Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Flytta ihop

Skapad av piluttadig, 2014-01-24 13:52 i Kärlek & Relationer

4 434
19 inlägg
10 poäng
piluttadig
Visningsbild
F 31 Hjälte 11 inlägg
0
Hej! Jag har funderat länge på mina tidigare förhållanden och vad som gick fel. bland annat hur man på ett smidigt sätt löser det när det är "dags" att flytta ihop.
Hur länge tycker ni man ska vara tillsammans innan? funkar det om tex han redan har en lägenhet och jag då skulle flytta in hos honom? eller borde man flytta till något eget. hur fixar man allt det ekonomiska? matkassa och sånt? jag vill veta alla era åsikter och erfarenheter.

Supertacksam för svar.

Ill be there for you

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

guessmyname
Visningsbild
F 30 Markaryd Hjälte 2 007 inlägg
0

Svar till piluttadig [Gå till post]:
Ehm.. borde man inte diskutera det med sin partner INNAN man flyttar ihop så att båda är på samma sida.

Min pojkvän började vara mer, och mer, och mer och mer hemma hos mig. Min mamma frågade om han hade flyttat dit varav jag svarade att jag hade ingen jävla aning. Tillslut kom vi fram till att han lika bra kan flytta in till oss på heltid då det var smidigast för alla. ^^ Men eftersom vi bor hos min kära moder så ser ju vår situation lite annorlunda ut än om vi hade bott ensamma.

robin söker ny sexpartner.

piluttadig
Visningsbild
F 31 Hjälte 11 inlägg
Trådskapare
0

Svar till guessmyname [Gå till post]:
självklart ska det diskuteras innan man tar ett beslut. men det kan väl ändå va skönt att få lite tips och råd av folk som gjort det innan?
jag har ideer och tankar men kanske att någon kan flika in med saker jag tycker låter bättre. Jag flyttade in så som det låter som din kille har gjort, alltås hem till hans familj. Vilket inte alls fungerade för mig. Jag vet inte om det bara vad med just den här killen eller om det brukar va så för folk. Måste ju få fråga, eller hur? :)
jag trivdes inte för inget kändes som mitt. därför jag undrar om det är någon som flyttat in hos någon och det har funkat. eller om det bara är fakta att det brukar bli jobbigt.

Ill be there for you

evvelito
Visningsbild
F 30 Karlstad Hjälte 1 221 inlägg
2

Svar till piluttadig [Gå till post]:
Det är väl upp till var och en när det är "dags" att flytta ihop, alla par fungerar olika, men jag kan själv kan tycka att minst 6 månaders stabilt förhållande är ett mått att hålla sig till.

Jag och min boytoy har varit tillsammans i 2,5 år nu (känt varandra i 6 år), och vi började prata lite smått om flytt för någon månad sen bara. Dels för att ekonomin tillåter oss inte riktigt än, men också för att jag känner att jag vill nog flytta till något eget först för det har jag alltid velat. Vi får se hur framtiden ter sig för oss, men tycker i alla fall att man verkligen ska vara säker på att man vill och har råd att bo tillsammans. Min vilja att bo själv handlar inte om att jag inte är kär i honom, utan helt enkelt att jag gillar att vara själv och vill ha mitt eget krypin utan att ta hänsyn till någon annans behov.

När det gäller uppdelningen av sambolivet så tycker jag att båda ska ha sin egen plånbok för egna utgifter, men hyra (internet/telefoni) och mat ska delas. Såklart att ena parten kan bidra till andra och viceversa, men detta är väl mitt idealboende. Varje par har sin egen deal.

Håll käften och kramas.

Nemii
Visningsbild
F 29 Hjälte 168 inlägg
1
Jag ska flytta ihop med min pojkvän (fästman) om ca 20 dagar, men jag har i princip flyttat in till han och hans föräldrar efter väldigt kort tid! Men vi trivs sjukt bra ihop och i julas så överraskade han mig även med förlovning. Vi har bara varit tillsammans i lite över 4 månader men för oss är det en självklarhet att vi ska flytta ihop så jag tror att det är väldigt individuellt :)

Sen med det matkassa och sådant så har vi bestämt att vi ska sätta in en summa båda två på ett konto som vi sen köper mat ifrån så att det inte blir att en måste betala mycket mer osv :)

We gotta turn up the crazy

Tvillingen
Visningsbild
P 31 Hjälte 3 117 inlägg
2
När man tidigast ska flytta ihop och sådant har jag inte så mycket att säga om. Det får ni komma fram till när det känns bra, likaså om ni ska flytta till en ny eller en någon av er redan bor i. Beror väl på vad man vill ha för lägenhet.

Jag bor tillsammans med min bror och vi sköter våra gemensamma utgifter smidigt. Har en sida där man lägger in utgifter båda ska betala för, sen ser man vem som är skyldig vem pengar. Då är det bara att föra över till den andra med jämna mellanrum, jämt och rättvist. Eller någon förlorar kanske lite ränta på pengarna, men det får man leva med.

Min sida är egengjord, men den här sidan verkar göra samma sak.
https://wesplit.it/

Jag är ond!

Fiantastisk
Visningsbild
F 32 Råneå Hjälte 36 inlägg
3
Jag och min sambo började sova tillsammans långt innan vi blev tillsammans så när jag fick en ny lägenhet i mars flyttade han in. Då hade vi varit tillsammans i två månader, men det blev helt enkelt smidigast och billigast så. Nu har vi varit tillsammans i över ett år och det var helt klart rätt beslut att flytta ihop.

Vi delar rakt av på hyra, el och bredband. Allt som är vårt betalar vi för själva såklart. Eftersom han äter mer än mig och tar med sig matlådor till jobbet i större utsträckning än vad jag gör betalar jag 1500:- och han 2500:- för mat varje månad, de pengarna har vi på ett gemensamt kort då det är till för oss båda. :) Maten var ett rätt självklart beslut för vår del men jag kan tänka mig att det kan uppstå diskussioner om det för vissa par också.

Bulgur.

Moongirl
Visningsbild
F 29 Uppsala Hjälte 1 150 inlägg
0
Som alla redan påpekat beror tiden för inflyttning på så mycket att det är olika från par till par. Dock bör man nog testa lite innan man tar det riktiga steget, finna en lösning så att man "bor ihop" i minst en vecka. Det dyker helt enkelt upp fler konflikter när man umgås mer och gör fler vardagssysslor ihop. Det är ju ett bra test för om man är redo.

Jag och min sambo flyttade ihop för att vi flyttade 50 mil hemifrån för att studera, det var inte mycket till val om vi ville vara med varandra. Om vi hade stannat i hemstaden hade vi nog försökt få tag på en lägenhet ganska snart ialf för han hade typ flyttat in hos mig och päronen (det blev ALLDELES för många diskussioner kring pengar hit och dit dock). Mina föräldrars hus ligger mitt i stan, hans en bra bit utanför vilket kräver bil och inte är så kul... Så så blev det för oss, vi har varit tsm sedan november 2012, och flyttade ihop i augusti 2013. Det fungerar ialf. :)

Jag och min kille har ett gemensamt icakonto som vi lägger in pengar på. Till det kontot har vi var sitt kort, och me dem handlar vi allt som vi båda ska betala. Icas bankkonton/kort är gratis tills man är typ 22 eller om man studerar (18+ dock). Han sätter in 2 500, jag 1 500-2 000 beroende på vad jag har råd med. Killen har alltid med matlådor till skolan, jag får mat på jobbet och dessutom äter han MYCKET mer är mig. Det använder vi ju även när vi går på restaurang eller bio... :)

Det kan ju vara bra om man funderar på hur man ska dela upp sysslorna såsom städning, disk, tvätt, mathandling... Eftersom jag jobbar so vikarie är jag hemma mer än killen så de veckor jag har lite jobb, gör jag mer hemma. När vi är borta lika mycket ber jag honom ta lite mer. Man kan ju annars enkelt dela upp det på dagar, eller varannan gång eller att den ena diskar och tvättar och den andre städar. Det är lite olika men om man är ovan och inte känt varandra i flera år kan det nog vara bra.

Never leave a man behind.

guessmyname
Visningsbild
F 30 Markaryd Hjälte 2 007 inlägg
0

Svar till piluttadig [Gå till post]:
Personligen tycker jag att man ska dela upp i princip allt 50/50 för att båda ska känna sig lika i förhållandet :)

Men ja, det är väldigt svårt så länge man inte bor ensamma. Min kille känner samma att han inte riktigt "bor" här men trivs ändå så därför stannar han :)

robin söker ny sexpartner.

Baal
Visningsbild
P Hjälte 634 inlägg
2
Förstår inte hur folk orkar bo tillsammans hos någons päron i vuxen ålder... Helt obegripligt.
Tesssslan
Visningsbild
F 31 Trollhättan Hjälte 5 inlägg
0

Svar till piluttadig [Gå till post]:
Jag flyttade in med min expojkvän efter 2 år, men bara drf att jag ville plugga klart i min hemstad och avsluta körkortet. Flyttade in i augusti och flyttade ut i decemberxD

vi gjorde så att jag betalade halva hyran och så betalade vi 1000 kr var för mat som vi satte in på ett matkonto, förutom om vi åt ute, då betalade vi från egna konton. Det man småtjafsade lite om var väl städningen. Han tvättade och dammsög och jag städade toaletten, dammtorkade och vek och hängde in tvätt i garderoben, men någon "gör ingenting, medans jag gör allt" osv.

Blev dock jobbigt när man gjorde slut och inte hade några rättigheter till lägenheten... mina föräldrar var mitt uppe i en flytt och min syster bodde i Barcelona plus att mina kompisar bodde hemma hos sina föräldrar. Så man fick vara tacksam över att han inte sparkade ut en innan man köpt sin egen lägenhet. Gör aldrig om det misstaget igen! Blir kvar i den här lägenheten tills man känner partnern såpass bra att man kan ta ett banklån ihop och köpa en lägenhet eller ett hus tillsammans.

Ska du ha den där kakan? Annars tar jag den!

Tjingsallad
Visningsbild
P 31 Lund Hjälte 10 405 inlägg
0
Svar till piluttadig [Gå till post]:
Det är inte så fruktansvärt mycket att fixa. Självklart beror allt på hur respektive persons ekonomiska situation ser ut, men är det hyffsat balanserat så gäller väl:
-Hyran splittas 50/50.
-Gemensamt matkonto (typ ica-kort) som båda parterna sätter in tex. 1000kr/månad på. Annars storhandla och splitta.
-Städning & dylikt sker antingen när det behövs, med bestämda sysslor eller på bestämda dagar/veckor.
-Eventuell bilkostnad bestäms utifrån vem som använder den mest.
-Oförutsägbara utgifter (lampor, diverse nödvändiga artiklar, etc.) köpets sporadiskt. Det är trots allt oftast småsummor.

Det som kan bli krångligt är väl ifall det tar slut och man ska försöka splitta på både möbler och elektronik. Bästa lösningen ifall ingen vill ge sig är väl att personen som står på lägenheten/ska bo kvar köper loss grejerna man har delat på för en slant under 50% av anskaffningsvärdet.

<--- Pro // Did i ask you what you thought you maggot?!

ylva
Visningsbild
F 30 Uppsala Hjälte 2 699 inlägg
0
Jag och min pojkvän hade varit tillsammans i typ 3 månader tror jag när vi började prata om att flytta ihop, sen tog det ett par månader till tills vi hittade boendet vi ville ha.
Nu har vi bott tillsammans sen i september.

På alla kostnader delar vi 50/50 förutom maten, som någon annan nämnde här, att där betalar han mer än mig för han äter mycket mer. Och äter vi ute bjuder vi varannan gång.

Sysslorna hemma har delat upp sig ganska automatiskt, jag diskar och allmänt städar i huset, han tvättar och lagar mat

Köper vi något till hemmet är det ofta han som betalar för han har mycket mer pengar än mig, men är det något som bara jag är intresserad utav så betalar jag såklart. Vissa saker betalar vi hälften var för, beror nog på för varje gång..

vem kan stoppa mig när jag bara rullar fram

sandra111
Visningsbild
F 31 Hjälte 3 499 inlägg
0

Svar till piluttadig [Gå till post]:
Jag och min kille flyttade ihop i november (i december blev det 6 år), men det är för att jag ville ha lite mer stadigvarande jobb före jag flyttade hemifrån. Men ja några år tycker jag iaf man ska ha varit tillsamans, 3-4 minst, så man vet att man faktiskt satsar på detta förhållande. Sen är det bra att ha planerat lite redan före man flyttar just om allt detta. Bäst är väl om man flyttar ihop tillsammans i ett gemensam lägenhet så båda får bestämma vilken lägenhet man vill ha.
Vi har ett gemensamt konto dit vi lägger en viss summa varje månad, så har vi varsitt kort till kontot som vi då använder till allt gemensamt (mat, bil, hushåll och gemensamma räkningar främst då)

20.12.2007 <3

Aston
Visningsbild
P 33 Örebro Hjälte 2 284 inlägg
0

Svar till guessmyname [Gå till post]:
bidrar din kille med pengar till din mor då?

guessmyname
Visningsbild
F 30 Markaryd Hjälte 2 007 inlägg
0

Svar till Aston [Gå till post]:
Jadå :) 1/3 av hyran ungefär då han betalar lite extra för att jag inte kan betala hela min del.

robin söker ny sexpartner.

blaargh
Visningsbild
F Hjälte 106 inlägg
0

Svar till piluttadig [Gå till post]:
Jag och min sambo har varit ihop i lite drygt 5 år och bott ihop snart 1 år. Vi har gemensam ekonomi. Jag, personligen, tycker det känns lite konstigt att hålla på med "du är skyldig mig för jag betalade det" när man bor ihop och är "familj". Men alla gör olika.
Vi kände bara att det var dags att flytta ihop, båda två. Så vi gjorde det :)

nertea
Visningsbild
F 36 Hjälte 897 inlägg
0
Svar till piluttadig [Gå till post]:
nu har du ju fått en massa svar om när/var/hur/alla par är olika så jag skippar den biten.

jag och min sambo flyttade ihop efter ungefär 5 månader, kan verka lite tidigt men vi kände att vi ville det och nu har vi bott ihop i över 4 år och firar 5år tillsammans i vår.

vi har delat upp det så att han står för hyra, el och liknande och jag står för maten (summorna ligger på ungefär lika mycket) tv/tele/internet betalar vi halva var, jag sätter in halva summan på hans konto varje månad så betalar han det. annars så betalar vi våra egna räkningar själva, fackavgift och dylikt och om vi går på bio eller så brukar vi betala olika gånger, vi anser att det jämnar ut sig i längden och håller inte koll på varje krona.

syrran och hennes kille sätter istället in lika mycket pengar på ICA-kortet varje månad och betalar maten med det, vet inte hur dom gör med resterande räkningar och hyra.

When in doubt, ask yourself, what would Picard do

ultra-violence
Visningsbild
F 33 Göteborg Hjälte 520 inlägg
0
När jag träffade min pojkvän bodde jag i Malmö och han i Halmstad. Efter nästan ett år tog vi båda studenten och han sökte in på en skola i Helsingborg. När han började söka lägenhet där kändes det bara självklart att vi skulle flytta ihop. Vi har sedan början haft gemensam ekonomi även om vi har separata konton. Hyran delar vi på, räkningar betalar vi några var och mat m.m. varierar. Vi har aldrig varit särskilt noga med det, det blir väl rätt jämnt i längden. När det gäller sysslor som tvätt och så gör kanske jag lite mer, helt enkelt för att jag är hemma mer. Sen lagar jag mat nästan varje dag, men det är för jag tycker det är roligt. Städning och sånt tråkigt gör vi nog tillsammans när det behövs, eller kanske mer sällan..

det känns som om jag springer genom vatten, medan tiden bara flåsar mig i nacken


Forum » Livet » Kärlek & Relationer » Flytta ihop

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons