Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Hamsterpaj är inte en plats för drogmissbruk

Skapad av Johan, 2008-11-27 21:41 i Hamsterpaj

13 132
296 inlägg
41 poäng
Johan
Visningsbild
P 31 Göteborg Grundare 523 inlägg
41
I tisdags fick jag ett mail av en orolig mor. Hon hade länge misstänkt att hennes son tagit droger, av en slump såg hon sonens dator inloggad på Hamsterpaj, med en drog-grupp uppe.
Gruppen kallades drogliberalerna och hade drygt sju tusen inlägg. Den snabba granskning vi gjorde visade oss rena uppmaningar att ta droger: "Kan ju säga att sex på syra är något alla borde testa". Det arbetades också på en guide om "hur man knarkar rätt".

I flera inlägg uttryckte man sig glorifierande om droger. Inte bara att ta droger, utan även hur "najs" det är med olovlig körning: "Fan va najs, körde precis hem min bil. Jag har inte körkort och bilen är varken skattad eller försäkrad och de gick hur bra som hälst rakt igenom byn där de har julmarknad"

Droger kostar liv. En del kan tycka att droger har fördelar, visst, det är en åsikt värd att respektera. Men faktum kvarstår, för samhället är drogmissbruk negativt, det kan leda till oerhörda tragedier för enskilda. Jag är oroad över att de diskussioner som försigått i gruppen kan ha introducerat personer till droger, eventuellt även som en inkörsport till ett längre missbruk.
Jag vill inte bidra till att personer testar knark, jag vill inte på något sätt underlätta för andra ungdomar att börja med droger. Att tillåta drogfrämjande diskussioner på den sajt jag till sist är ansvarig för, är någonting jag inte vill - och aldrig har velat.

Det är min åsikt, och mitt beslut. Det handlar inte om annonspengar, det handlar inte polisanmälningar och det handlar inte om löpsedlar. Det handlar om att jag inte, på något sätt, vill vara en länk i kedjan som får ungdomar att börja testa knark.

Att Erics konto användes för gästboksutskicket till de före detta medlemmarna beror på att Eric är verkställande direktör, han är operativ. Det är alltså hans uppgift att verkställa besluten.

Man kan argumentera för att tobak och alkohol också är skadliga preparat, eller rent av skadligare preparat än exempelvis marijuana. Det är inte en debatt jag har kunskap nog att ta, istället förlitar jag mig på lagstiftningen vi har i Sverige, där alkoholkonsumtion under kontrollerade former är okej, medans droger är förbjudna.

I den här tråden vill jag inte se någon diskussion huruvida droger är farliga eller inte, eller deras farlighet relativt legala preparat. Sådana diskussioner är givetvis välkomna, men inte just här. Jag bifogar dock en serie utdrag från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Materialet är faktagranskat av SAD, svenska föreningen för alkohol- och drogforskning.

Källa: http://www.can.se/Drogfakta


Cannabis
De vanligaste, och vetenskapligt belagda, negativa ruseffekterna av cannabis är ångest, olust, panikkänslor och förföljelsemani, speciellt bland nybörjaranvändare. Ytterligare effekter är försämrad tankeförmåga under berusningsperioden. Långvarig daglig användning kan, förutom beroendeutveckling, ge skador i andningsorganen, nedstämdhet eller depression. Sårbara individer har en betydligt högre risk att utveckla kvarstående psykotiska symtom. Även lätta former av försämrade tankefunktioner kan bestå under längre tid (månader), i vissa fall år, efter avslutad användning. Vidare löper barn till mödrar som använder cannabis under graviditeten ökad risk att födas underviktiga.

Cannabisanvändning försämrar individens förmåga att utnyttja sin intellektuella kapacitet och förmågan att reflektera över sig själv, vilket bland annat medför att den psykiska mognaden hos ungdomar och den nödvändiga frigörelsen under tonåren går långsammare. Denna störning anses långt farligare än risken för kroppsliga komplikationer.


LSD och andra hallucinogener
Effekter som kan utlösas av LSD är framförallt psykoser, svåra depressioner och förändrad uppfattningsförmåga. LSD-psykosen kan också åtföljas av en svår depression med självmordsrisk.

Många av de hallucinogena drogerna blir snabbt impopulära på grund av sina oberäkneliga effekter. Återtrippar, så kallade flash-backs, kan uppträda helt oväntat utan att missbrukaren tagit drogen på länge. Både tillfälliga användare och vaneanvändare kan få återtrippar. De kan delas in i tre grupper, perceptuella (psykologiska), somatiska (kroppsliga) och emotionella (känslomässiga).


Ecstacy
Aktuell forskning har visat att en ganska stor andel (sannolikt 20-25%) av regelbundna ecstasyanvändare får skador i hjärnans nervceller, som kvarstår åratal efter att man slutan använda drogen.

Exempel på korttidseffekter är: psykisk överstimulering, t ex våghalsigt och aggressivt beteende, följd av trötthet, sömnsvårigheter, depression, ångest och tillfälliga psykoser.

Allvarliga och livshotande biverkningar förekommer framförallt av två slag:

Värmeslag (kan drabba bägge könen), d v s en så kraftig förhöjning av kroppstemperaturen att medvetandet sänks, muskler bryts ner, blodproppar och blödningar uppstår och njurarna upphör fungera. Tidig behandling med utvändig nedkylning (dusch med kallt vatten, nedsänkning i svalt badkar) kan vara livräddande

Vattenförgiftning (drabbar huvudsakligen kvinnor), ett tillstånd där njurarna inte kan göra sig av med överflödigt vatten och blodet blir utspätt, vilket leder till förvirring, sänkt medvetande och epileptiska kramper. Tillståndet förvärras av vätskeintag, varför den drabbade bör hindras från att dricka även om hon känner sig törstig.Åter till ämnet
Vi lever i ett fritt land, där man är tillåten att skriva och säga nästan vad som helst. Det som skrivits utgör sannolikt inte något lagbrott.
Att diskutera drogers legala status bör vara tillåtet, och är så på Hamsterpaj. Vad jag är orolig för är att droger glorifieras, att man förmedlar en bild av droger som får unga, knappt myndiga människor, att testa något som kan skada dom allvarligt.

Vi följer svensk lag relativt bra, en del grejer skiter vi, medans vi på vissa ställen har valt att gå lite längre än vad lagstiftningen säger.
Exempelvis är spam förbjudet, visningsbilder skall föreställa användaren själv, vi tillåter inte pornografi på sajten och vi har en lång rad andra begränsningar. Jag / vi vill ha en viss stämning på Hamsterpaj, i den stämningen finns inte drogmissbruk med, precis som främlingsfientlighet och homofobi inte finns med.
Är man ute efter något annat, finns Flashback. En sajt där i princip alla varianter av hur man bryter mot sociala normer finns förklarade, med tydliga instruktioner och råd.

Johan Höglund
Styrelseordförande
Hamsterpaj AB

(Jag vill förtydliga att jag själv sett hur droger lett till kriminalitet, misshandel och nära vänner som målat sig en svart framtid genom drogmissbruk)

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

White_Lama
Visningsbild
P 30 Östervåla Hjälte 7 457 inlägg
0
Vafan, inte trodde jag att sånt folk satt och predikade på HP heller.

Bort med sånt folk enligt mig.

The Game

Eth
Visningsbild
Hjälte 231 inlägg
0
Studierna du hänvisar till osar propaganda.

Vad anser du om alkohol och tobak, för övrigt?
JudasIskariot
Visningsbild
P 31 Uppsala Hjälte 1 351 inlägg
0
Mycket bra av dig, Johan, att sätta en tydlig markering. Inte bara genom att verkställa ett beslut du tycker är moraliskt korrekt, utan också att du motiverar det på ett utförligt sätt.

Alla må inte hålla med dig i agerandet, men alla borde hylla dig för att du som ett av de högsta hönsen tar ett sådant ansvar och gör det på ett bra sätt.

Svar till Eth [Gå till post]:
"Det är inte en debatt jag har kunskap nog att ta,"

Rullar in som Technodromen.

RobbanGoesLillen
Visningsbild
P 24 Ronneby Hjälte 901 inlägg
0

Svar till Johan [Gå till post]:

Internsant tråd. Läste faktiskt hela, men jag håller fullständigt med. Droger ska inte förekomma på ungdomssidor.

Lasermannen
Visningsbild
P Göteborg Hjälte 8 896 inlägg
0

Svar till Johan [Gå till post]:
Du verkar jävligt bestämd, men jag har ändå lite frågor som jag vill ställa och lite saker att klargöra.

Vad har bilkörning med drogmissbruk att göra? Det är en vardaglig handling som inte alls är relaterat till resten av texten. Du använder den endast för att smutskasta idén av en grupp människor med samma intresse.

Varför bifogar du information från can i ett diskussionsforum ifall det inte är öppet för diskussion? Känns, precis som ovan, som ännu ett försök till smutskastning.

Sedan vill jag påpeka att guiden "Knarka rätt" skrevs i ett riskreducerande och skyddande syfte. Den inleddes med ett stycke där jag noga förklarade att man inte bör knarka och att det inte var en uppmaning till användandet av droger.

Ifall det, som du säger, inte handlar om annonspengar, så skulle jag i så fall vilja ha en annan anledning till varför den guiden censurerades i forumet. Alla, och då menar jag alla, som skrev i den tråden hade någonting positivt att säga innan texten blev censurerad.

Enligt undersökningen som Skinksallad skapade så röstade 72.5% "Ja" på att dom ville ha tillbaka tråden.
Den var helt klart uppskattad och precis som jag skrev så var min tanke att skydda ungdomar. Inte det motsatta.

Joke
Visningsbild
P 27 Härnösand Hjälte 2 043 inlägg
0

Svar till Laserhesten [Gå till post]:

Måste dock påpeka att den undersökningen var vinklad, tyvärr. Hade hellre sett 2 nej och 2 ja alternativ än 3 ja och ett nej alternativ.

SKX3
Visningsbild
P 29 Huddinge Hjälte 3 815 inlägg
0
Excellent done. Du satte dit de på plats istället för att låta de växa det hela till en katastrofal nivå.

Min åsikt om droger är den vanliga: Droger leder bra till lidande och död i form av hallucinationer och beroende. Hur skulle barn bli om de två som hade samlag var drogade? Hur mycket skulle det kosta oss?

Igen, väldigt bra gjort, Johan. Detta är därför jag (och många andra) Hamsterpajare har förtroende för dig.

Ingen status?

Lasermannen
Visningsbild
P Göteborg Hjälte 8 896 inlägg
0

Svar till Joke [Gå till post]:
Det håller jag med om. Det var därför jag endast tog med "Ja" och inte resten av alla knasiga alternativ.

simon
Visningsbild
P 30 Sälen Hjälte 629 inlägg
0

Svar till Sonic_Kong_X [Gå till post]:

Vart vill du komma med denna mening? "Hur skulle barn bli om de två som hade samlag var drogade? Hur mycket skulle det kosta oss?"


Joke
Visningsbild
P 27 Härnösand Hjälte 2 043 inlägg
0

Svar till Laserhesten [Gå till post]:

Känns ändå som att undersökningen avskräckte användare från att rösta nej, då det enda alternativet till nej var att "skydda hamsterpajs fasad utåt", jag bryr mig inte ett dugg om hamsterpajs ansikte utåt, men andra saker kan jag störa mig över, därför borde ett enkelt "nej" alternativ finnas.

SKX3
Visningsbild
P 29 Huddinge Hjälte 3 815 inlägg
0
Svar till simmme [Gå till post]:
Skulle drogerna på något sätt kunna infektera mannens sperma/kvinnans ägg och därmed missbilda/döda barnet? Hur mycket skulle äventyret kosta?

Sorry for not clarifying that.


Ingen status?

Mystery
Visningsbild
P 28 Hjälte 338 inlägg
0

Svar till Laserhesten [Gå till post]:

sen så var det ungefär 10 personer som röstade, personen som ville ha tillbaka tråden var ironiskt nog 13 år.

Joke
Visningsbild
P 27 Härnösand Hjälte 2 043 inlägg
0

Svar till simmme [Gå till post]:

Sedan, om jag får lov att utveckla Sonic_Kong_X, så kan även X-antal oönskade barn skapas varje år.

Nu ska jag dock göra som Johan ber om, och inte diskutera mer om droger här.

oh
Visningsbild
Hjälte 4 376 inlägg
0
Svar till Mystery [Gå till post]:
52 personer, 73% jakande.

Det vore alldeles utmärkt om du slutade bitcha på allt drogrelaterat utan att ha något som helst fog för det.Trollning når nya höjder tack vare dagens mindre belevade ungdom. <3Svar till Kandas [Gå till post]:
Det var dock inte 'drogpredikan', det var en guide för de som givetvis redan bestämt sig att för att ta droger, hur man gör det på ett så säkert sätt som möjligt.

Kandas
Visningsbild
P 28 Ekerö Hjälte 240 inlägg
0
I och med att detta är en sajt lämpad för ungdomar vore det helt fel att låta drog predikande pågå och därför var det bra att någon tog ställning mot det
simon
Visningsbild
P 30 Sälen Hjälte 629 inlägg
0

Svar till Sonic_Kong_X [Gå till post]:

Detta är ytterst osannolikt då det droger gör är att frigöra olika signalsubstanser som redan finns i kroppen.

Britt-Jurgi
Visningsbild
P 30 Hjälte 3 269 inlägg
0
Mycket bra text! bort med missbrukarna, ni är inte välkomna.

R.I.P. Peter Steel, Dio and Paul Gray...

dreammaster
Visningsbild
P 31 Sollentuna Hjälte 3 534 inlägg
0

Svar till Johan [Gå till post]:
Varför tillåts då alkoholdiskussioner helt öppet? Det är 20 årsgräns på alkohol i sverige. Alkohol skapar massor med problem och man räknar med att runt 50 000 människor dör varje år till följd av alkohol. Hur tänker du runt det? Eller det kanske du inte gör bara för att alkoholen är så "rotad i vår kultur". Men runt 1/5 av europas vuxna invånare har provar cannabis, så det är också ganska djupt rotat i vår kultur egentligen..

Whisky Sour - 5 cl Jim Beam, 3 cl citronjuice, 3 cl sockerlag, några droppar angostura, äggvita. Skaka, NJUT!

Lasermannen
Visningsbild
P Göteborg Hjälte 8 896 inlägg
0

Svar till Joke [Gå till post]:
Jag hade också sett det, men nu var det ju inte jag som skapade omröstningen. Visst var den vinklad, men den ger ju åtminstone en bild av hur det ligger till.


Svar till Mystery [Gå till post]:
Ska jag tvingas fråga dig om dina läskunskaper ännu en gång? 53 röster är inte 10.

Och på vilket sätt är hans ålder relevant? Kan man inte ha en åsikt fastän att man är ung?


Svar till Kandas [Gå till post]:
Fortfarande så skedde det inte officiellt. Min tråd var öppen, men den sa också att man inte skulle börja med droger.

oh
Visningsbild
Hjälte 4 376 inlägg
0

Svar till dreammaster [Gå till post]:
Det är inte tjugo års åldersgräns på alkohol, det är 18 år för inköp och ingen gräns för innehav.

Det är omöjligt att reglera åldersgränser så hårt på ett community som sedan början vägrat registrera personuppgifter, varför man måste dra gränsen någonstans.

LaDesten
Visningsbild
P 30 Älvdalen Hjälte 3 173 inlägg
0
Ah, Johan den allsmäktige har talat!
Show some respect, WORMS!

Good work, mate :)

Ingen plockar en maskros och ger åt sin vän~

Mystery
Visningsbild
P 28 Hjälte 338 inlägg
0

Svar till Laserhesten [Gå till post]:

Du tycker alltså det är bra att uppmana 13 åringar att knarka, tänk på vad du säger. Kan bli rättegång på detta när flertal föräldrar är indragna.

Johan
Visningsbild
P 31 Göteborg Grundare 523 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Laserhesten [Gå till post]:
1) Bilkörning är precis som du säger, en vardaglig handling. Olovlig körning är inte en vardaglig handling. Min uppfattning är att om man väl bryter mot lagen i ett avseende så är steget till fler brott mindre.
Citaten jag bifogade skulle illustrera min subjektiva bild av vad som försigått i gruppen.


2) Informationen från CAN var avsedd att visa på att det finns fakta som visar på att droger är skadliga. Det är baserat på sådan faktan jag har gjort min bedömning.
Det är alltså inte tagit rakt ur luften. Jag utgår från att faktan stämmer, diskussioner huruvida den gör det eller ej får gärna föras,. Jag tror att de skulle kunna få den här tråden att byta intriktning, därför vill jag undvika att de förs i den här tråden.

3) Bara namnet "knarka rätt" antyder att knarkande kan vara rätt. Att man sedan, för syns skull, har med en disclaimer där man säger att knark inte alls är bra är i mina ögon lika genomskinligt som att tillverka "registreringsskyltsrengörare" som är tänkta att användas för att passera biltullar.
Instruktioner om hur man går tillväga för att knarka hör inte hemma här.

4) Guiden censurerades i forumet eftersom instruktioner om hur man går tillväga för att knarka inte hör hemma här.

5) Jag vet inte vart den undersökningen publicerades. Ställer vi frågan: "Bör Hamsterpaj ha guider om hur man knarkar på rätt sätt" på förstasidan, tror jag knappast att du får samma siffror.
Det spelar ändå inte någon roll. Vi som håller på med Hamsterpaj försöker skapa en bra sida för de som är här, men vi har trots allt själva rätten att bestämma vad vi vill skall finnas och inte.

Hela mitt svar kan sammanfattas med trådens titel:
Hamsterpaj är inte en plats för drogmissbruk

limmer
Visningsbild
P 28 Halmstad Hjälte 5 792 inlägg
0

Svar till Mystery [Gå till post]:
är det jag som missuppfattar allt nu eller var det inte så att han uppmanade dom till att ej knarka, och om någon skulle göra det ändå så berättade han hur man gjorde det rätt? så man ej förstör sig själv.


www.bmskal.se - Mobiltillbehör iphone samsung galaxy

Qasaza
Visningsbild
P 30 Munka-ljungby Hjälte 1 479 inlägg
0

Svar till Johan [Gå till post]:
Ofta att min olovliga bilkörning har något som helst med droger eller gruppen att göra, jag hade inte tagit några droger vid tillfället.

Sen så var gruppen enbart till för folk som var liberalt inställda till droger och inläggen kunde inte läsas av utomstående.
När ni stängde ner "drogbrukar" gruppen så började folk diskutera drogbruk i "drogliberalerna" istället.
Det var lågt av er att göra såhär, att vi diskuterade drogers vara eller icke vara påverkade ju ingen.

dreammaster
Visningsbild
P 31 Sollentuna Hjälte 3 534 inlägg
0

Svar till Dee [Gå till post]:
Det är visst 20 år. Prova att gå in på systemet. Och egentlgien måste du vara 20 för att få föra in över gränsen också. På restauranger med alkoholtillstånd så är det 18, men då har också stället ansvar för dig.

Innehav under 20 är förbjudet, även om polisen brukar se mellan fingrarna med det. Om du säljer till en minderårig så är det hälleri, med fängelse som påföljd

Whisky Sour - 5 cl Jim Beam, 3 cl citronjuice, 3 cl sockerlag, några droppar angostura, äggvita. Skaka, NJUT!

D2H
Visningsbild
P Hjälte 3 460 inlägg
0

Svar till Mystery [Gå till post]:

Hur tänkte du nu? Seriöst... Hur tänkte du nu? Uppmana 13 åringar till att knarka?

Jag läste "guiden" och den var inte någon uppmaning...
Om man redan hade bestämmt sig att testa så är det ganska bra ifall man vet hur man inte ska göra för att misslyckas...
Det går nog att jämföras med att köra bil. Om du aldrig har sett någon köra bil, aldrig fått någon information om det, men du har bestämmt dig för att köra bil. Hur ska du kunna köra bilen utan hjälp?

Ingen status

Lasermannen
Visningsbild
P Göteborg Hjälte 8 896 inlägg
0

Svar till Mystery [Gå till post]:
Hur är det att skriva när man inte kan läsa egentligen? Sker det per automatik?

Jag citerar tråden som censurerades:

"Med den här guiden så vill jag inte på något sätt uppmuntra folk till att använda droger. Helst av allt så bör man inte använda droger överhuvudtaget, speciellt när man är ung, men faktum är att folk knarkar, och då är det självklart bättre att man använder dom utan att skada sig, snarare än tvärtom."

Allting jag skrev i den skrev jag i ett förebyggande och gott syfte. jag tycker det är bättre att en trettonåring tar heroin och överlever än att en trettonåring tar heroin, överdoserar och dör.

Och jag är inte speciellt rädd för arga föräldrar, då jag kämpar för en god sak.

moii
Visningsbild
F 29 Bandhagen Hjälte 344 inlägg
0
Jag anser att det är rätt handlat. Det är nästan läskigt hur så många unga i drogforumet är helt övertygade om att droger inte är farligt och försvarar sig med att allt vi får höra och lära oss från förbund (vi hade bland annat en temadag om missbruk på skolan) bara är ren skrämselpropaganda. Tror ni att de bara sitter och hittar på för sitt eget höga nöjes skull, och att droger är ofarligt?

Droger verkar nästan ha blivit vad cigaretter var för x antal år sedan, någon som gjorde användaren cool. Alla vill skryta om vilka droger de har tagit. Det är nästan obehagligt att läsa i forumet vilken inställning ungdomar har.

http://mmabloggar.se/elin/


Forum » Mellan Himmel och Jord » Hamsterpaj » Hamsterpaj är inte en plats för drogmissbruk

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons