Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Längd

Skapad av Tjej03, 2017-04-09 22:58 i Hälsa, kropp & pubertet

3 385
13 inlägg
4 poäng
Sex och blandat
Tjej03
Visningsbild
Veteran 1 inlägg
0
Är en tjej på 13 år fyller 14 år till hösten. Min mamma är ungefär 169 och min pappa är 192. Har precis fått mensen(den kom i februari och är oregelbunden och inte haft den sen dess). Är 160/161 just nu och mina bröst har börjat växa till sig (bli större). Jag undrar hur lång jag kommer bli när jag har växt klart och hur mycket växer man egentligen nu? :)

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Guud
Visningsbild
32 Göteborg Administratör 2 433 inlägg Online
0

Svar till Tjej03 [Gå till post]:
Hej
Nu är jag inte utbildad alls för detta, men jag kan följa ett diagram.
Och med det du uppgivit bör du bli 169-173cm enligt diagrammet, dvs något längre än din mor :)

Det mesta kommer du växa närmsta 2,5 åren sedan bara max någon cm till.

Om du går till skolsköterskan så kan hon garanterat ge en ännu säkrare prognos eftersom hon har utbildning och fler mått på dig.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

Mr_Anonym
Visningsbild
Veteran 114 inlägg
0
Måste låna den här tråden! Jag undrar också på ett ungefär hur lång jag också kommer bli. Min mor e ca 175 cm och min far ca 185 cm. Jag är 14 år och 184 cm. Hur lång kommer jag bli tippar på 187 cm.

Jag har ingen status.

Guud
Visningsbild
32 Göteborg Administratör 2 433 inlägg Online
0
Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:
Du ger för lite att gå på för att göra en bra uppskattning, det är till exempel stor skillnad om du är nyss fyllda 14 eller fyller 15 snart. Tabellen vill gärna veta hur långt gången puberteten är också, med mått på när du fick könshår.

Men om vi bara drar de siffrorna du gav att du precis fyllt 14 och är 184 med en normaltidig pubertet så ska du bli 200cm. Vilket inte verkar det minsta troligt.
Följer man istället dina föräldrars längd blir du 185-187cm vilket är betydligt mer rimligt kan jag tycka.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

Borttagen
Visningsbild
P 23 Veteran 2 inlägg
0
Det finns inget forskning som kan säga hur lång du blir utan bara väldigt ungefär. Alltså kan du fortfarande bli 161-200, förmodligen ganska osannolikt att du blir 200 men möjligheten finns fortfarande. Dina föräldrars längd behöver inte indikera hur lång du blir.
Anchezz
Visningsbild
F Norrköping Legend 376 inlägg
-1
Har väldigt svårt att tro att man på något sätt kan räkna ut hur lång man blir då det inte bara beror på föräldrarnas gener utan även miljön runtomkring, hur mycket näring man får och vad för näring, anlag för sjukdomar samt hur mycket man tränar.


Ingen status

blondii
Visningsbild
F 25 Uppsala Legend 126 inlägg
1

Svar till Anchezz [Gå till post]:
För att vetenskapligt förbättra ditt påstående så spelar inte miljön, vad vi äter etc någon roll för hur långa vi blir. När vi växer finns det brosk runt våra ben (alltså själva benen), brosket ligger beläget på toppen och botten av benet. När vi är bebisar består benen i princip bara av brosk. Detta brosk omvandlas till ben över åren och kroppen har därför redan förutbestämt hur lång du kommer att bli.

Sjukdomar skulle möjligtvis kunna påverka, har ej läst om någon specifik forskning på detta, men skulle inte tro det.

Det är svårt att veta hur lång man kommer att bli, men är man 14 år så har benen utvecklats i princip helt klart. För att verkligen kunna veta hur lång man kommer att bli behöver man alltså veta hur mycket brosk som finns kvar att utveckla.

Människor som blir avsevärt långa, tex världens längsta man hade en tumör i hjärnan som fick kroppen att producera avsevärt mycket tillväxthormon. Det är självklart inte normalt.

Hoppas mina svar var till någon hjälp. Mvh

Labbet är mitt hem

Anchezz
Visningsbild
F Norrköping Legend 376 inlägg
1

Svar till blondii [Gå till post]:
Är inte så kunnig så kan inte avgöra om det med brosket stämmer eller inte, men här är ett par källor som faktiskt påvisar att det jag skrev om att miljön och mat påverkar längden stämmer :)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Genetik
http://www.growtallersos.com/three-main-factors-that-affects-height/
http://www.howtogrowtallereffectively.com/what-affects-your-height-the-complete-list/
https://www.scientificamerican.com/article/how-much-of-human-height/

Ingen status

blondii
Visningsbild
F 25 Uppsala Legend 126 inlägg
2

Svar till Anchezz [Gå till post]:
Miljön och kost stämmer in till viss del. Det är bara logiskt att tänka att kroppen behöver protein och energi för att kunna bygga ben. Men nu pratar vi om en helt vanlig 14-åring, inte en undernärd unge från Uganda. Det krävs mycket för att negativt påverka benens byggnadsgrad. Du kan inte genom träning göra benen längre, det är väldigt dumt att påstå det, eller att genom bättre kost göra benen längre.

Använd aldrig källor som Wikipedia när du ska försöka stärka ditt påstående. Publicerade artiklar är bättre källor.

Labbet är mitt hem

Guud
Visningsbild
32 Göteborg Administratör 2 433 inlägg Online
0
Svar till Fabguy69 [Gå till post]:
Svar till Anchezz [Gå till post]:Det finns visst forskning och mängder med statistiskt underlag (hur svårt är det liksom att väga och mäta barn) för att skapa en tillväxtkurva för barn och unga, och speciellt när de kommit upp i en högre ålder är det ännu mer precisare eftersom det är mindre tid att förutse och fler variabler redan bestämda.

Här hittar ni kurvorna som används, där finns även referenser till vilka forskare som skapat dem.
http://www.tillvaxtkurvor.se/normalkurvor.html

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

Pati
Visningsbild
F 21 Legend 2 inlägg
0
Min pappa är 199 cm och mamma 155 cm ungefär och jag är atm 163, Har pretty much slutat växa, Man skulle ju tro att ja skulle bli längre med tanke på att min 5 år yngre bror har växt om mig??? Är väldigt svårt att veta hur lång man blir helt enkelt </3
busmalin
Visningsbild
F Jönköping Kändis 229 inlägg
1
När jag gick i typ 6an var jag "rädd" för att jag skulle bli "för lång". Det som gjordes då var en röntgen av min hand så kunde man avgöra ca hur mycket mer jag skulle växa. Antar att man kan avgöra hur "färdiga" benen man har i handen är, dom sa att jag skulle bli 177-182 (alltså 5 cm spann) och är idag 177. Om du är oroliga över längden kan du ju göra så, men om det bara är 4fun du vill veta är de ju onödiga resurser.

En pessimist i sitt livs form

Withz
Visningsbild
Veteran 58 inlägg
0

Svar till Tjej03 [Gå till post]:
Om det är så att du inte är nöjd med din längd när du växt klart så finns det faktisk lösningar:

Forum image

Forum image

Ingen status


Forum » Livet » Hälsa, kropp & pubertet » Längd

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons