetsmarknad bra på att skydda de som har ett jobb, men ungdomar och invandrare möter ofta höga trösklar. Vi vill satsa på ungdomsavtal och lärlingsanställningar för att ge unga en fot in på arbetsmarknaden.

En röst på Folkpartiet är en röst på ett Sverige där din bakgrund inte avgör din framtid.

Ebba Tornérhielm,
FolkpartietVisningsbild

Kommentera

  • Använd Enter för att publicera kommentaren och Shift+Enter för att göra en radbrytning.
Annons
Annons
Annons
Annons