Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Behålla csn

Skapad av Anonym, 2017-09-05 00:40 i Sex & Sinne

3 539
8 inlägg
0 poäng
Sex och blandat
Anonym
Visningsbild
Sex & Sinne bot
0
Den här frågan kommer från en anonym medlem och är besvarad av våra kunniga sexperter.
Besök Sex och Sinne här om du vill ställa en fråga anonymt också!
Min mamma behåller min CSN och ger mig ingen månadspeng eller liknande, hon skyller på att jag är vuxen snart.

Dessutom kommer hon inte betala för mitt framtida körkort, mitt mobilabonnemang eller mitt busskort. Mina jobb räcker inte till att betala allt det.

Jag tar hand om disken, dammsuger och gör även jobb hemma (som jag inte får betalt för).

Hon säger att jag kostar tillräckligt mycket pengar att existera, men jag är där inte ens 100%. Jag brukar vara flera dagar i veckan hos min flickvän.


Är det verkligen rättvist att hon behåller min CSN och tycker jag ska betala nästan allting själv?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

RoadGunner
Visningsbild
P 34 Vattensprutande Administratör 3 203 inlägg 906 svar i S&S
0
Hejsan!

Ja, det är helt klart rimligt att hon gör så sett till vad du kostat. Sedan kan man ju alltid diskutera vad hon spenderar pengar på osv. Du skriver bara om mamma, vilket gör att jag funderar över om hon kanske är ensamstående?
Är hon det så har hon mest troligt inte speciellt mycket pengar.
Alla kan tyvärr inte få allt de pekar på, men du kommer i alla fall lära dig värdet av pengar och den dagen du väljer att pröva att stå på dina egna ben och flytta hemirfrån för gott kommer du att vara bättre rustad än många av dina vänner som fått allt gratis.

Jag tycker du skall ta ett samtal med din mamma om ekonomi, och fråga om ni har det svårt att gå runt, och om du kan hjälpa till på något sätt. Det är alla gånger en bättre öppning till att du faktiskt skulle kunna få mer om ni inte har de problemen än att säga att du vill ha mer "för alla andra får det" som är det klassiska argumentet,

Lycka till Med vänlig hälsning /RoadGunner

Hungrig

sb-on-riki
Visningsbild
F 24 Legend 186 inlägg
0
Fick inte heller mitt studiebidrag förrän jag var 18, tror jag hade 120 kr i månaden fram tills dess så då levde jag mest på sparade pengar man fått i julklapp etc. Det är inte hennes skyldighet att ge dig månadspeng, det är däremot hennes skyldighet att försörja dig med mat och kläder (och även busskort tycker jag räknas in, då du behöver det). Men jag tycker det låter som att du ska ta en lugn och sansad diskussion med henne där du förklarar din synvinkel och varför du skulle behöva en månadspeng, och då kan även hon få chans att förklara varför det är som det är.

Ingen status

Inte
Visningsbild
Veteran 171 inlägg
0
Om man nu ska lära sig att hantera pengar och förstå värdet av det så måste man ju till att börja med ha pengar att spendera....
Att som förälder bara ge sina unga busskort, kläder mm är bara korkat du behandlar ditt ''barn'' som ett litet barn.
Ge ''barnet'' allt som ska räcka till kläder, nöje mm så tvingas de lära sig hantera pengarna. Är pengarna slut så är pengarna slut.
sb-on-riki
Visningsbild
F 24 Legend 186 inlägg
0

Svar till Inte [Gå till post]:
Man får tycka vad man vill, men det är trots allt ingen skyldighet ellet laglig rättighet att ha månadspeng. Sedan tycker jag, personligen, att barn bör få en vecko-/månadspeng som ökar i förhållande till att barnets ålder och ekonomiska ansvar ökar. Men jag är inte hans mamma, så det är i slutändan hon som bestämmer.

Ingen status

hamsterkaka
Visningsbild
F 20 Veteran 2 inlägg
0

Svar till Anonym [Gå till post]:
Nej jag tycker inte att hon har rätt att ta dina pengar

Inte
Visningsbild
Veteran 171 inlägg
0


Nej men hur bra blir man med pengar om du får allt du ska ha utan att behöva köpa det innan du blir 18?
Jävligt synd om de som växer upp med såna föräldrar. Man blir inte ''härdad' och värderar pengar bättre.
Man blir bara efterbliven om man inte får lära sig ta ansvar.
Hur ska man ens lära sig sparande och ekonomiska begräsningar?
Ja jag tycker som dig Sedan tycker jag, personligen, att barn bör få en vecko-/månadspeng som ökar i förhållande till att barnets ålder och ekonomiska ansvar ökar
man blir inte vuxen om inte får lära sig ta ansvar.


godis-apa
Visningsbild
P 27 Modereringsansvarig 3 931 inlägg Online
0

Svar till hamsterkaka [Gå till post]:
Det är per definition inte TS pengar.


Det kan vara klokt att klottra lite på vad det finns för kostnader och inkomster. Rita upp vad du betalar (och inte betalar) för och se hur detta matchar de pengar du får in. En grov sketch över ens ekonomi kan användas för att eventuellt prata med mamma om ett potentiellt månadsbidrag på några hundralappar, förutsatt att du har rimliga och välmotiverade utgifter och kan visa att din inkomst idag inte har mycket utrymme för annat än det du absolut behöver.

När det väl kommer till kritan är bidraget inte TS pengar förrän denne blir myndig, men om det i hushållet finns ekonomisk möjlighet för mamma att hjälpa till lite så kan det alltid diskuteras.

Even boys have something to say if you listen long enough


Forum » Livet » Sex & Sinne » Behålla csn

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons