Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Grälade med morsan på fyllan min rättigheter gente

Skapad av blackmora, 2018-09-14 23:04 i Juridik & Ekonomi

3 586
5 inlägg
2 poäng
blackmora
Visningsbild
Veteran 3 inlägg
-2
Hej grälade med min morsa för ett tag sen och stack ut genom ett fönster hon ringde polisen eftersom hon befarade fara för mitt liv är 25 år gammal så polisen kom på mina vägar efter 2 timmar och körde mig till psyk men några frågor polismannen körde i 140 km på 90 väg ungefär till psykakuten utan blåljus får han göra det? och får polisen ens rapportera till min mamma om mitt hälsotillstånd eller vad som helst som händer mig i kontakten med dem utan att jag tillfrågas trodde polisen hade full sekretess mot anhöriga utom vid dödsfall?

Sista frågan får polisen omhänderta nån som inte uppnår till nivåerna lob om denne är lite arg och utan skor utomhus med endast en snusdosa i fickan och kvitton men går med på kroppsvisitering för att bevisa sin oskuld men den milda ilskan är riktad mot sin mamma?

Jag är nöjd med omhändertagandet de var trevliga och sakliga men vill bli tagen av polisen först när jag är misstänkt för nått brott vilket jag inte var i detta fall och vill ta vara på min sekretessrättigheter vad gäller?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Guud
Visningsbild
34 Göteborg Administratör 2 499 inlägg Online
1

Svar till blackmora [Gå till post]:
jag kan bara svara på om polisen får köra fortare utan ljus och ja det får dem om situationen kräver det. Det finns inga lagar som säger att blåljus och/eller siren måste vara påslagen som många verkar tro, det är en myt.
Sedan om det behövdes i ditt läge kan nog ingen svara på förutom polisen som avgjorde det.
Och till sist, sluta dricka och tänk på din mor.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0
Lag (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m:
"1 Kap 1 § Den som anträffas så berusad av alkoholdrycker eller annat berusningsmedel att han inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller för någon annan får omhändertas av en polisman."

"lite arg och utan skor utomhus med endast en snusdosa i fickan"
Poliserna i fråga tyckte nog inte att det var din ilska eller avsaknad av skor utan mer sannolikt din berusning som var problemet.

Sekretessfrågan är däremot betydligt knepigare.

Offentlighets- och sekretesslagen:
35 kap, 20 § Sekretess gäller hos Polismyndigheten för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till honom eller henne lider men om uppgiften röjs och uppgiften hänför sig till
1. verksamhet som enbart innefattar hjälp eller annat bistånd åt enskild,
2. ärende om omhändertagande eller handräckning enligt lagstiftningen om psykiatrisk tvångsvård eller rättspsykiatrisk vård eller om vård av missbrukare utan samtycke inom socialtjänsten,

Men:
Offentlighets- och sekretesslagen:
35 kap 6 § Sekretessen enligt 1 § första stycket gäller inte
1. beslut om huruvida åtal ska väckas, beslut om att förundersökning inte ska inledas eller beslut om att förundersökning ska läggas ned,
2. för uppgift i ärende om strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot,
3. för uppgift som avser omhändertagande enligt 13 § andra stycket polislagen

Dvs:

13 § Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas.

Således: om man bedömer att du skulle kunna ta skada av att din mor får reda på något om omhändertagandet gäller sekretess, förutsatt att ingripandet inte gäller störande eller risk för störande av allmän ordning. Att ta reda på vad som gäller i ditt enskilda fall skulle kräva prövning i domstol mot tidigare prejudicerande domar.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

blackmora
Visningsbild
Veteran 3 inlägg
Trådskapare
0

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:
Absolut inte betedde mig som normalt tex frågade de mitt namn jag svarade ja sen förklarade de situationen. jag svarade kan vi prata sätter mig gärna i bilen för (bekvämlighetens skull) så berättade om kvällen

Hade ca 1 promille men det säger ju ingenting i fallet i fråga påverkad ja ordningsstörande nej inte heller så pass berusad att jag behövt åka in till varken sjukhus eller fyllecell

Det mesta gäller inte mig åtal finns inte ej heller böter på nåt sätt

Sen är ju poliser människor också med känslor men tycker de borde släppt mig sparat tid för båda två men nej det är visst tjänstefel för dem

Tillägg av blackmora 2018-09-15 14:53

Även om jag inte tar skada vore det inte bättre att jag får samtycka än att de meddelar utan min vetskap?

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
3

Svar till blackmora [Gå till post]:
För att veta om polisen i fråga har brutit mot någon lag behöver vi veta:
1. Vad det är som faktiskt har hänt (vilket kräver både din och polismännens bild av det inträffade).
2. Vilken bedömning poliserna gjort i den aktuella situationen.
3. Om det finns tidigare domar i liknande fall och hur dessa ser ut.

Det går således inte att säga något om vad polisen borde och inte borde ha gjort utifrån de fakta vi för närvarande sitter på. Om du upplever att polisen inte har hanterat situationen på det sätt du skulle ha önskat finns det inget som hindrar dig från att göra en anmälan.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag


Forum » Samhälle & vetenskap » Juridik & Ekonomi » Grälade med morsan på fyllan min rättigheter gente

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons