Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Näringslära - Vikten för proteinintag under viktne

Skapad av Da-Man, 2009-04-02 00:02 i Mat & träning

27 599
12 inlägg
3 poäng
Sex och blandat
Da-Man
Visningsbild
P 29 Solna Hjälte 1 115 inlägg
3
Jag tänkte skriva denna text och sedan få den inklistrad i min riktiga viktförlusttråd, men fasen, det blev så långt att det får bli en egen tråd. Diskution om viktnedgång och hur man ska tolka den tråden tas självklart i den tråden.


Vikten för protein

Jag tänkte hålla denna tråd utan någon nämnvärd näringslära, men just protein har en så viktig roll för viktnedgång och framförallt fettförlust att det bara måste omnämnas.

Jag kommer inte att bry mig om fettets vara eller inte vara, då jag helst håller mig neutral i fettdebatten. Man äter så mycket fett som man är bekväm med och kaloriintaget tillåter. Många radikala fundamentalister (Sten Sture Skaldemar, Dr. Dahlquist, Kostdoktorn, etc) hävdar att det är fettet som gör att man går ner i vikt och tappar fett, men I THINK OTHERWISE. Dessa fundamentalister pekar på insulin som något hemskt som förstör allt i din kropp och framförallt gör dig fet, men de ser aldrig helheten utan vill bara peka ut sin diet som någon universalmedicin.
I studier så har man sett att fettförlusten ökar på en så kallad "LCHF" (Low carb high fat)-diet, men detta beror inte på fettet ens nära på lika mycket som det beror på proteinet! Även så pekas fettet oftast ut som nånting som håller oss mätta, jag är tveksam även till detta eftersom det är framförallt protein som gör oss mätta. En klassisk LCHF-kost består av ost, kött, och liknande. Livsmedel som är rika på protein.

Protein är alltså det näringsämne som ökar fettoxidationen och gör oss mätta. Ni kanske tycker att jag har glömt något, som jag tror att nästan alla kopplar ihop protein med. Effekten på musklerna. Självklart så har protein effekt på musklerna, men detta är inte det roligaste för oss (iom att vi inte är så biffiga i alla fall). I styrketräningskretsar så pratas det hursomhelst om 2 gram protein per kilo kroppsvikt och dygn. Detta betyder att en liten flicka på 50 kilo borde få i sig minst 400 kcal från protein per dag (100 gram). En person på 100 kilo borde satsa på 800 kcal från protein per dag, dvs 200 gram. Mycket lätt matte och jag tänker inte dra det längre än så.

Var hittar vi bra protein?
Många pratar om att det är viktigt att komplettera protein som inte har en fullständig aminoryreprofil (aminosyror är vad protein byggs av, likt tegelstenar i ett hus), men detta är inget att bry sig om om man inte äter begränsat på något sätt. Allt protein ska räknas in i dagsintaget. Det enda proteinet som inte används av kroppen är gelatin. Jag tror inte att någon äter så pass mycket godis under diet att det spelar någon roll i alla fall.
Så, bra protein hittas i:
Nästan alla baljväxter (tänk på att mängden som står på paketet nästan alltid är torr mängd, ex så innehåller inte sojabönor 33 gram protein per 100 gram tillagade sojabönor, utan då är vi nere i kanske hälften av det).
Ägg & mjölk har en mycket bra aminosyreprofil och mjölk innehåller mycket leucin. Leucin är den aminosyran som har mest effekt på proteinsyntesen.
Rött kött. Dock bör hålla intaget nere till runt 500 gram per vecka iom ett cancerlarm som kom förra året.
Fisk. Fiskprotein har många fördelar över annat protein och man borde, som det står i mina kostråd, äta fisk 3 gånger i veckan.
Havregryn. Havregryn innehåller faktiskt ganska mycket protein. Proteinet har underskott på aminosyran leucin och om man vill komplettera det så är mjölk optimalt.
Ost. Ost innehåller mycket protein, men även mycket fett (det gör dock ägg också). Ost är nyttigt i alla fall, men jag är inte övertygad om att mättat fett är helt ofarligt så intaget av ost borde hållas till i alla fall <100 gram om dagen.
Nötter är inte optimalt, trots att det innehåller mycket protein per 100 gram. Nötter har generellt en dålig aminosyreuppsättning (ragligt hus) och det kompletteras till viss del av den övriga kosten, men nötter ska stanna som ett snack under diet och inte något som utgör en större del av kosten. Runt 30 gram nötter om dagen under diet tror jag är optimalt. Det är dock viktigt att skilja på nöt och nöt. Paranötter ex innehåller 1000 gånger med radium (radioaktivt!) än andra livsmedel. Jordnötter har VÄRDELÖS aminosyreprofil. Macademianötter är jättenyttiga. List goes on.


För att knyta ihop säcken om protein:
Det är det viktigaste näringsämnet för viktnedgång. Kolhydrater är bra för att det ska vara kul att träna och fett är livsviktigt (som vi läser i resten av texten), men borde inte dras för högt eftersom energiintaget lätt drar iväg.
Det är det bästa näringsämnet på att reglera hunger (vara mätt).
Det är det bästa näringsämnet för att behålla musklerna under diet.

Hope I could help.
//Da-Man

Tillägg av Tampongtomte 2009-04-02 00:47

Jag klistrar tills vidare, det börjar ju bli ett par klistrade trådar nu...
Jag får helt enkelt strukturera upp det när jag får tid.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

gzz
Visningsbild
P 29 Hjälte 877 inlägg
0
Bra initiativ! Värdefull fakta som man borde ta hänsyn till:)
sry
Visningsbild
P 27 Enskede Hjälte 241 inlägg
0
hur kan du orka skriva en halv meter text kl 3 på natten bara för att hamsterpajare ska lära sig mer om mat?
alexobscene
Visningsbild
F 28 Södertälje Hjälte 2 100 inlägg
0
Svar till Da-Man [Gå till post]:

Kesella är skitbra, det är den mest proteinrika mejeriprodukten.
13 g protein/100 g och bara 75 kcal.
Sedan så är kycklingkebab asbra, den jag har hemma har 20 g protein/100 g och bara 120 kcal.
Skinka är asbra, 20 g protein/100 g och bara 100 kcal.

Sjukt bra och sjukt gott.


http://www.fetmaparadoxen.se/hunger/hunger1.htm

Läs den studien.LonnyLoLife
Visningsbild
P 31 Burträsk Hjälte 4 744 inlägg
0
Mjölk är väl ändå inte något vidare. 3 gram protein per 100 gram. Det är ju trots allt inte så mycket, eller?

Din mening är inte koherent. Den innehåller inte biceps.

Aimbert
Visningsbild
P 30 Uddevalla Hjälte 1 691 inlägg
0

Svar till LonnyLoLife [Gå till post]:
Om man säger 3,4g/dl låter det mer. Det är bara 5g kolhydrater per 100g/dl också.


LonnyLoLife
Visningsbild
P 31 Burträsk Hjälte 4 744 inlägg
0

Svar till Aimbert [Gå till post]:

Jo, jag insåg det. Att i förhållande till energin(40kcal) i mjölken(lättmjölk) så är det ganska mycket faktiskt. Fel av mig!

Din mening är inte koherent. Den innehåller inte biceps.

trapz
Visningsbild
P 30 Hjälte 3 393 inlägg
0

Svar till Da-Man [Gå till post]:
Bra skrivet om protein även om det inte var så mycket nytt för mig.

Något som jag undrar över är om man har gjort studier på olika aminosyrors påverkan på proteinsyntesen tänker på att du skriver att leucin är den bästa, skulle vara spännande att se i fall det fanns någon sådan :)
Life getting tough? Means god is afraid of your progress!.

Ayame
Visningsbild
F 30 Hjälte 522 inlägg
0

Svar till Da-Man [Gå till post]:
Har du vetenskapligt stöd för det inlägget? För i så fall skulle jag vilja se det.
Eller är det bara din teori om att det är proteinet som är den huvudsakliga faktorn? För i så fall borde detta framgå tydligare.


Ibland önskar jag att jag hade tillgång till ett minnessåll...

Da-Man
Visningsbild
P 29 Solna Hjälte 1 115 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Ayame [Gå till post]:

Det har jag. Pröva att sök "Protein weightloss" på Pubmed. Du kommer att få se många studier som visar att proteinintaget är viktigt för fettförlust. Det är väldigt fundamentalt.

Markopolo
Visningsbild
P 29 Huddinge Hjälte 889 inlägg
0

Svar till Da-Man [Gå till post]:

Jävligt bra text, läste allt och faktan bara sögs upp. Sjukt bra jobb mannen^^ :D

Veritas
Visningsbild
P 31 Huddinge Hjälte 56 inlägg
0
Trodde att jag var någorlunda bevandrad inom ämnet men bevisligen inte. Tackar och bockar för extra lärdom!

Moodh är en jävla hjälte.


Forum » Fritid » Mat & träning » Näringslära - Vikten för proteinintag under viktne

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons