Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En undran

Skapad av Izza___91, 2022-02-27 23:18 i Hälsa, kropp & pubertet

6 078
9 inlägg
0 poäng
Sex och blandat
Izza___91
Visningsbild
F 32 Stammis 1 inlägg
1
Varför ska folk döma en om man är överviktig?

Nu ska man sova ska jobba imöra

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

VisbysRiddare
Visningsbild
P 19 Stammis 1 inlägg
-1
För att till skillnad från ras och etnicitet så är din vikt något du kan kontrollera och ta hand om. Det är ditt eget fel och därför är det helt okej att döma överviktiga
godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 981 inlägg
0
Svar till VisbysRiddare [Gå till post]:
Även om det är något du kan kontrollera och 'ta hand' om så finns viss genetik kopplat till det också. Alla har inte samma förutsättningar, och vissa har det svårare att hålla en hälsosam vikt än andra och det handlar inte ebart om uppväxt/vanor, disciplin eller lathet.

Med det sagt ska man heller inte skylla på dåliga gener och ge upp om man känner att man är ohälsosam och vill ändra på det. Alla mår bra av att hålla en mer hälsosam vikt och alla kan ändra på kost och vanos, men vikten är en större utmaning för vissa än den är för andra.

Det är blir aningen dumt att kolla på andra och jämföra, för förutsättningarna är förmodligen inte samma. Man får väl istället titta inåt, mot sig själv och sätta egna mål, baserat på vad som känns rimligt.


Men till varför folk 'dömer' en för ens vikt - det kan nog absolut ligga i att det kan spegla livsstil, intressen, osv. Vi har alla förutfattade meningar om folk, och vi alla dömer andra efter vad vi kan se, baserat på de fördomar vi bär - vare sig vi är medvetna om det eller inte. Sen behöver denna fördom inte vara korrekt, och det är också viktigt att vara öppen mot.

Even boys have something to say if you listen long enough

zleeep
Visningsbild
P Varberg Hjälte 3 959 inlägg
0
En sak jag tänker på är att man som överviktig, eller snarare ifall man lider av fetma så belastar man vården väldigt mycket samtidigt som det kostar massa skattepengar. Samma sak gäller ju alkohol och tobak men dessa har vi skattat järnet ur. Finns ingen tjockis skatt än dessvärre. Känns väl sådär att min mormor kankse dör i vårdkö för att vissa människor vägrar sluta vräka i sig chips, läsk och donken.

you are a strange man, he said. I replied: or... a manly stranger

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 981 inlägg
0
Svar till zleeep [Gå till post]:
Norge testade väl sockerskatt ett tag för inte allt för länge sedan med någon snarlik motivering?
Hört att de tagit bort det nu, och har inte läst på om varför - men det är ändå intressant att ett grannland testat det.

Even boys have something to say if you listen long enough

zleeep
Visningsbild
P Varberg Hjälte 3 959 inlägg
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Jag har bott i Norge så jag kan intyga att man har haft sockerskatt. Motiveringen till varför kan jag inte svara på. Visste inte heller att man tagit bort den. Men med tanke på hur mycket hjärt och kärlsjukdomar belastar vården så vore det inte orimligt någonstans med en sådan skatt.

you are a strange man, he said. I replied: or... a manly stranger

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0
De vill att du ska äta mindre så att det blir mer mat över till dem.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

jonathankirby
Visningsbild
Stammis 2 inlägg
0
Alla har inte samma förutsättningar,
Plattpannkaka
Visningsbild
Stammis 4 inlägg
0

Svar till VisbysRiddare [Gå till post]:
Övervikt kommer oftast av att man inte tar hand om sin hälsa. Man kan ändra hur mycket man väger men man kan t.ex inte ändra hur man ser ut.


Svar till Izza___91 [Gå till post]:Forum » Livet » Hälsa, kropp & pubertet » En undran

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons