Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Skapa sin egen framtid

Skapad av Borttagen, 2018-04-07 10:11 i Juridik & Ekonomi

4 096
3 inlägg
1 poäng
Chz
Visningsbild
P Legend 1 inlägg
1
Till att börja med vill jag säga att alla investeringar innebär en ekonomisk risk och att alla beslut tas på eget ansvar.

Detta inlägget kommer handla om börsen, vikten av att börja spara i tid och hur kraftfull ränta på ränta effekten är. Jag började investera på börsen för 5 år sedan, när jag var 20år. Ett av de bästa besluten jag tagit. Jag ser mig själv mest som en utdelningsinvesterare. D.v.s. jag investerar i bolag som ger utdelning;

Stora kvalitetsbolag som tjänar pengar brukar i regel dela ut en del av sin årliga vinst till sina aktieägare - utdelning. Swedbank t.ex. delade nyss ut 13kr per aktie till alla sina aktieägare. Äger man 100 aktier så innebär det att man får 1.300kr från Swedbank. En Swedbank aktie kostar ~185kr, skulle Swedbanks utdelning vara oförändrad nästa år så innebär det att man får ca. 7% direktavkastning (13kr/185kr = 7%) nästa år när utdelningen delas ut. Investerar man 10.000kr så får man ca. 700kr i utdelning då (10.000kr * 7% direktavkastning = 700kr.) Återinvesterar man dessa pengarna i aktier så har man råd att köpa ca. 4st nya aktier. Vilket vid en oförändrad utdelning skulle innebära att man får ut ca. 750kr året där på. 50kr mer än förra året. Ränta på ränta effekten.

Historiskt sett så har börsen alltid gått upp över tid. Stora bolag växer mer i takt med att samhället växer.

Om man investerar 1.000kr / månad i stabila utdelningsaktier med 4% direktavkastning i snitt och de får en snittillväxt på 5% per år samt att man återinvesterar utdelningen så tar det ca. 25år innan man når första miljonen. Då har man investerat ca. 310.000kr, d.v.s. en vinst på nästan 700.000. Skatten är borträknad så det är alltså ca. 700.000kr i vinst efter skatt.

Investerar man mer än 1000kr per månad så blir det självklart ännu mer vinst.

Sparar man 3.000kr i månaden med samma utfall som ovan; 4% direktavkastning och 5% snittillväxt per år så har man efter 25år ca. 3 miljoner på kontot och dessa 3 miljonerna genererar ca. 110.000kr i utdelning per år

Mitt mål är att kunna leva på utdelningar innan jag är 40år. Då är jag fri att göra vad jag vill med min tid. Se värden, spendera tid med familjen, jobba med det jag tycker är roligt och inte behöva bry mig om lönen. Ekonomiskt fri, behöver inte bry mig om pengar. Det är en trygghet.

Att börja investera kan vara läskigt, man är rädd att förlora sina pengar. Men det finns många bra böcker att läsa för att lära sig grunderna och komma igång. Ju tidigare man kommer igång desto bättre.

Boktips:

https://www.adlibris.com/se/bok/den-enkla-vagen-bli-rik-pa-aktieutdelning-9789197982863?gclid=EAIaIQobChMItqzOntqn2gIVRrvtCh3taAJUEAQYASABEgIWhvD_BwE

https://www.adlibris.com/se/bok/miljonar-innan-30-och-pensionar-innan-40-9789197982870?gclid=EAIaIQobChMI86LYkNqn2gIVDbcbCh3zAQR9EAQYASABEgKlaPD_BwE


Detta handlar inte om att man ska vara girig och tjäna så mycket pengar som möjligt, det handlar om att investera i sin framtid för att kunna leva det livet man vill leva. Äga sin egen tid. Hur mycket man har råd och är villig att lägga undan är upp till var och en och det kan ju förändras över tid, men något är bättre än inget.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Withz
Visningsbild
Legend 264 inlägg
0
1. Swedbank suger.
2. Ingenting förblir oförändrat i denna värld. Om du på riktigt tror att Swedbank ger ut 7% per aktie varje år så är du nog inte en sådan pålitlig källa att ta kunskap om investering i aktier.
3. Det finns säkrare sätt att investera pengar i. T.ex fastigheter, mark, bilar, båtar you name it. Viktigast när man investerar i något är att vara påläst och kunnig inom den kategorin man valt.
4. Var ärlig, vad vill du få ut med denna tråd? Vad är din vinning på detta? Ligger du bakom böckerna eller jobbar du för Swedbank?
5. Puss

Ingen status

Guud
Visningsbild
35 Göteborg Administratör 2 513 inlägg Online
0

Svar till Borttagen [Gå till post]:
"Detta handlar inte om att man ska vara girig och tjäna så mycket pengar som möjligt, det handlar om att investera i sin framtid för att kunna leva det livet man vill leva. Äga sin egen tid. Hur mycket man har råd och är villig att lägga undan är upp till var och en och det kan ju förändras över tid, men något är bättre än inget."

Fast egentligen handlar det om att skriva ett par böcker om självklara saker och sedan göra gratisreklam för dem på alla nätforum som existerar.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow


Forum » Samhälle & vetenskap » Juridik & Ekonomi » Skapa sin egen framtid

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons