Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"livskurs" på gymnasiet

Skapad av pannkakssmet, 2017-09-21 11:02 i Skola & Jobb

2 373
5 inlägg
3 poäng
pannkakssmet
Visningsbild
P Veteran 114 inlägg
0
Hej alla hamsterpajare!
Jag försöker leta efter argument och fakta till tesen att man borde införa en livskurs på gymnasiet, alltså en kurs där man kan lär sig grundläggande saker man behöver veta när man kommer ut i "det riktiga" samhället. Alltså en kurs där man får lära sig exempelvis att betala räkningar, hur man får en bostad, lån, lägger upp en budget, försäkringar och så vidare. Ett argument som finns är att det finns personer som inte har föräldrar eller andra människor i sin närhet som de kan lära sig utav, och därför borde en sådan kurs införas.

Jag är ute efter mer "tunga" argument, lite mer faktabaserade argument. Har ni några förslag eller tankar kring detta? Hur har ni lärt er sånt som förväntas kunna när man kommer ut i det riktiga livet? Fick sättet ni lärde er det på några negativa konsekvenser?

Något catchy

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 263 inlägg
3
Är rätt övertygad om att motsvarigheten redan finns på särgymnasiet.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

Kimunous
Visningsbild
P 22 Järvsö Kändis 199 inlägg
0
Vi fick lära oss sådant på samhällskursen när jag gick på folkhögskola i Vikingstad.

Smid medans järnet är varmt hörrni

Guud
Visningsbild
30 Göteborg Hjälte 2 098 inlägg Online
0
Allt finns på internet, det är ju bara att googla när problemet kommer, tar inte många sekunder av livet. Bättre om skolan försöker lära ut lite bra saker, som hur procent fungerar...

Don't get caught with the beard in the letterbox!

Inte
Visningsbild
Stammis 171 inlägg
0


Skulle nog vilja säga att all utbildning borde anpassas mera för att vara livsförberedande. Små saker kan ju vara matematik uppgifter relaterar till livsmatematiska uppgifter som inflation, ränta, lån, aktier mm.

Sen borde man ju byta ut eller i vart fall minska träslöjd och syslöjd. Ersätt det med kurs där man får lära sig tvätta, göra budget och lära sig hur försäkringar, bil/husköp, olika typer av hyreskontrakt osv.
Istället för städare på en skola så skulle ju faktiskt eleverna själva få ha städ som lektion 1-2 gånger i veckan. Skolan sparar mer pengar så att man kan ta in flera specialpedagoger och eleverna lär sig städa vilket inte bara är städa utan allt som rör hygien.

Argument skulle ju kunna vara mindre unga med betalningsanmärkningar eller att de hamnar hos kronofogden.
Minskar man det så kommer ju också staten behöva skuldsanera mindre.

Det psykiska välmående skulle också bli bättre om unga slapp springa omkring och vara oroliga över ekonomin eftersom de inte har någon koll eller insikt över sin egen. Samt att de faktiskt kan ta hand om sig själva.


Forum » Ungdom » Skola & Jobb » "livskurs" på gymnasiet

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons