Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Gå upp i vikt !!

Skapad av _-, 2013-07-03 16:19 i Hälsa, kropp & pubertet

6 168
40 inlägg
-2 poäng
Sex och blandat
_-
Visningsbild
F 25 Hjälte 8 inlägg
1
Hej, jag är underviktig och har alltid varit det. Har vart hos dietist minst fem gånger men det var rätt längesen, och jag tänker inte gå dt igen. Jag är 163 cm lång och väger 38 kg, så ja. Det suger. Det jag undrar är hur många kalorier jag bör äta varje dag för att kunna öka i vikt? Jag är tjej, 14 år förresten om någon undrar

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Rebel
Visningsbild
F 27 Hjälte 1 079 inlägg
0
Blir väldigt hoppfull om framtiden när jag ser sånt här! :)

Enklaste du kan göra är att rådfråga en dietist eller läkare om hur många kalorier du bör få i dig för att öka i vikt. Viktigt att tänka på när du ska öka i vikt är att ändå motionera!

A Young Girl's Lonely Dreams of a Past Decade

Earthquake
Visningsbild
P 28 Norrköping Hjälte 472 inlägg
-5

Svar till _- [Gå till post]:
Kebab lol.

FUK

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0

Svar till _- [Gå till post]:
Det enda tipset jag kan ge dig är "ät mer". Det är ett fruktansvärt dåligt tips, men det är allting jag fått höra av folk. Jag har ganska hög metabolism, äter som en häst, men går ändå inte upp i vikt. Vissa har lätt att lägga på sig, andra har det mindre lätt.

Jag ville lägga på mig lite vikt är jag tränade, så att jag skulle ha någonting att "ta" av, men träningen gjorde inte någon större skillnad för mig. Jag gymmade 2-4 gånger i veckan och såg ingen större skillnad efter ett års träning, medan min kompis som jag gymmade med lyckades öka sin muskelmassa ganska ordentligt. Jag blev visserligen starkare, men fick inte mycket större muskler, trots att jag körde minst lika seriöst som min kompis.

Even boys have something to say if you listen long enough

MikeHardy
Visningsbild
P 34 Nyköping Hjälte 739 inlägg
1

Svar till _- [Gå till post]:
Äta mycket innan man ska sova brukar funka. Då vill inte kroppen bearbeta allt och bara lägger det på lager :p
mer än 1900 kcal om dagen behöver du nog iaf. Jag vet att 1200-1900 kcal om dagen är det högsta man ska käka om man INTE ska gå upp i vikt och inte motionerar.

SnelHest
Visningsbild
P 31 Täby Hjälte 2 200 inlägg
1
Ät mycket, och när du tycker du är mätt så äter du mer. Jag har samma problem, kombinera med träning så får du ännu bättre aptit:)

Lyd

tigerkaktus
Visningsbild
F 30 Hjälte 449 inlägg
1

Svar till _- [Gå till post]:
Nu vet jag att jag inte är ensam i världen längre! Nej men seriöst, jag blev så glad av det här, jag vill också gå upp i vikt. Men jag har inte testat något seriöst, jag äter snabbt för att få i mig så mycket som möjligt (vilket förmodligen inte är så bra, men jag har vant mig)... Sen är nog mitt problem att jag inte tränar, jag hatar träning, haha

Men träning är i alla fall viktigt, för när man vill gå upp i vikt så antar jag att det inte bara är fett man vill ha, utan även muskler. Muskler väger mer också, så träna! Och ät protein så att de kan byggas upp.

det draaar

Snopp
Visningsbild
P -990 Bergkvara Hjälte 5 452 inlägg
0
Svar till _- [Gå till post]:
Hur i helvete väger man 38 kilo på 163 centimeter?


För att vara lite konstruktiv, ett tips kan ju vara att hålla en dagbok på vad du äter, då smala människor som du själv oftast tycker att de äter tillräckligt men när man räknar ihop det blir det antagligen ganska mycket för lite.

ICABASIC
Visningsbild
P Hjälte 134 inlägg
1
Rapsolja.

Ingen status

_-
Visningsbild
F 25 Hjälte 8 inlägg
Trådskapare
1

Svar till Snopp [Gå till post]:
Vad menar du med hur i helvete väger man 38 kg på 163 cm? Jag sa ju själv att jag är underviktig och att jag vill gå upp i vikt. Jag har alltid sett ut såhär, jag har inte valt att se ut såhär. och jag mår ju inte direkt bättre när någon säger så. Tack ska du ha

_-
Visningsbild
F 25 Hjälte 8 inlägg
Trådskapare
0
Tack för alla svar!! :)
Themysterious
Visningsbild
P Hjälte 214 inlägg
0

Svar till _- [Gå till post]:
Det finns weight gainer pulver man kan köpa i sportbutiker, dem fungerar bra. hade en kompis som använde det. han gick upp 20 kg på bara några månader :O

Ingen status

chockladsmulan
Visningsbild
F Hjälte 19 inlägg
0
Du ska inte överäta! Ett ohälsosamt stort intag av (fel) mat kan ge dig stora problem i framtiden (Diabetes, blodpropp, fetma...). Kroppens ämnesomsättning kommer att förändras under din pubertet, och även igen senare i livet. Kanske balanserar sig din kropp av sig själv snart om du bara har tålamod. Så var det för mig. Jag var "underviktig" tills jag var 16 (åtminstonne sa vågen det - men jag såg helt normal ut liksom). Idag är jag 164 cm och vägen 55 kg. Ett besök hos en dietist vore att föredra - dem vet vad dom snackar om och kan ge dig goda råd om vad Du behöver. Om du vill försöka mer själv så tycker jag att du ser till att äta allt du behöver från kostcirkel och tränar regelbundet.

Om inte kroppen funkar som den ska ska du gå till en dietist eller läkare.
Lakrits
Visningsbild
P 30 Pålsboda Hjälte 171 inlägg
1

Svar till ICABASIC [Gå till post]:
Skulle faktiskt också rekommendera rapsolja. Det är ju typ 900kcal/ dl. Brukar hälla upp ett glas med oboy, sedan hälla i 1/2 dl rapsolja. En gång på morgonen och en på kvällen. Sedan äter man som vanligt på dagen. 900kcal ger då den extra kaloriboosten som behövs. Jag har haft svårt att öka i vikt, åt till och med Kebabtallrik 2 veckor i sträck utan att gå upp ett enda kilo. Rapsoljan gav mig typ 3 kg på 2 veckor. Nu har jag dock hållit upp med det då jag får kväljningar.

Vi leker inte med statustexten.

auglon
Visningsbild
27 Rönninge Hjälte 59 inlägg
0
Ifall jag hade samma problem skulle jag se ljust på framtiden.

Jag menar pizza varje dag skulle inte vara speciellt svårt diet att hålla för min del c:
DietKevin
Visningsbild
P Hjälte 12 inlägg
-3

Svar till _- [Gå till post]:
Väldigt smarta personer här. Om man vägt lite under en längre period så är kroppen i obalans, då denna person fortfarande är 14 år gammal och antagligen fortfarande är i puberteten är det väldigt viktigt att du blir normalviktig (precis som att överviktiga helst ska bli normalviktiga under sin pubertet) då det är då förändringarna läggs.

Men, trots att du helst ska vara normalviktig under puberteten för att kunna få en vanlig framtid är det viktigt att inte göra som övriga personer säger. Att halsa rapsolja kommer få dig att öka i vikt, men det är rent utav livsfarligt av två anledningar.

1) Rapsolja är fett, om man överätande av fett leder till större fettinlagring. Du vill ha en hälsosam viktuppgång med vettig fördelning muskler och fett, inte extrema mängder fett.
2) Överätande om man har vägt väldigt lite under längre tid kan leda till döden. Det finns flera fall där personer som bestämt sig för att ändra på sitt leverne på en gång gått till att äta mycket mat och dött nästan omedelbart. Kroppen klarar inte av det längre.

Därför är det viktigt att ta det långsamt, öka lite i taget, gärna veckovis. Ät som du äter nu men lägg kanske till något extra, om du äter 3 köttbullar, ät kanske 5 men behåll samma portion potatismos. Små förändringar under längre tid är väldigt viktigt.

Ovanstående bör du följa om du absolut inte tänker besöka en dietist, då dessa antagligen kan mer, jag har precis börjat min utbildning.

BFT
Visningsbild
P 27 Hjälte 18 inlägg
3

Svar till DietKevin [Gå till post]:
snälla, DietKevin?

dipti
Visningsbild
P 28 Alingsås Hjälte 1 763 inlägg
-1
Ja, det är inte mer komplicerat än att äta mer. Du kan t.ex se till att ta ett extra glas mjölk till varje måltid, det resulterar i 3 extra glas mjölk vilket totalt motsvarar ca 350-400 kcal extra.

Sen kan du ju såklart moffa i dig chips eller godis, fast det är väl kanske inte det hälsosammaste alternativet.
Panda
Visningsbild
P Rönninge Hjälte 3 815 inlägg
0
Ät ofta, börja ha en en matsked olja i allt du tillagar. Hört att det fungerar rätt bra från andra som försökt gå upp i vikt. :)

Hatar allt.

Polly
Visningsbild
F 32 Norrköping Hjälte 862 inlägg
0

Svar till _- [Gå till post]:
Hade samma problem som dig i din ålder. Man skulle väl egentligen kunna säga att jag fortfarande har samma problem men det har blivit mycket bättre. Om man man utifrån endast din vikt gör en kaloribedömning behöver du äta 1140 kalorier per dag för att bibehålla din vikt. Dock stämmer inte denna siffra helt då du säkerligen rör på dig en hel del mer... Det som gjorde att jag tillslut gick upp i vikt lite grann var dock att jag inte fokuserade på kalorier eller måsten utan bara tänkte på att äta mer och träna. Tillslut när du passerar 20 kommer du sannolikt att ha lättare att lägga på dig vikt i vilket fall som så blås inte upp det till en allt för stor sak.

Feel safe at night, sleep with a nurse

rivethead
Visningsbild
F 35 Helsingborg Hjälte 667 inlägg
0
Att näringsberika maten var det som fungerade för mig. Mer smör och grädde i maten, samt att försöka äta större portioner. För jag tyckte att jag åt normala portioner, men oj vad jag lurade mig själv.

COOPER, YOU REMIND ME TODAY OF A SMALL MEXICAN CHIHUAHUA

Jopmok
Visningsbild
P 27 Hjälte 1 552 inlägg
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Undrar av ren nyfikenhet varför det är ett dåligt tips. Menar du att man bör fokusera mer på att få i sin en lagom mängd av varje näringsämne snarare än att smälla i sig vad som helst och må dåligt?

Snopp
Visningsbild
P -990 Bergkvara Hjälte 5 452 inlägg
0

Svar till DietKevin [Gå till post]:
Det är jävligt dumt att vara rädd för fett. Rapsolja innehåller mest "nyttiga" fetter, och kalorier är precis vad hon behöver få i sig för att utvecklas på ett bra sätt. 38 kilo är i underkant, men räknar man att hon är tidigt i puberteten så har inte kroppen lagrat några större fettlager. Vad hon behöver är att äta, och äta mycket. Skräpmat och dyligt är inte onyttigt så länge hon samtidigt får i sig tillräckligt med vitaminer osv.

DietKevin
Visningsbild
P Hjälte 12 inlägg
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Nu finns det åtskilliga studier som bevisat att det inte finns personer med signifikant högre metabolism än andra, med signifikant menar jag att det inte är tillräckligt mycket mer för att du ska kunna märka av det i form av att du inte går upp.

Problemet är att personer som hävdar sig ha en högre metabolism än andra oftast inte vet vad de får i sig och i vissa fall hur mycket de rör sig eller en kombination av dessa två faktorer.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20509821

I studien som jag länkar till ovan utförd till större del av en svensk kontrollerade man 44 personer som hävdade sig ha en högre metabolism än andra. Man tog även in personer som trodde sig ha låg ämnesomsättning och därför trodde de att det var det som hindrade de från att gå ner i vikt.

Det roliga är att de som upplever sig ha hög metabolism är oftast smala personer (genomsnittligt BMI: 20.4) och personer som tror sig ha låg metabolism är oftast tjocka (genomsnittligt BMI: 27.8). Det ligger i vår natur att skylla saker på annat så det var egentligen inte förvånande.

Studien kommer fram till att, a) tjocka personer - de som hävdar sig ha låg metabolism - anger att de äter mindre än vad de gör, b) smala personer - de som hävdar sig ha hög metabolism - anger att de äter mer än vad de faktiskt gör och c) det finns ingen skillnad mellan grupperna i deras RMR (metabolism i vila).

Och ännu en rolig sak, syftet med själva studien var att hitta personer som inte kan gå upp i vikt eller har väldigt svårt för det, man ville åtminstone se om det finns en signifikant skillnad mellan människor, det finns det inte om du inte har någon sorts sjukdom.

Det finns väldigt många hälsorelaterademyter som folk får höra om och om igen, trots att de inte stämmer, det tycker jag är riktigt synd. Var roligt när vi fick en föreläsning om detta och så många bestämt gick in i förnekelse och inte trodde på ett ord av det. "Nej, det är inte mitt fel att jag är tjock" och vice versa. Det är givetvis svårt att gå upp i vikt eller gå ner i vikt för en orutinerad och även för en rutinerad, men det är viktigt att inte skylla det på annat om man ska lyckas.
DietKevin
Visningsbild
P Hjälte 12 inlägg
0

Svar till Snopp [Gå till post]:
Oavsett om det innehåller nyttiga fetter eller ej så spelar det ingen roll hur kroppen kommer att behandla dessa. Visserligen är det bättre med nyttigare fetter och det är mindre krävande på kroppen än onyttiga, men om en större del av kosten kommer från just fett är risken överhängande, eller absolut, att detta lagras in som fett.

Det är därför man kan lagra in fett även på ett underskott om man äter mycket fett och få det utbytt mot det härliga muskelproteinet som kroppen bränner av istället. Därför rekommenderas man hålla ett lågt intag på fett, oavsett när.

Tyvärr är det bara new-age forskare (och några undantag) som stödjer LCHF som förespråkar ett ohälsosamt leverne, fett är inte bra - oavsett form - i för stora mängder.

Snopp
Visningsbild
P -990 Bergkvara Hjälte 5 452 inlägg
1

Svar till DietKevin [Gå till post]:
Nej, om du seriöst råder en underviktig flicka att undvika att äta fett borde du verkligen fundera på en annan yrkesbana. Hur kan du få det till dåligt att det "lagras in som fett"? Hon behöver ett kaloriöverskott, och fett är, som du kanske inte vet, väldigt energirikt.

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0

Svar till DietKevin [Gå till post]:
Visserligen, men jag får konstant höra att jag "äter som en häst". Mina portioner är ganska mycket större än en genomsnittlig persons, men å andra sidan är jag ganska mycket längre än den genomsnittliga människan.

Jag är "den där killen som inte blir mätt på en pizza" och killen som alltid tar en extra uppbackning när man är på buffé. Jag räknar inte kalorier och jag är inte undernärd, men jag äter generellt sätt ganska mycket mat.


Svar till Jopmok [Gå till post]:
Jag menar mer att man ska fokusera på att äta rätt. Att enbart "äta mer" är inte världens bästa lösning. Det är svårt att proppa i sig mat efter en viss gräns, till att börja med så bör man komma om man faktiskt äter rätt. Får man inte i sig allt som man bör få i sig så fungerar inte kroppen riktigt som den ska, det är allt jag lärt mig i biologin :)

Even boys have something to say if you listen long enough

vise_mannen
Visningsbild
Hjälte 1 161 inlägg
0

Svar till MikeHardy [Gå till post]:


Yttra dig inte om något du inte vet något om. Det spelar ingen roll om du så äter allt innan du lägger dig. Allt handlar om cal in and out i slutändan ändå. Det är myt att man lägger på sig om man äter innan man ska sova. Vad som har betydelse är vad du äter totalt under en dag. Dvs äter du normalt under dagen och sedan äter extra innan du lägger dig så har ju du fått i dig mer än vad du behöver.

Ingen status

MikeHardy
Visningsbild
P 34 Nyköping Hjälte 739 inlägg
0

Svar till vise_mannen [Gå till post]:
Du ska nog inte prata med människor, du vet inte hur man gör det på ett trevligt sätt så du ska nog sluta på en gång.

DietKevin
Visningsbild
P Hjälte 12 inlägg
0

Svar till Snopp [Gå till post]:
Det fungerar inte så, även om man gärna hade velat det.

Om vi har två personer (båda underviktiga) och den ena dricker 1dl rapsolja utöver sin kost och den andra äter vanlig mat som motsvarar samma kalorimängd som testperson 1 så kommer vi få två helt olika resultat.

Person 1 kommer att gå upp i vikt, men en större del av denna viktuppgång kommer vara fett. Person 2 kommer också att gå upp i vikt och få en bra fördelning fett och muskler i sin viktuppgång.

Person 1 kan komma att drabbas av allvarliga sjukdomar i framtiden, bland annat då hennes inre organ är feta och hon har en mycket högre risk för att få dåligt kolesterol, därutöver har hon inte de essentiella musklerna som krävs för att hålla upp hennes kropp på ett bra vis. Det finns många normalviktiga och tjocka som ständigt klagar över värk, över att de har ont i ryggen, benen och dylikt, en liten del av dessa människor saknar de musklerna som krävs.

Person 1 kommer därutöver inte kunna se ut som sina motsvarigheter, då fett lagras in annorlunda än vad muskler gör.

Person 2 kommer få en vanlig viktuppgång förutsatt att hon sköter dieten.


Forum » Livet » Hälsa, kropp & pubertet » Gå upp i vikt !!

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons