Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Bör en närstående som super mycket ha jobb?

Skapad av parad, 2019-03-04 15:10 i Skola & Jobb

3 744
12 inlägg
6 poäng
parad
Visningsbild
Legend 3 inlägg
0
Hej har en närstående på 23 år han sköter alltid jobbet kommer i tid och allt men han super rejält när han är ledig och i veckorna men så lite att det inte märks på jobbet han kan stå vid stämpelklockan 16.00 för att sen öppna första ölen kring 16.10 han har redan blåst på jobbet ett par gånger visade 0,0 alla gånger

någon närstående funderar på att ringa till arbetet för att påpeka hur han är på fritiden men frågan är är det inte bättre att han är trygg i jobbet och kör på som vanligt menar mister han jobbet kan han ju supa 10.00 en tisdag ?

Är det fel att en som missbrukar alkohol har ett arbete om det kan skötas menar han får ju pengar därifrån?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
4
Svar till parad [Gå till post]:
Varför i helvete skulle du eller någon annan kontakta HANS arbetsgivare? Kontakta vården om ni är oroliga, att det inte finns någon skola som hjälper er att kontrollera honom när han är vuxen får ni lära er att leva med.

(Det här kan på allvar ta priset som hamsterpajs mest pantade tråd.)

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

parad
Visningsbild
Legend 3 inlägg
Trådskapare
0

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:
Hm men han söker aldrig vård utom i yttersta nödfall och vi bokar tid lär han avboka den han är mer intresserad av att vara på jobbet sin tid än hos en läkare dra in pengar och supa han har gått till jobbet ganska krasslig tidigare

När en nära anhörig gifte sig sig så var han på jobbet inte en chans att han tog ledigt

Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg
1

Svar till parad [Gå till post]:
Är han fast anställd på företaget så kan de inte bara sparka honom för en sån sak, det är olagligt. Alkoholism är en sjukdom som kräver att företaget har rutiner kring rehab för den anställda. Men självklart finns det gränser då det handlar om säkerhet, då finns utrymme för uppsägning.

Men just helg-alkoholism är svårt att komma åt, det kräver att personen själv vill ta tag i sin sjukdom.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0

Svar till parad [Gå till post]:
Men för fan, kom igen nu. Ni kan inte boka en tid åt honom eftersom att han är äldre än 18 år. I Sverige innebär det att man är myndig, vilket betyder att man bestämmer själv huruvida man vill motta vård som inte omfattas av tvångslagstiftning.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

parad
Visningsbild
Legend 3 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Guud [Gå till post]:
Ja men bör vi ens ringa hans arbetsgivare då allt funkar på jobbet men han sumpar relationerna till oss menar det har ju inte hans arbetsgivare med att göra?

Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg
0

Svar till parad [Gå till post]:
Om ni misstänker att han kan vara farlig för andra så vore det väl en tanke. Men annars nej, det är som sagt inte på deras bord om han sköter sig under arbetstid.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0
Svaret på den frågan ligger väl i hur personen sköter sitt arbete? Så länge han sköter arbetet och kommer i tid är det ingenting som rör arbetsgivaren över huvud taget.

Jag förstår inte alls vad arbetsgivaren skall in och göra. En arbetsgivare är ingen "förälder" eller moralpolis och det är väl saksamma vad som sker utanför arbetstid, så länge det inte påverkar hans förmåga att arbeta. Det hade varit skillnad om han var full på arbetet, eller drack så att han var bakis efter varje helg och därför inte fick något arbete gjort.

Just nu låter det mer som att ni försöker putta omkull honom snarare än faktiskt hjälpa. Att få honom sparkad kommer inte i sig att lösa hans alkoholism och att tro det är väldigt, väldigt naivt. Missbruk är mycket mer djupt rotat än så och med största sannolikhet lär han dricka minst lika mycket som tidigare efter att ha blivit sparkad. Annars lär det heller inte vara allt för ovanligt att folk som inte arbetar börjar dricka på vardagarna också. Tappar man behovet att vara nykter, behovet att skärpa till sig kan det lätt gå utför om disciplinen börjar dala.

Man kan inte tvinga någon att ta tag i sitt missbruk. Viljan måste komma inifrån för att det skall få någon som helst effekt och det krävs en konstant kamp för att inte trilla tillbaka. Det är inte en lätt kamp och man tar sig aldrig igenom den om det inte är någonting man helhjärtat känner att man vill ta tag i. Ingen kan ta det beslutet åt någon annan, oavsett om man menar väl eller inte.

Even boys have something to say if you listen long enough

guessmyname
Visningsbild
F 30 Markaryd Hjälte 2 007 inlägg
1

Svar till parad [Gå till post]:
"någon närstående funderar på att ringa till arbetet för att påpeka hur han är på fritiden men frågan är är det inte bättre att han är trygg i jobbet och kör på som vanligt menar mister han jobbet kan han ju supa 10.00 en tisdag ?"
Hans arbete och hans fritid är två helt olika saker. Vad han gör när han är ledig är skitsamma för hans arbetsgivare så länge det inte påverkar hans prestanda när han jobbar. Det är ett jobb, inte en förälder.

"Är det fel att en som missbrukar alkohol har ett arbete om det kan skötas menar han får ju pengar därifrån?"
Nej det är inte fel. Så länge han sköter sitt jobb så är det skitsamma om han är en missbrukare eller ej. Än en gång, det är ett jobb, inte en förälder.

robin söker ny sexpartner.

PsykelTjuv
Visningsbild
P 32 Hjälte 3 487 inlägg
0

Svar till parad [Gå till post]:
Nej det är en dålig idé. Arbetet håller honom på banan, ger hans dagar mening och stabilitet. Om han skulle bli av med det finns där en överhängande risk att hans liv skulle falla utför och löpa ner längs en ond spiral i hand med drickandet.

Du säger att han sumpar relationerna till er, var tror du denna sortens tarvliga åtgärder skulle innebära? Om ni vill hjälpa och faktiskt bryr er om honom (vilket jag har tvivel på att ni faktiskt gör) så bör ni ha någon form av intervention istället.

Ingen status

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0

Svar till BraSma [Gå till post]:
Te sommaren typ
Bygg ett atterfallshus tilsamans eller nåttTillägg av TLTGja 2019-03-05 14:24

*Till sommaren

The leetest herperderper

Peppar
Visningsbild
P 31 Community Manager 7 463 inlägg Online
0

Svar till parad [Gå till post]:
Ni ska under inga som helst omständigheter kontakta jobbet.
Vad han gör på sin fritid angår endast honom och ingen annan. Om någon (t.ex han själv eller någon annan) kommer till skada, eller liknande så ska ni försöka hjälpa honom, men om han sköter sitt jobb så förstör ni endast genom att höra av er till hans chef.

På vilket sätt är det fel att har ett alkoholproblem och tjänar pengar via ett jobb som han sköter? Vad är det för attityd?

Ah you think Hamsterpaj is your ally? You merely adopted the Hamsterpaj. I was born in it, molded by it.


Forum » Livet » Skola & Jobb » Bör en närstående som super mycket ha jobb?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons